فوری؛ موشکهای روسیه به آسمان ایران رسیدند؟
روزنامه اسرائیلی «هایوم» برای اولین بار روز جمعه (۲۲ اردیبهشتماه) در مورد سفر ۳ مه این دو دیپلمات اسرائیلی به مسکو گزارش داد که اولین دیدار در سطح وزرای ارشد دو طرف از زمان حمله روسیه به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲ بود.
روزنامه اسرائیلی «هایوم» برای اولین بار روز جمعه (۲۲ اردیبهشتماه) در مورد سفر ۳ مه این دو دیپلمات اسرائیلی به مسکو گزارش داد که اولین دیدار در سطح وزرای ارشد دو طرف از زمان حمله روسیه به اوکراین در فوریه ۲۰۲۲ بود. وزارت خارجه اسرائیل به المانیتور گفت که «سیمونا هالپرین»، معاون مدیرکل در امور اوراسیا و «جاشوا زارکا»، معاون مدیرکل در امور استراتژیک، دو دیپلمات اسرائیلی بودند که به مسکو سفر کردند. این دیدار از آنجایی برجسته است که دیپلماتهای غربی از زمان حمله روسیه به اوکراین از سفر به روسیه اجتناب کردهاند.
به گزارش المانیتور این وزارتخانه خاطرنشان کرد که این تعامل روی امور استراتژیک متمرکز بود؛ اصطلاحی که اغلب توسط دیپلماتهای اسرائیلی هنگام بحث درباره پرونده ایران استفاده میشود. وزارت امور خارجه روسیه اعلام کرد که طرفین در مورد مسائل منطقهای که در حال حاضر روی میز شورای امنیت و مجمع عمومی سازمان ملل قرار دارد، از جمله درگیری اسرائیل و فلسطین گفتوگو کردند. هیچیک از طرفین به جنگ در اوکراین اشاره نکردند. این گزارش به دو گفتوگوی مضاعف اخیر بین مقامهای ارشد اسرائیلی و روسی در بیتالمقدس اشاره میکند. سفیر «آناتولی ویکتوروف» در روزهای ۹ تا ۱۰ مه در رایزنیهای «ولادیمیر سافرانکوف»، نماینده ویژه وزیر امور خارجه روسیه برای روند صلح خاورمیانه، با نمایندگان شورای امنیت ملی اسرائیل شرکت کرد. روسیه بارها نارضایتی خود را نسبت به آنچه نزدیک شدن اسرائیل به اردوگاه طرفدار اوکراین میدانست، ابراز کرده است.
تنشهای دوجانبه سهشنبه گذشته پس از گزارشها مبنی بر اینکه «جمال خسوان»، تبعه روس و همسرش در میان ۱۰ غیرنظامی کشتهشده توسط ارتش اسرائیل بودند افزایش یافت یعنی زمانی که حملات هوایی اسرائیل به شهادت سه نفر از فرماندهان ارشد جهاد اسلامی در نوار غزه منجر شد. واکنش نمایندگی روسیه در رامالله نسبتا ملایم بود. منابع دیپلماتیک اسرائیلی به المانیتور گفتند که مقامهای روسی- اسرائیلی از زمان اعلام اینکه خسوان در میان قربانیان است در تماس بودند، اما سفیر اسرائیل در مسکو از سوی وزارت خارجه روسیه برای توبیخ احضار نشد.
تسلیح ایران از سوی طرف روسی
طی یک سال گذشته، اسرائیل بهطور فزایندهای نگران هماهنگی خود با روسیه در سوریه شده است که به نیروی هوایی اسرائیل امکان میدهد آزادانه در آسمان سوریه علیه اهداف ایرانی یا وابسته به ایران عمل کند. بهاینترتیب، تلآویو مراقب بوده که مسکو را تحریک نکند. واکنش نسبتا ملایم روسیه پس از عملیات اسرائیل در غزه شاید نشاندهنده تمایل طرف روسی برای به حداقل رساندن اصطکاک دوجانبه باشد. بنابراین، اسرائیل با افزایش فشار از سوی غرب برای تعامل آشکارتر با اردوگاه طرفدار اوکراین، در تلاش است تا حد امکان تماسهای خود را با روسیه حفظ کند.
کارشناسان امنیتی اسرائیل از نزدیکی روسیه و ایران فراتر از عرصه سوریه بیم دارند. پس از گزارشهایی مبنی بر ارسال پهپادهای ایران به روسیه در جنگ با اوکراین، روزنامه تهران تایمز روز جمعه گزارش داد که انتظار میرود ایران هفته آینده اولین محموله از هواپیماهای جنگی روسی «سوخو ۳۵» (SU-۳۵) را دریافت کند. هنوز همه مقامهای ارشد امنیتی اسرائیل متقاعد نشدهاند که نگرانیهای اسرائیل در مورد سوریه باید دیکتهکننده روابط اسرائیل با روسیه باشد.
«عاموس یادلین»، رئیس سابق اطلاعات ارتش اسرائیل در کنفرانسی در پاریس در روز چهارشنبه گفت که روسها علاقهای به گشودن جبهه جدید در سوریه ندارند و انتظار نمیرود که در صورت پیوستن اسرائیل به اردوگاه طرفدار اوکراین، به جبههای علیه اسرائیل بپیوندند. برای یادلین، اسرائیل باید سیاست خود را در قبال اوکراین نهتنها به دلیل جنبه اخلاقی، بلکه به دلیل نگرانی از روابط خود با بزرگترین متحدش، یعنی ایالاتمتحده، روشن کند. وقتی هفته گذشته «الی کوهن»، وزیر امور خارجه اسرائیل و «آنتونی بلینکن»، وزیر امور خارجه آمریکا تلفنی صحبت کردند، موضوع روسیه و اوکراین نیز مطرح شد. در بیانیهای که از سوی وزارت امور خارجه آمریکا منتشر شد، آمده است که دو طرف «درباره موضوعات جهانی مورد نگرانی دوجانبه، از جمله تحولات اخیر در سودان، حمله روسیه به اوکراین، و همکاری برای مقابله با نفوذ ایران گفتوگو کردند.»
ارسال نظر