|

چکیده ای از نشست هم اندیشی مجلس و دولت

نخستین نشست هم‌اندیشی مشترک دولت و مجلس دیروز در بهارستان برگزار شد. در این نشست که به مناسبت روز مجلس و برای بررسی راهکارهای رفع مشکلات اقتصادی در مجلس برگزار شده بود رئیس‌جمهور و اعضای هیات دولت حضور داشتند.

سیاست داخلی

ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور در نشست مذکور با اشاره به اینکه بودجه ۱۴۰۱ باید دارای کمترین کسری باشد تا بتواند تورم را مهار کرده و رشد اقتصادی قابل قبولی داشته باشد. از تقدیم لایحه بودجه به مجلس تا چند روز آتی خبر داد و خطاب به نمایندگان گفت: با این حال اگر دوستان نظری دارند می‌توانند برای اعمال در پیش‌نویس، ارائه کنند تا بودجه هم روستا و هم شهر را آباد کند و هم بتواند عدالت‌محور باشد.

همچنین قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی نیز از میان مشکلات موجود در کشور سه موضوع اصلی اقتصاد، ‌آب و جمعیت را انتخاب کرد و به عنوان نقطه‌ کانونی مشکلات که باید بر آنها تمرکز و درباره آنها تصمیمات شجاعانه و سخت گرفت تاکید کرد.

او منظور خود از جمعیت را نرخ موالید، نرخ مهاجرت و وجود اختلاف طبقاتی عنوان کرد و درباره موضوع آب نیز گفت: تکلیف آب هم که روشن است. قالیباف اما درباره اقتصاد گفت که ده‌ها چالش وجود دارد و در همین تحریم‌ها، ده‌ها میلیارد دلار ظرفیت‌هایی وجود دارد که چون ما تصمیم شجاعانه نمی‌گیریم هر روز آن را از دست می‌دهیم. به گفته رئیس مجلس، اینها فرصت بزرگی است که به تهدیدهای بزرگ تبدیل می‌شود اما تهدیدها در کجاست؟ ناترازی در ساختار بودجه؛ معنا ندارد که ۹هزار ردیف برنامه‌ای داشته باشیم، بار اضافی به بانک‌ها تحمیل نکنیم و جلوی خلق پول را بگیریم. از سوی دیگر در حوزه انفال باید توجه کنیم که بخش عمده‌ای از فلزات معادن، کانی‌ها و انرژی‌ها اکنون به بدترین شکل ممکن در حال از بین رفتن است که سهم مردم و دولت از اینها کمتر از ۵ یا ۶ درصد است.

ا‌ز سوی دیگر تعیین تکلیف پروژه‌های نیمه تمام کشور که ارزش آنها ۷۰۰ یا ۸۰۰ هزار میلیارد تومان بوده و در حال حاضر این رقم سه برابر شده است و نیز تعیین تکلیف ۱۰ هزار اموال غیرمولد دولتی نیز از دیگر بخش‌های مورد تاکید رئیس مجلس شورای اسلامی بود. قالیباف خطاب به دولت و نمایندگان مجلس گفت: ما باید یک بازآفرینی ساختاری مطمئن برای تامین مالی این حرکت‌ها انجام دهیم. به گزارش «دنیای اقتصاد»، موضوع نقدینگی و چگونگی هدایت آن نیز نکته دیگری بود که رئیس مجلس نسبت به آن تاکید داشت. به گفته قالیباف، فقط کافی است در بودجه سال ۱۴۰۱ و برنامه هفتم صرفا به این سه یا چهار موضوع توجه کنیم که موضوعاتی همچون بورس، تورم، قدرت خرید، اشتغال و معیشت مردم در گرو اینها است. همه شما و ما دلداده مردم و مطیع فرمایش رهبری معظم انقلاب هستیم و راه امام و شهدا را دنبال می‌کنیم. باید مطمئن باشیم که خدا در سختی‌ها با ما است. او همچنین در ادامه سخنان خود به طرح این سوال پرداخت که برای حرکت رو به جلو چه ابزار‌ها و اقداماتی مناسب و موثر است. به گفته رئیس مجلس باید برای حرکت رو به جلو و کسب تجربه از اتفاقات گذشته بیشترین وقت را گذاشت. او اصلاح ساختار بودجه را مثال زد و گفت: این بحث امروز و دیروز نیست. ساختار بودجه ما از قبل انقلاب تا به امروز دچار مشکل است.

در نشست مشترک دولت و مجلس، قالیباف با اشاره به سخنانی که مردم و نمایندگان درباره جلسات هفتگی سران قوا، از او می‌پرسند، گفت: از ما می‌پرسند که شما هر هفته در جلسه روسای قوا چه می‌گویید و چه مشکل و موضوعی را حل و رفع می‌کنید؟

 نقشه راه بودجه ۱۴۰۱

رئیس مجلس تاکید کرد که باید تصمیم‌های سخت و شجاعانه بگیریم، زیرا اگر این‌گونه نباشد هر چیزی در این خدمت به مردم زیر سوال می‌رود. قطعا هر تصمیم عاقلانه و عادلانه‌ای تصمیم انقلابی است. و‌ی افزود: مردم اگر مطمئن باشند تصمیمی در اجرا و طراحی درست است با آن همکاری می‌کنند و اگر هزینه‌ای باشد می‌پذیرند، اما ما در گذشته شاهد تصمیم‌هایی بودیم که در اجرا و طراحی دچار مشکل بود. ما باید بدانیم که برای بودجه ۱۴۰۱ چه می‌خواهیم؟ این بودجه باید رو به جلو و بر برنامه هفتم نیز منطبق باشد، بودجه ۱۴۰۱ باید با یک نقشه راه که بر برنامه هفتم منطبق باشد تنظیم شود.

 تلاش برای مهار تورم

همچنین در جلسه مذکور ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور، مجلس را جلوه اراده و نظر مردم دانست که محوری‌ترین مسوولیت یعنی قانون‌گذاری را به مثابه ریل‌گذار‌ی برای جامعه عنوان کرد. به گزارش خانه ملت و به نقل از رئیس‌جمهور انسجام قوا برای خدمت به مردم و گره‌گشایی از مشکلات ضرورت دارد و مشورت با مجلس ا‌ز عنایات ‌الهی است.

رئیس‌جمهور، محوری‌ترین مسوولیت و وظیفه مجلس را قانون‌گذاری و ریل‌گذاری برای جامعه دانست و گفت: این مسوولیت بزرگی است که مجلس برعهده دارد، در واقع مجلس جلوه اراده مردم، جلوه رأی و آنچه مردم تشخیص داده‌اند، است. این نکته مهمی است که باید جلوه اراده و رأی مردم برای ریل‌گذاری در حل مشکلات کشور به شکل قانون‌گذاری ارائه شود.

رئیس قوه مجریه کشور با بیان اینکه بخش مهم دیگر اجرای قانون است، تاکید کرد: همگان باید خود را مجری قانون بدانند، باید همه اشخاص و مسوولان و نقش‌آفرینان بدون استثنا خود را ملزم به اجرای قانون بدانند، چرا که قانون محور اجرای عدالت در جامعه است. چه معیاری برای عدالت می‌توان در نظر گرفت؟ به نظر من راهی نداریم جز توافق بر اجرای قانون. هر چه میزان اجرای قانون بیشتر باشد، عدالت بیشتر رعایت شده است.

رئیسی با بیان اینکه بودجه ۱۴۰۱ نخستین سند مالی دولت سیزدهم است، گفت: روسای کمیسیون‌های برنامه‌وبودجه، اقتصادی و جهش تولید سخنان قابل استفاده‌ای مطرح کردند، آقای میرکاظمی از نظرات کارشناسی آقایان استفاده کند، هر چند می‌دانم این کار صورت گرفته است، با این حال نظرات گرفته شود تا بتوانیم مهم‌ترین سند مالی بودجه ۱۴۰۱ را براساس دغدغه رهبری یعنی اصلاح ساختار بودجه، دغدغه مجلس و کارشناسان اقتصادی با کمترین نقص تهیه کنیم.

وی تاکید کرد: بودجه ۱۴۰۱ باید دارای کمترین کسری باشد تا بتواند تورم را مهار کرده و رشد اقتصادی قابل قبولی داشته باشد. دولت تا چند روز آینده لایحه را تقدیم مجلس می‌کند، با این حال اگر دوستان نظری دارند می‌توانند برای اعمال در پیش‌نویس، ارائه کنند تا بودجه هم روستا و هم شهر را آباد کند و هم بتواند عدالت‌محور باشد. رئیس‌جمهور با طرح این سوال که برای سند اجرای عدالت چه باید کرد، گفت: سند آمایش سرزمینی می‌تواند مورد توجه قرار گیرد و در بودجه ۱۴۰۱ باید لحاظ شود. ممکن است نمایندگان نسبت به آمایش سرزمینی مناطق خود نظراتی داشته باشند که می‌توان آنها را در نظر گرفت.

رئیسی: بعضی از آیین‌نامه‌ها باید از اول سال تهیه می‌شد، اما به دلیل بی‌توجهی در گذشته انجام نشد تلاش ما این است که بودجه ۱۴۰۱ با مهار تورم رشد اقتصادی قابل قبولی ایجاد کند.

۷ قانون مرتبط با کسب‌وکار

رئیسی بیان کرد: نکات بسیاری درخصوص مسائل اقتصادی از سوی نمایندگان مطرح شد و نمی‌خواهم آنها را لیست کنم، اما مساله ساماندهی اطلاعات، ناترازی بانک‌ها و ضرورت توانمندسازی بخش خصوصی برای خصوصی‌سازی مورد تاکید است و در دولت دنبال می‌شود. همچنین قوانین چندگانه از جمله ۷ قانون برای رونق کسب‌وکار مورد تاکید خواهد بود. توجه به قوانین رونق کسب‌وکار می‌تواند شرایط را برای اقتصاد کشور تغییر دهد.

انسجام قوا با اختلاف‌نظرها خدشه‌دار نشود

رئیس قوه مجریه گفت: امروز برای اجرای قانون نیازمند همراهی، همگرایی و همپوشانی همه مسوولان کشور هستیم، هماهنگی قوا و دست‌اندرکاران در حکومت تاکتیک نیست، بلکه راهبرد اساسی و ضرورت اجتناب‌ناپذیر است که نباید اجازه دهیم این انسجام خدشه‌دار شود. حاشیه نباید به متن بیاید، حتما اختلاف‌نظرهایی وجود دارد، اما انسجام در امور مردم باید در نظر گرفته شود و حاشیه را در حاشیه بگذاریم و نباید گرفتار حاشیه شویم. وی تاکید کرد: انسجام قوا مورد تاکید رهبری و نیاز کشور است و باید به عنوان یک ضرورت به انسجام قوا تاکید کرد و با این انسجام برای خدمت به مردم، گره‌گشایی و پیشرفت امور، گام‌های بزرگی برداشت.

درخبری دیگر درباره بخش غیرعلنی نشست دیروز گفت: محمد مخبر، معاون اول رئیس‌جمهور، سید‌مسعود میرکاظمی رئیس سازمان برنامه‌وبودجه، جواد اوجی وزیر نفت به نمایندگی از دولت و فریدون حسنوند رئیس کمیسیون انرژی، محمدرضا پورابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی، سید شمس‌الدین حسینی رئیس کمیسیون ویژه جهش تولید و الیاس نادران رئیس کمیسیون تلفیق بودجه سال ۱۴۰۰ به نمایندگی از مجلس به سخنرانی و طرح دیدگاه و نظرات پرداختند. این خبرگزاری همچنین از انتقاد شدید‌اللحن الیاس نادران ا‌ز دولت خبر داد.

 

منبع: دنیای اقتصاد
کدخبر: 222134

ارسال نظر