انتخابات به تعویق میافتد؟
یک توئیت ترامپ در روز چهارشنبه هفته پیش، باعث شد تا تمام گروههای سیاسی در ایالات متحده بسیج شوند و به او بگویند پایش را از حدش فراتر نگذارد.
یک کارشناس مسائل امریکا میگوید: بر اساس قانون اساسی ایالات متحده، هیات الکترا کالج، یعنی آن ۵۳۸ نفری که رئیسجمهوری را در نهایت انتخاب میکنند، باید تا ماه دسامبر تشکیل شود. اما هنوز این اتفاق نیافتاده است. اگر این کمیته تشکیل نشده و نتواند رئیسجمهوری را انتخاب کند، در امریکا تا ماه ژانویه رئیسجمهوری وجود نخواهد داشت و در نتیجه نانسی پلوسی رئیسجمهوری میشود.
رئیسجمهوری امریکا هفته گذشته خواستار به تعویق افتادن تاریخ انتخابات ریاست جمهوری شد. ترامپ انگشت اتهام را به سوی نحوه رای گیری گرفته و مدت هاست که میگوید با رای گیری پستی مخالف است و آن را دلیلی برای تقلب میداند. او در توئیت خود در روز چهارشنبه نوشت: رایگیری از طریق پست، انتخابات ماه نوامبر را به نادرستترین و جعلیترین انتخابات در تاریخ امریکا که شرمساری بزرگی برای این کشور است، بدل خواهد کرد."
هر چند که ترامپ نارضایتیاش را از نحوه رای گیری که قرار است به دلیل ویروس کرونا، به شکل پستی در ایالات انجام بگیرد، اعلام کرده بود اما ایده او برای به تعویق انداختن اصل رای گیری نخستین بار بود که مطرح میشد. این طرح بلافاصله واکنش هر دو حزب موجود در ایالات متحده را برانگیخت و سیلی از مخالفتها به سمت رئیس جمهور، روانه شد. به همین دلیل ترامپ یک روز بعد از آن توئیت لحنش را کمی تغییر داد و گفت در پی تعویق انتخابات نبوده و فقط نمیخواهد که در انتخابات تقلب صورت بگیرد.
به نظر میرسد که ترامپ قصد دارد تا انتخابات را واقعا به تعویق بیندازد. یا حداقل در انتقاداتی که از نحوه برگزاری انتخابات پستی دارد، جدی است. مشکل او با برگزاری انتخابات چیست؟
حرف ترامپ این است که انتخابات پستی در امریکا، تقلب و دستکاری و دخالت خارجی میآورد و انتخاباتی که به این شکل برگزار شود، از صحت کافی برخوردار نیست و توصیه کرده تا زمانی که کرونا رفع نشده، این اتفاق به تعویق بیفتد.مخالفین رئیسجمهوری امریکا معتقدند که او نگران مشارکت سیاسی است که به دلیل پستی بودن انتخابات بیشتر خواهد بود و ترامپ میترسد که شکست بخورد. برخی هم میگویند که او میخواهد دوره ریاست جمهوری خود را طولانی تر بکند. اما از نظر حقوقی این استدلالها درست نیستند.
این که چه افکاری در سر ترامپ وجود داشته که آن توئیت را نوشته است، ما نمیدانیم. اما این نخستین بار نبود که او چنین موضوعی را پیش میکشید. ترامپ چندین هفته است که میگوید انتخابات پستی انتخابات درستی نیست و اصل آن را زیر سوال میبرد. او در توئیتی که زده بود هم علامت سوال گذاشته و به نظر میرسد که میخواهد واکنش دیگران را بسنجد. اما الان مشخص است که کنگره با چنین تصمیمی همراه نیست. بنابراین من قبول ندارم که او ناگهانی چنین توئیتی را از روی ناآگاهی از سیستم سیاسی ایالات متحده انجام داده باشد. البته او به تازگی گفته که از برخی از توئیت هایش پشیمان است ولی به نظر من توئیتهای او چک میشود و مشاورانی بالاخره وجود دارند تا در مورد اینکه ترامپ در توئیتر چه بنویسد، او را راهنمایی کنند.
چرا او در صورتی که به غیرعقلانی بودن موضوع واقف است، چنین پیشنهادی را مطرح کرده؟
به نظر من او سعی کرده که طرز فکر جامعه را نسبت به چنین اتفاقی محک بزند و ببیند که افکار عمومی چه واکنشی نشان خواهد داد.
از همان ابتدا مشخص بود که دموکراتها مخالف هستند. اما ترامپ میخواسته ببیند این حرف در میان جمهوری خواهان طرفدار پیدا میکند یا نه. از همان ابتدا مشخص بود که دموکراتها هرگز با چنین پیشنهادی موافقت نمیکنند اما او میخواست ببیند که هم حزبی هایش چه نظری در خصوص این اتفاقات دارند؟
جمهوری خواهان هم مخالفت شدیدی از خود نشان دادهاند. طبعا آنها باید بیشتر از دموکراتها طرف ترامپ را میگرفتند اما علت این رفتار چیست؟
برای جمهوری خواهان مهم است که هم حزبی شان شکست نخورد. چرا که شکست ترامپ به عنوان یک جمهوری خواه فقط شکست یک فرد نیست بلکه این حزب است که زیر سوال میرود. به جز تعداد معدودی از جمهوری خواهان بقیه آنها ترجیح میدهند که ترامپ رئیسجمهوری امریکا شود. اما اینکه چرا با این پیشنهاد مخالفت کردند چند دلیل دارد:
اول اینکه آنها میدانند که حتی اگر با ترامپ موافقت کنند، نمیتوان انتخابات را به تعویق انداخت. کنگره که بخشی از آن در دست دموکرات هاست هرگز اجازه چنین مسئلهای را نمیدهند. پس آنها وارد جنگی که از همین الان شکستشان واضح است، نمیشوند.
دوم اینکه بحث سلامت انتخابات مطرح است که هم برای جمهوری خواهان اهمیت دارد و هم برای دموکرات ها. آنها دلشان نمیخواهد که این تصور ایجاد شود که در انتخابات امریکا بحث تخلف و تقلب مطرح است. آنها معتقدند هرچند تلاشها وجود دارد اما آنها منجر به تغییر نتیجه نمیشوند. برای حفظ اصول امریکایی، آنها نیاز دارند که انتخابات برگزار شود چرا که این کشور مدعی دموکراسی است و انتخابات از ارکان اصلی آن است. هر نوع تخلف یا عقب انداختن این فرآیند میتواند پیام بدی به جهان منتقل کند.
از نظر قانونی ترامپ نمیتواند انتخابات را به تعو/یق بیندازد. چه مواردی جلوی او را برای چنین تصمیمی گرفته است؟
بر اساس قانون اساسی ایالات متحده، هیات الکترا کالج، یعنی آن ۵۳۸ نفری که رئیسجمهوری را در نهایت انتخاب میکنند، باید تا ماه دسامبر تشکیل شود. اما هنوز این اتفاق نیافتاده است. اگر این کمیته تشکیل نشده و نتواند رئیسجمهوری را انتخاب کند، در امریکا تا ماه ژانویه رئیسجمهوری وجود نخواهد داشت و در نتیجه نانسی پلوسی رئیسجمهوری میشود. این اصلا چیزی نیست که جمهوری خواهان بخواهند که اتفاق بیفتد و شانس خود را برای پیروزی در انتخابات از بین ببرند. پس میخواهند هر طور که شده بگذارند انتخابات برگزار شود. اما در صورتی که چنین اختلافاتی وجود نداشت و هم جمهوری خواهان و هم دموکراتها با این اتفاق موافق بودند و کنگره آن را رد نمیکرد از نظر قانونی مانع دیگری نبود.
در میان منتقدان طرح ترامپ روسای جمهور پیشین هم دیده میشوند. چرا به یکباره چنین صف بندی به وجود آمده؟
روسای جمهور پیشین معمولا در حمایت از نامزدها وارد معرکه نمیشوند، اما این رسوم در چهار، پنج سال گذشته عوض شدهاند و سنتها بهم خورده است. بنابراین دموکراتها از همه ابزار استفاده میکنند تا ترامپ را از میدان به در کنند و حتی به سراغ روسای جمهور جمهوری خواه میروند و حمایت آنها را هم جلب میکنند. مثلا موضع گیریهای خاندان بوش عملا آراء را به سمت بایدن میفرستد.
یک اتفاقی که در روزهای اخیر افتاده احضار پمپئو به کنگره است. بخشی از اعتراض کنگره به وزیر خارجه این است که در وضعیت انتخاباتی بیش از حد طرف ترامپ را میگیرد. آیا این احضار میتواند رفتار پمپئو را عوض کند؟
این جزو اختیارات کمیتههای کنگره است که مقامات را احضار کند. پمپئو برای موضوعات متفاوتی احضار شده مثلا برای اسناد پرونده اوکراین و.... این یک روش مرسوم و معمول است و اتفاق خاصی نیست. از آنجایی که او خیلی پیرو ترامپ است و در مقابل خواست کنگره برای حضور در کمیتهها مقاومت کرده، حالا آنها احضارش کردهاند تا در مورد فعالیت هایش و رفتاری که در قبال ترامپ دارد و بسیار طبق فرمان اوست توضیح دهد.
منبع: خبرآنلاین
ارسال نظر