ششمین دور اجلاس سران کشورهای حاشیه خزر / عبور از تحریم نزدیک است؟
دولت سیزدهم از ابتدای فعالیت خود تاکنون توسعه دیپلماسی منطقهای و ایجاد روابط با همسایگان را از اولویتهای اصلی خود در سیاست خارجه عنوان کرده و گامهای مؤثری در این خصوص برداشته که از جمله آنها میتوان به میزبانی از دولتمردان کشورهای همسایه و انجام سفرهای خارجی که عمدتا با دعوت روسای کشورها برای همکاریهای دوجانبه یا شرکت در اجلاسیهها صورت میگیرد، اشاره کرد.
در همین رابطه ششمین دور اجلاس سران کشورهای حاشیه دریای خزر عصر دیروز به میزبانی عشق آباد، پایتخت ترکمنستان برگزار شد و ایران نیز بهعنوان یکی از مهمترین قطبهای ساحلی خزر و بهعنوان کلیدیترین مسیر دسترسی همسایگان ساحلی این دریا به آبهای آزاد در عالیترین سطح در این نشست منطقهای حضور یافت.
تقویت روابط با همسایگان و کشورهای اوراسیا و استفاده از ظرفیت بالقوه آنها برای خنثیسازی تحریمها و فعال شدن دیپلماسی اقتصادی و سیاسی مهمترین هدف جمهوری اسلامی ایران بود که ثمره آن عضویت ایران در سازمان همکاریهای شانگهای، قرارداد سوآپ گازی از ترکمنستان به جمهوری آذربایجان از طریق ایران، تقویت روابط در اتحادیه اقتصادی اوراسیا، تأمین مالی ساخت نیروگاه بزرگ سیریک توسط مسکو، تلاشهای جدی برای احیای مسیرهای ترانزیتی از جمله مسیر ترانزیت شمال ــ جنوب، افزایش صادرات و تراز تجاری ایران با همسایگان و دهها دستاورد قابل توجه دیگر از مواردی است که میتوان بهعنوان دستاورد سفرهای خارجی رئیس دولت سیزدهم از آنها یاد کرد.
ترکمنستان، ششمین مقصد سید ابراهیم رئیسی پس از سفر به کشورهای قطر، تاجیکستان، ترکمنستان، روسیه و عمان است که به دعوت رسمی سردار بردی محمداف، رئیس جمهور این کشور و با هدف شرکت در ششمین اجلاس سران کشورهای ساحلی خزر صورت گرفته و رئیس جمهور با همراهی امیرعبداللهیان در این اجلاس حضور دارد.
خزر یک مزیت منحصر به فرد برای منافع ملی
مطمئنا حضور در نشستها و اجلاسهای منطقهای توسط رئیس دولت سیزدهم به تسهیل مذاکرات فرامنطقهای کمک کرده و این پیام را به دولتهای منطقه و سایر کشورها مخابره میکند که سیاست اصولی ایران، تحکیم صلح و امنیت در سطح بینالمللی و برپایه دستیابی به منافع مشترک است.
دریای خزر، میراث و سرمایه مشترک بیش از ۲۷۰میلیون نفر
سید ابراهیم رئیسی در ششمین اجلاس سران کشورهای ساحلی خزر در عشقآباد گفت: جمهوری اسلامی ایران، دریای خزر را دریای صلح و دوستی و عامل پیوند و نزدیکی مردم منطقه میداند و برای همکاریهای همهجانبه بر اساس احترام و منافع متقابل آمادگی خود را اعلام میدارد. وی افزود: دریای خزر، میراث و سرمایه مشترک ما؛ کانون پیوند و دوستی و منشأ خیر و برکت برای بیش از ۲۷۰میلیون نفر جمعیت کشورهای ساحلی آن است که پنج کشور را در آینه یک پهنه واحد آبی انعکاس میدهد. همانگونه که پدران تمدنساز و مادران فرهنگپرور ما برای هزاران سال در این سواحل و مناطق از آرامش و نعمت برخوردار بودهاند، ملتهای ما نیز بهعنوان همسایگان ابدی حاشیه این دریا باید با نگاه بلندمدت به دریای خزر بهعنوان دریای دوستی و همکاری بنگرند تا به مسؤولیت خود در قبال نسل کنونی و نسلهای آینده نیز عمل کرده باشیم.
رئیس جمهور تاکید کرد: ما بهعنوان کشورهایی که از طریق دریای خزر به هم پیوند خوردهایم و همسایه هستیم و با استفاده از قلمرو یکدیگر به دیگر کشورها و مناطق دسترسی پیدا میکنیم، در قبال این پهنه آبی و همچنین کشورهای ساحلی آن، حقوق و تکالیف زیادی داریم. حفاظت از محیطزیست شکننده، استفاده معقول از منابع زنده، فعالیتهای مسؤولانه برای بهرهمندی از منابع معدنی دریایخزر با هدف توسعه اقتصادی و ارتقای رفاه و امنیت مردمانمان و احترام به حاکمیت، حقوق حاکمه و صلاحیت یکدیگر در این پهنه آبی، بخشی از این حقوق و تکالیف است.
وی تصریح کرد: اصل کلیدی مورد توافق صلاحیت انحصاری و اجماعی کشورهای ساحلی برای تصمیمگیری راجع به دریای خزر و حل و فصل مسائل آن، چراغ روشنگر و راهنمایی است که در پرتو آن، زمینههای همکاری و تأمین منافع متقابل کشورهای ساحلی خزر فراهم میشود. وی گفت: در نشست قبلی سران کشورهای ساحلی خزر در آکتائو در سال۲۰۱۸ پس از دو دهه مذاکره، کنوانسیون وضعیت حقوقی دریای خزر بهعنوان سندی که مبین حقوق و تکالیف کشورهای ساحلی و اصول اساسی فعالیت در دریای خزر تلقی میشود، نهایی و امضا شد. قطعا اجراییشدن آن میتواند زمینهسازی همکاریهای بیشتر کشورهای ساحلی و همچنین فعالیتهای گستردهتر را در دریای خزر فراهم آورد.
رئیس جمهور افزود: عدالت یکی از بنیانهای اساسی شکلدهنده سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران است، بر این اساس برقراری روابط عادلانه بهصورت دوجانبه و همچنین شکلدهی به نظم عادلانه چندجانبه جزو جهتگیریهای اصلی سیاست خارجی ایران است. طبیعتا یکی از فواید نظم عادلانه، گسترش روابط دوستانه بین بازیگران بهخصوص همسایگان است که تأمینکننده منافع متقابل آنها نیز خواهد بود. وی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران، آمادگی خود را جهت برگزاری هفتمین اجلاس سران خزر اعلام میدارد، تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران، دریای خزر را دریای صلح و دوستی و عامل پیوند و نزدیکی مردم منطقه میداند و برای همکاریهای همهجانبه بر اساس احترام و منافع متقابل، آمادگی خود را اعلام میکند.
ارسال نظر