|

در گفتگو با گسترش نیوز مطرح شد:

تشدید نگرانی‌ها از اقدامات خودسرانه مرکز ملی فرش

نامگذاری دو مناسبت ملی در یک روز (روز صنایع دستی و فرش در ۲۰ خردادماه)، اقدامی است که واکنش فعالان صنعت فرش دستباف کشور را برانگیخته و البته به نظر می‌ٰسد مرکز ملی فرش در قبال این موضوع باید پاسخگو باشد.

صنعت و معدن تشدید نگرانی‌ها از اقدامات خودسرانه مرکز ملی فرش

این روزها شاهد واکنش های مثبت و منفی بسیاری از سوی فعالان صنعت فرش هستیم. ظاهرا برخی تصمیمات مرکز ملی فرش ایران محل مناقشات تخصصی و صنعتی شده به شکلی که برخی فعالان و مسئولان صنعت فرش سوال می‌کنند؛ سکانداران این مرکز دقیقا با برخی اقدامات خود چه اهدافی را دنبال می کنند؟

خبر جدید این که مرکز ملی فرش ایران،‌ پیشنهادی را به شورای عالی انقلاب فرهنگی داد تا روز ملی دو صنعت مهم و قدیمی کشور را در یک روز قرار دهند. روز ملی صنایع دستی  در طول سالهای گذشته همواره در ۲۰ خردادماه قرار داشته و آن گونه که فرحناز رافع رئیس مرکز ملی اعلام کرده از این به بعد، این روز به عنوان روز ملی فرش هم خواهد بود.

مرکز ملی فرش

رئیس اتحادیه سراسری تعاونی های فرش دستباف کشور پیرامون این موضوع  به گسترش نیوز گفت: نمی‌‌شود دو مناسبت ملی در یک روز تجمیع شود در حالی که از نظر ساختار صنعتی به هم مرتبط نیستند.

عبدالله بهرامی ادامه داد: فرش یک صنعت مستقل و زیر مجموعه وزارت صنعت، معدن و تجارت است. حال آنکه حوزه صنایع دستی، فعالیتی زیر مجموعه وزارت گردشگری، صنایع دستی و میراث فرهنگی است که وزارتخانه یاد شده متولی موارد فرهنگی محسوب می شود».

وی در پاسخ به این سوال که این نامگذاری توسط ریاست مرکز ملی فرش ایران انجام شده و آیا با هماهنگی و تعامل بخش خصوصی بوده یا خیر؟ اضافه کرد: «پیش از این تعاملات و توافقاتی مبنی بر نامگذاری روز فرش در شهریورماه انجام شده بود، اما گویا این اتفاق نیفتاده و مرکز ملی فرش بدون هماهنگی قبلی و به شکلی کاملا سلیقه‌ای اقدام به نامگذاری روز فرش در ۲۰ خرداد ماه کرده که این موضوع نه تنها فعالان این صنعت و همچنین بخش خصوصی را باچالش های در آینده مواجه خواهد کرد بلکه دلسردی برای فعالان این صنعت را به همراه خواهد داشت.

بهرامی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به این که نمی شود یک روز مختص پدر باشد، اما همان روز را روز مادر نامگذاری کنند ادامه داد: باید برای صنایع کشور ارزش قائل شد وقتی قرار است روزی برای یک صنعت نامگذاری شود، نباید با سایر صنایع در تداخل باشد.

عبداله-بهرامی-مشاور-اتاق-تعاون-ایران-1200x800

رئیس اتحادیه سراسری تعاونی های فرش دستباف کشور در ادامه با اشاره به این که نباید صنعت فرش را به طور تمام و کمال به حوزه صنایع دستی ربط داد، گفت:  سال‌هاست که روز صنایع دستی در تاریخی مصوب و ثبت شده برگزار می‌شود. سال گذشته، تمامی تلاش ها بر این بود تا فرش از زیرمجموعه وزارت صمت به زیرمجموعه وزارت گردشگری انتقال یابد که البته این یک امر غیر کارشناسسی بود و با تلاش هایی که از سوی اتحادیه ها، بخش خصوصی و تعاونی ها صورت گرفت این موضوع منتفی شد.

دفاع بخش خصوصی برای بازگشت صنعت فرش به چارت سازمانی وزارت صمت

بهرامی با اشاره به این که فرش یک صنعت مستقل است و به عنوان یک کالای تجاری باید در وزارت صمت باقی بماند عنوان کرد: جنس صنایع دستی و فرش یکی نیست. وزارت صمت، یک وزارتخانه با جنبه بازرگانی است و از آنجایی که عمده فعالیت‌ها در صنعت فرش نوعی فعالیت تجاریمحسوب می‌شود و درآمد ارزی در آن  بسیار پر رنگ تر است، باید درباره تعیین یک مناسبت در تقویم ملی کشور به نام فرش ملی تجدید نظر شود.

وی با انتقاد از وضعیت صنایع دستی کشور نیز تاکید کرد: این که صنایع دستی زیرمجموعه وزارت گردشگری و میراث فرهنگی قرار گرفته‌ هم موضوع چندان مطلوبی نیست. برای همین هم تا به امروز شاهد رشد و ارتقا در این حوزه نبودیم. وزارتخانه مذکور تا به امروز چه گلی بر سر صنایع دستی زده که بر سر فرش بزند؟

این فعال حوزه صنعت فرش دستباف همچنین با بیان این که باید به ابعاد بازرگانی فرش، اهمیت داد ادامه داد:‌ بخش خصوصی در قالب ۵ یا ۶ تشکل ملی؛ عضو مرکز ملی فرش است، اما تا به امروز هیچ کدام از این تشکل ها با نامگذاری روز فرش ملی با صنایع دستی در یک روز، موافقت نکرده بلکه همه آنها مخالفند.

به گزارش خبرنگار صنعت، گسترش نیوز؛ یکی از خواسته‌های دیرین ذینفعان فرش دستباف کشور، داشتن روزی در تقویم ملی ایران به نام فرش بوده که با پیگیری مرکز ملی فرش ایران و سایر دست‌اندرکاران این حوزه، روز ملی فرش در تقویم ۱۴۰۱ ثبت و مسیر قانونی و منطقی را برای تصویب و ابلاغ  به‌ پایان رسید. اما آن گونه که گفته شده، شاید یکی از بزرگترین اهداف این بوده که فرش به زیرمجموعه وزارت میراث فرهنگی و گردشگری منتقل شود.

اتفاقی که تلاش‌های مربوط به آن سال گذشته هم صورت گرفت، اما جامه عمل به خود نپوشاند. یک منبع موثق می‌گوید، زمزمه هایی از این موضوع به گوش رسیده که در صورت این اتفاق باید منتظر اتفاقات بدتری برای صنعت فرش دستباف ایران باشیم.

کدخبر: 264752 نیما مجدی

ارسال نظر

 

آخرین اخبار

پربازدیدترین