گزارش گسترش نیوز درباره نشست سران مذاکرات آستانه؛
هشدار رهبر انقلاب درباره حمله نظامی به سوریه
مقام معظم رهبری در دیدار با اردوغان فرمودند: حفظ تمامیت ارضی سوریه بسیار مهم است و هر گونه حمله نظامی در شمال سوریه قطعاً به ضرر ترکیه، سوریه و همه منطقه و به نفع تروریستها خواهد بود.
۱۵:۲۰ - وزرای خارجه دو کشور ایران و ترکیه یادداشت تفاهم در زمینه های دیپلماتیک را امضا کردند.
رجب طیب اردوغان رئیسجمهوری ترکیه، ظهر امروز (سهشنبه) با حضرت آیتالله خامنهای رهبر انقلاب اسلامی دیدار و گفتوگو کرد.
بناست روسای جمهور ایران و ترکیه عصر امروز به منظور ارزیابی و اقدامات دوجانبه برای ارتقای بیشتر روابط دو کشور با یکدیگر دیدار کنند.
از دیگر برنامههای سفر امروز اردوغان به تهران، شرکت در هفتمین اجلاس سران روند صلح آستانه، با حضور روسای جمهور ایران، روسیه و ترکیه است.
۱۴۰۱/۱۲/۲۸
۱۳:۰۰ - دیدار رجب طیب اردوغان با حضرت آیتالله خامنهای
رجب طیب اردوغان رئیسجمهوری ترکیه، ظهر امروز (سهشنبه) با حضرت آیتالله خامنهای رهبر انقلاب اسلامی دیدار و گفتوگو کرد.
مقام معظم رهبری در دیدار با اردوغان فرمودند: حفظ تمامیت ارضی سوریه بسیار مهم است و هر گونه حمله نظامی در شمال سوریه قطعاً به ضرر ترکیه، سوریه و همه منطقه و به نفع تروریستها خواهد بود.
ایشان اضافه کردند: حجم و کیفیت تبادلات و همکاری های اقتصادی دو کشور بسیار کمتر از ظرفیتهای موجود است، این مسئله در مذاکرات بین رؤسای جمهور حل و فصل شود. یکی از عوامل ایجاد اختلاف و دشمنی در منطقه، رژیم غاصب صهیونیستی است که آمریکا نیز از آن پشتیبانی میکند.
رجب طیب اردوغان نیز در دیدار با رهبر فرزانه انقلاب گفت: رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه در دیدار با مقام معظم رهبری: ترکیه هیچگاه در مقابل اجحاف علیه ایران ساکت ننشسته و برادری ایران و ترکیه در همه زمینهها باید گسترش پیدا کند. از انتظارات مشروع ایران در برجام، حمایت، و شرکتهای ترکیهای را به سرمایهگذاری در ایران تشویق میکنیم.
وی افزود: در سوریه گروههای تروریستی، مورد حمایت تسلیحاتیِ سنگین از طرف کشورهای غربی همچون آلمان، انگلیس، فرانسه و بهویژه آمریکا هستند. از دولت سوریه انتظار داریم روندهای سیاسی را آغاز و به صورت فعال در نشستهای کمیته قانون اساسی شرکت کند.
رییس جمهور ترکیه خاطرنشان کرد: در اجلاس آستانه مسئله سوریه به صورت ویژه در دستور کار است و امیدواریم به نتایج خوبی دست پیدا کنیم.
۱۲:۱۵ - مذاکرات فشرده اردوغان و رئیسی پشت درهای بسته
اردوغان عصر امروز در هفتمین نشست شورای عالی همکاری ایران و ترکیه با حضور رئیس جمهور کشورمان حضور مییابد.
در این نشست، روابط ایران-ترکیه به طور گسترده ارزیابی و اقدامات دوجانبه برای ارتقای بیشتر روابط دو کشور هم بررسی میشود.
همچنین حضور روسای جمهور ایران و ترکیه و روسیه در هفتمین اجلاس روند صلح آستانه از دیگر برنامههای اردوغان به تهران است.
۱۱:۰۰ - استقبال رسمی رئیسی از اردوغان
سید ابراهیم رئیسی از رجب طیب اردوغان رییس جمهوری ترکیه در مجموعه سعدآباد استقبال کرد.
اردوغان عصر امروز در هفتمین نشست شورای عالی همکاری ایران و ترکیه با حضور آیت الله رییسی رئیس جمهور کشورمان حضور مییابد. در این نشست، روابط ایران-ترکیه به طور گسترده ارزیابی و اقدامات دوجانبه برای ارتقای بیشتر روابط دو کشور هم بررسی میشود.
همچنین حضور رییسان جمهوری ایران و ترکیه و روسیه در هفتمین اجلاس روند صلح آستانه از دیگر برنامههای اردوغان به تهران است.
در این نشست سه جانبه آیت الله رئیسی، اردوغان و ولادیمیر پوتین درباره تحولات اخیر در سوریه و مبارزه با تروریسم گفتوگو میکنند. اردوغان قرار است در حاشیه این نشست، دیداری دوجانبه با همتای روسی خود داشته باشد. رییس جمهور روسیه هم امروز به تهران سفر میکند.
۱۴۰۱/۰۴/۲۷
۲۲:۴۵ - اردوغان وارد تهران شد
اردوغان و هیات عالی رتبه دوشنبه شب در فرودگاه مهراباد از سوی مورد استقبال قرار گرفت. مراسم استقبال رسمی از رئیس جمهور ترکیه هم فردا سهشنبه در مجموعه تاریخی-فرهنگی سعدآباد برگزار میشود.
اردوغان فردا در هفتمین نشست شورای عالی همکاری ایران و ترکیه با حضور آیت الله رییسی رئیس جمهور کشورمان شرکت می کند. در این نشست، روابط ایران-ترکیه به طور گسترده ارزیابی و اقدامات دوجانبه برای ارتقای بیشتر روابط دو کشور هم بررسی می شود.
همچنین حضور رییسان جمهوری ایران و ترکیه و روسیه در هفتمین اجلاس روند صلح آستانه از دیگر برنامه های اردوغان به تهران است.
در این نشست سه جانبه آیت الله رئیسی، اردوغان و ولادیمیرپوتین درباره تحولات اخیر در سوریه و مبارزه با تروریسم گفتوگو می کنند. اردوغان قرار است در حاشیه این نشست، دیداری دوجانبه با همتای روسی خود داشته باشد. رییس جمهور روسیه هم فردا به تهران سفر می کند.
پیشتر ششمین نشست شورای عالی همکاری راهبردی ایران و ترکیه سال ۹۹ به میزبانی تهران و به صورت ویدئوکنفرانس با حضور رئیسان جمهور و وزیران کابینه دولت های دو کشور برگزار شده بود.
همچنین ششمین اجلاس سران کشورهای ضامن روند آستانه هم به دلیل شیوع کرونا در جهان در تیرماه ۹۹ به صورت مجازی برگزار شده بود اما آیت رئیسی برای نخستین بار میزبان این اجلاس در دوران تصدی ریاست خود در دولت سیزدهم است.
روسیه، ترکیه و ایران در سالهای اخیر برای گفتوگو بر سر موضوع سوریه، از روندی به عنوان «فرایند صلح آستانه» به منظور پایان بیش از ۱۱ سال درگیری در این کشور عربی استفاده می کنند.
اولین اجلاس «سران کشورهای ضامن روند آستانه»، به دنبال برگزاری نشستهای مقدماتی که با حضور طرفهای درگیر و نمایندگان ایران، روسیه و ترکیه، به منظور برقراری آتشبس و یافتن راهحل سیاسی برای بحران سوریه در آستانه قزاقستان برگزار شده بود، اول آذر سال ۱۳۹۶ با حضور رئیسان جمهور این سه کشور در سوچی روسیه تشکیل شد.
مذاکرات آستانه با ابتکار عمل ایران و روسیه و همراهی ترکیه در سال ۲۰۱۷ با هدف حل و فصل منازعات سوریه و پایان بخشیدن به شش سال جنگ و آوارگی و ویرانی در این کشور آغاز شد. دور اول نشست آستانه یا نشست صلح سوریه در ژانویه۲۰۱۷ ( سوم و چهارم بهمن۱۹۳۱) با حضور ایران، روسیه و ترکیه در قزاقستان برگزار شد.
سابقه نشست سران مذاکرات آستانه
این سه کشور تاکنون هجده بار مذاکرات آستانه را با هدف بررسی مسائل بشردوستانه، تقویت اعتماد و هماهنگی برای انجام اقداماتی در راستای توسعه روند صلح و حل و فصل بحران سوریه برگزار کرده اند. در همه این مذاکرات بر لزوم حفظ حاکمیت، استقلال و تمامیت ارضی سوریه و ادامه روند آتش بس تاکید شده است.
از سویی تاکنون شش نشست نیز در سطح روسای جمهور ایران، روسیه و ترکیه برگزار شده است. نشست سوچی در اول آذر ۹۶، نشست آنکارا در ۱۵ فروردین ۹۷، نشست تهران در ۱۶ شهریور ۹۷، نشست سوچی در ۲۵ بهمن ۹۷، نشست آنکارا در ۲۵ شهریور ۹۸ و نشست مجازی و فوق العاده تهران در ۱۱ تیر ۹۹ در سطح سران سه کشور برگزار شده است. هفتمین نشست هم امروز در تهران با حضور آیت الله رئیسی، پوتین و اردوغان برگزار می شود.
دستاوردهای مذاکرات آستانه
تعیین چهار منطقه برای کاهش تنش در سوریه، تشکیل کمیته قانون اساسی و همچنین دعوت از مخالفان و بازیگران دیگر به عنوان عضو ناظر مهمترین نتایج مذاکرات محور آستانه است. این نشست ها در مجموع آثار و نتایج مثبتی بر مهار بحران، عبور از پروژه براندازی و تثبیت تدریجی اوضاع در سوریه به همراه داشته است، به گونه ای که از نشست های روند آستانه می توان به عنوان مدلی از مشارکت کشورها در تامین امنیت منطقه و مبارزه با تروریسم نام برد. یکی از دلیل اهمیت برگزاری نشست های آستانه این است که کشورهای منطقه به دور از مداخلات بیگانگان به دنبال ارائه الگویی برای حل منازعات منطقهای هستند.
هجدهمین نشست روند آستانه در روزهای۲۴ تا ۲۶خرداد امسال با حضور معاونان وزارت امور خارجه روسیه ، ایران و ترکیه در قزاقستان برگزار شد که حاصل آن یک بیانیه ۱۹ بندی بود. در این بیانیه ضمن تاکید بر استقلال، تمامیت ارضی سوریه و لزوم مقابله با تروریسم در این کشور و همچنین محکومیت حملات رژیم صهیونیستی به سوریه، نسبت به اوضاع انسانی سوریه ابراز نگرانی شد و اعضاء از جامعه بین الملل، سازمان ملل متحد و آژانس های بشردوستانه آن خواستند تا کمک رسانی به کل سوریه را تقویت کنند. همچنین بر ضرورت تسهیل بازگشت امن، شرافتمندانه و داوطلبانه پناهجویان و آوارگان داخلی به سوریه تاکید شد.
پیگیری منافع دو جانبه
در کنار برگزاری این نشست، دیدارهای دو جانبه رئیس جمهور ایران با سران روسیه و ترکیه نیز برگزار می شود. دولت سیزدهم یکی از محورهای سیاست خارجی خود را تقویت همکاری با کشورهای همسایه و منطقه اعلام کرده است و ترکیه و روسیه دو کشور مهم در این زمینه هستند. ایران و روسیه درصدد تهیه سند همکاری ۲۰ ساله هستند و بر ضرورت توسعه همکاری های اقتصادی و شکل دهی فضای جدید اقتصادی میان دو کشور تاکید دارند. از سویی همکاری امنیتی ایران و روسیه در بحران های منطقه غرب آسیا و همگرایی های مشترک امنیتی این دو بازیگر ثبات ساز در جنگ داخلی سوریه نشان دهنده وجود ظرفیت های گسترده همکاری های ضد تروریستی و ثبات سازی راهبردی بین این دو کشور است. رئیسی و پوتین تاکنون دو بار با یکدیگر دیدار داشته و امروز هم دیدار سوم آنها برگزار می شود.
از سویی روابط ایران و ترکیه نیز ظرفیت بسیار بیشتری برای ارتقاء دارد. در سال های ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱، حجم تجارت خارجی دو کشور بین ۵ تا ۶ میلیارد دلار بوده در حالیکه با ظرفیت های موجود امکان رسیدن این مبادلات تا ۳۰ میلیارد دلا ر در سال وجود دارد.
ارسال نظر