|

به مناسبت روز صنعت و معدن؛

نگاهی به آخرین وضعیت مجتمع سرب و روی مهدی آباد

مجتمع سرب و روی مهدی آباد با ذخیره زمین شناسی 667 میلیون تنی به عنوان یکی از بزرگترین ذخایر سرب و روی جهان به شمار می رود.

صنعت و معدن

این مجتمع به علت نوع خاص ماده معدنی و نیاز به تکنولوژی فرآوری خاص، حجم باطله برداری بسیار بالا و نبود زیر ساخت های مورد نیاز نظیر آب و برق تا  سال ۱۳۹۵ راکد و به بهره برداری نرسیده بود. سرانجام در سال ۱۳۹۵ سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران(ایمیدرو) اقدام به برگزاری مناقصه بین المللی نموده و در سال ۱۳۹۶ کنسرسیومی متشکل از چندین شرکت داخلی معتبر و فعال در زمینه معدن و فرآوری به عنوان سرمایه گذار مجتمع انتخاب و پس از ۶۰ سال بلاتکلیفی این معدن با تخمین سرمایه گذاری ۱ میلیارد دلاری پا به دوران شکوفایی خود نهاد.

در ادامه به بهانه روز صنعت و معدن نگاهی گذرا به آخرین تحولات این معدن در ۴ سال اخیر خواهیم داشت:

 در بخش معدن طی ۴ سال اخیر بیش از ۸۰ میلیون تن باطله برداری صورت گرفته و در عمق ۱۸۰ متری دسترسی به ماده معدنی سولفیدی محقق گردیده است.

کارخانجات فرآوری متناسب با نوع ماده معدنی این مجتمع طی ۳ فاز جهت اجرا برنامه ریزی گردیده است. در حال حاضر فاز اول این طرح  با میزان پیشرفت فیزیکی ۶۰ درصدی در حال اجرا می باشد و پیش بینی می‌گردد در آغاز سال آتی به بهره برداری برسد. با تکمیل این فاز، کارخانجات توانایی فرآوری ۲ میلیون تن خوراک را خواهند داشت و با اتمام هر سه فاز حجم خوراک ورودی کارخانجات به ۸ میلیون تن افزایش خواهد یافت و ۲/۵ درصد فلز روی دنیا توسط این معدن تامین خواهد گردید.

یکی از  علل اساسی راکد ماندن معدن سرب و روی مهدی آباد، نبود زیر ساخت های لازم از جمله تامین آب و برق مورد نیاز پروژه بوده است. خوشبختانه با تمهیدات صورت گرفته پروژه انتقال آب به میزان ۱۰۰ لیتر بر ثانیه از یزد به طول ۱۰۰ کیلومتر و با پیشرفت فیزیکی ۸۰ درصد و ۹۴ کیلومتر لوله گذاری در حال انجام است و در بهمن ماه سال جاری به بهره برداری خواهد رسید. همچنین در خصوص تامین برق مورد نیاز نیز احداث ایستگاه پست برق ۴۰۰ به ۱۳۲ در فاصله ۲۵ کیلومتری از معدن با میزان پیشرفت فیزیکی ۲۵ درصدی در دست اجرا بوده و همزمان با احداث فاز اول کارخانجات به بهره برداری خواهد رسید.

معدن سرب و روی مهدی آباد در چند سال اخیر به صورت پی در پی موفق به ثبت رکورد در بخش فروش گردیده است به طوری که در پایان سال گذشته میزان فروش در مجتمع با افزایش ۱۰ درصدی به ۲۳۷ هزار تن رسیده است. همچنین این معدن در سال ۱۳۹۸ به منظور پاسخ به ماده معدنی مورد نیاز بازار پس از ۵۲۰۰ متر عملیات اکتشافی و شناسایی ذخیره ۷ میلیون تنی با انتخاب پیمانکار اقدام به بهره برداری از معدن کالامین نیز نموده است.

راه اندازی سامانه جامع سرب و روی کشور بر بستر GIS یکی دیگر از ابتکارات این مجتمع می باشد که از طریق آدرس www.iznpb.ir در دسترس می باشد. هدف از راه اندازی این سامانه تصمیم سازی در خصوص بازار، تولید کنندگان و بخش‌های مرتبط حاکمیت و سایر ذینفعان با  ایجاد سهولت در جمع‌آوری اطلاعات متقن و ترسیم تصویری واضح از وضعیت صنعت سرب و روی کشور و ارائه افق تا سال ۱۴۲۰ می باشد.

از دیگر اقدامات در خور توجه این مجتمع، پیگیری به منظور رفع موانع و صدور پروانه اکتشافی به نام ایمیدرو در استان یزد می باشد. در حال حاظر با تلاش های صورت گرفته توسط تیم مدیریتی این مجتمع ۱۸  محدوده از ۵۰ محدوده امید بخش رفع معارض گردیده و پروانه اکتشافی آن به نام ایمیدرو صادر گردیده است.

در حال حاضر بیش از ۶۳۰ نفر به صورت مستقیم در این مجتمع مشغول به کار می باشند که با تکمیل فازهای کارخانجات فرآوری تعداد افراد شاغل به بیش از ۱۵۰۰ نفر افزایش خواهد یافت و این معدن را تبدیل به اصلی ترین قطب تامین کننده خوراک کارخانجات فرآوری سرب و روی کشور خواهد کرد. همچنین با تکمیل طرح احداث کارخانجات، صنایع پایین دست و کارخانجات زیادی در اطراف این معدن مستقر و شروع به فعالیت خواهند نمود که موجب پیشرفت و شکوفایی شگرفی در سطح منطقه و استان خواهد گردید.

کدخبر: 183773

ارسال نظر