|

ورود شیرین آب دریا به کرمان

مرحله نخست اَبَر پروژه انتقال آب از خلیج‌فارس به فلات مرکزی ایران از جمله هرمزگان و کرمان امروز پنجشنبه با دستور ویدیو کنفرانسی رئیس‌جمهوری افتتاح شد.

صنعت

استاندار هرمزگان درمراسم بهره‌برداری از این پروژه آبرسانی گفت: در مرحله نخست این طرح باعنوان ساقی کوثر ظرفیت ۲۰۰ هزار مترمکعب به منظور انتقال آب از خلیج‌فارس به منطقه سیرجان استان کرمان در قالب طرح هرهفته الف- ب ایران وزارت نیرو صورت گرفته است.

فریدون همتی، مجموع هزینه شیرین‌سازی و خط انتقال آب تا سیرجان را ۱۶۳ هزار میلیارد ریال اعلام کرد و افزود: در مرحله نخست این طرح، آب از تاسیسات نمک زدایی بندرعباس تحویل گرفته شده و از طریق خط انتقال با لوله‌های فولادی به قطر هزار و ۶۰۰ میلی متر به سمت معدن گل گهر سیرجان پمپاژ می‌شود.

 وی بیان کرد: این خط شامل هفت واحد ایستگاه پمپاژ، با توان مصرفی ۱۴۷مگاوات و ارتفاع کل پمپاژ حدود ۲هزار و ۴۰۰متر ستون آب است که درسی و یکمین هفته پویش افتتاح طرحهای آب وبرق وزارت نیرو ( الف- ب ایران ) اجرایی شد.

استاندار هرمزگان با بیان اینکه طول خط انتقال در مرحله نخست این طرح ۳۰۳ کیلومتر با دبی ۴.۴متر مکعب بر ثانیه است، اظهارکرد: ۲مخزن تعادلی، ۶ مخزن در ایستگاه‌ها، یک مخزن ذخیره، ۱۰مخزن اتمسفریک، ۱۰پست برق، ۱۵۰کیلومتر خط انتقال برق و ۱۳ایستگاه حفاظت کاتدیک دراین مرحله احداث شده است.

همتی، ظرفیت‌سازی داخلی از طریق عقد قرارداد با ۱۹۴ سازنده داخلی به منظور استفاده از توان فنی و مهندسی شرکت‌های سازنده داخلی برای بومی‌سازی و تولید برخی از تجهیزات پیشرفته در داخل کشور از جمله پمپ‌ها و الکتروموتورها، شیرهای بزرگ صنعتی، (VFD) و غیره را از جمله ویژگی‌های مهم و اثرگذار این طرح بزرگ برشمرد.

وی ادامه دارد: با اجرای طرح انتقال آب خلیج‌فارس به استان‌های کویری کشور، برای بیش از ۱۶هزار نفر در رده‌های مختلف مهندسی و اجرایی به‌صورت مستقیم و غیرمستقیم اشتغال ایجاده شده است.

پیش‌بینی ۴۰ درصدی ظرفیت آب شیرین کن خلیج‌فارس برای هرمزگان

استاندار هرمزگان گفت: از مجموع ظرفیت یک میلیون مترمکعبی آب شیرین کن خلیج‌فارس، ظرفیت ۳۰ تا ۴۰ درصدی آن برای استان پیش‌بینی شده است.

همتی افزود: سهم آبی هرمزگان از مرحله نخست این طرح ۴۰ تا۵۰ هزار مترمکعب است که برای جبران کمبود آب شرب شهر خمیر و روستاهای اطرف آن وارد مدار شده است.

وی ادامه داد: از ظرفیت ایجاد شده همچنین برای تامین آب مورد نیاز صنایع، بخش کشاورزی و آب شرب روستاهایی که در مسیر خط انتقال هرمزگان به کرمان قرار دارند، نیز استفاده خواهد شد.

استاندار هرمزگان اضافه کرد: زیرساخت‌های تمامی ظرفیت یک میلیون مترمکعب آب شیرین کن خلیج‌فارس به طور کامل آماده شده اما سالانه و براساس توسعه صنایع، بخش کشاورزی و جمعیت هدف این طرح، طرح‌های بعدی مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرد.

سرمایه‌گذاری ۸۰ میلیارد ریالی در پروژه آب‌شیرین کن یک میلیون مترمکعبی هرمزگان

استاندار هرمزگان ادامه داد: پروژه آب‌شیرین کن یک میلیون مترمکعبی بندرعباس یکی از ابرپروژه‌های کشور در بخش شیرین‌سازی آب بوده که تاکنون حدود ۸۰ ‌هزار میلیارد ریال سرمایه‌گذاری ریالی و ۵۰۰ میلون یورو سرمایه‌گذاری ارزی از سوی دولت و بخش خصوصی در آن انجام شده است.

همتی ادامه داد: این طرح ملی آب شیرین کن یک میلیون مترمکعبی بندرعباس، با استفاده از ظرفیت داخلی و باور به توانمندی مهندسان و جوانان کشورمان اجرایی شده است.

وی بیان کرد: تمامی استانداردهای زیست محیطی لازم برای اجرای این طرح با مطالعه علمی کامل رصد و پایش می‌شود.

افتتاح مرحله دوم آب شیرین کن یک میلیون مترمکعبی بندرعباس تا پایان سال ۱۴۰۰

استاندار هرمزگان بیان کرد: طبق برنامه‌ریزی و پیش‌بینی‌های صورت گرفته، مرحله دوم آب شیرین کن یک میلیون مترمکعبی بندرعباس نیز تا ‍‍پایان سال ۱۴۰۰ به بهره‌برداری می‌رسد.

همتی ابرازکرد: برنامه‌ریزی برای تامین آب شرب بخش کشاورزی و صنایع شهرستان حاجی آباد هرمزگان و دیگر روستاهایی که در طول خط انتقال آب به استان‌های کرمان و یزد قرار دارند، انجام شده و پیش‌بینی لازم برای آن صورت گرفته است.

وی اظهارکرد: آب‌رسانی به مناطقی که از نعمت آب شرب سالم و بهداشتی بی‌بهره یا کم‌بهره هستند، ثمره چندین سال تلاش، فکر و مسائل گوناگون و درگیری سازمان‌های متعدد است که چنین اتفاق بزرگی به همت جوانان این مرز وبوم رقم خورده است.

استاندار هرمزگان ادامه داد: انجام این پروژه بزرگ مصداق بارز تحقق اقتصاد مقاومتی و رونق تولید به عنوان یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های رهبر معظم انقلاب بوده که از یک سو باعث خوشحالی ملت بزرگ ایران و از سوی دیگر با تکیه بر دانش و تجربه به‌دست آمده امنیت خاطر را برای فعالان حوزه صنعت برای سرمایه‌گذاری در حوزه‌های مختلف صنعتی و کشاورزی فراهم خواهد کرد.

وی گفت: آنچه مهم است این باور وجود دارد که ما می‌توانیم نیاز آبی کشورمان را از خلیج‌فارس، دریای عمان و خزر برای رونق صنعت کشاورزی و توسعه منابع آب شرب تامین کنیم.

نماینده عالی دولت دراستان هرمزگان اظهارکرد: سیستم بسیار پیچیده شیرین‌سازی آب تا پیش از این توسط عوامل خارجی به اجرا در می‌آمد اما به‌واسطه تحریم‌ها و به همت مهندسان و نیروی جهادی داخلی بیش از ۷۰درصد دانش و فناوری بکار رفته در این طرح بومی است.

وی با اشاره به اعلام آمادگی متقاضیان برای تحویل پساب آب شیرین کن، تصریح کرد: برنامه‌ریزی مقدماتی برای تحویل پساب آب شیرین کن‌های شماره یک و ۲ بندرعباس برای صنعتی‌سازی به متقاضیان انجام شده است.

ورود آب شیرین دریا به کرمان

وزیر نیرو گفت: تاکنون در بخش شیرین‌سازی و نمک زدایی آب دریا مجوز شیرین‌سازی ۸.۲ میلیارد مترمکعبی صادر شده و از این مقدار آنچه که تاکنون در استان‌ها، شروع به استفاده کرده‌اند ۷۶۰ میلیون متر مکعب است.

رضا اردکانیان نسبت آب شور به شیرین را سه به یک عنوان کرد و افزود: در طرحی که امروز (پنجشنبه) با دستور رئیس‌جمهوری به بهره‌برداری می‌رسد ۴۵۰ میلیون متر مکعب آب شور نمک زدایی شده و در نهایت ۱۵۰ میلیون مترمکعب آب شیرین برای مصرف در استان‌های هرمزگان، کرمان و یزد آماده خواهد شد.

وزیر نیرو با بیان اینکه این مقدار آب شیرین در فازهای مختلف به مناطق مصرف خواهد رسید، اضافه کرد: در فاز نخست با اجرای ۳۰۳ کیلومتر تونل، احداث ایستگاه‌های پمپاژ متعدد و تاسیسات برقی مورد نیاز حدود ۷۰ میلیون متر مکعب آب به استان کرمان و منطقه سیرجان می‌رسد که بخشی از این ۷۰ میلیون در خود استان هرمزگان به مصارف شرب و صنعت خواهد رسید.

پروژه انتقال آب منبع آبی پایدار برای کشور

اردکانیان افزود: با توجه به گستردگی ارتباط کشورمان با دریا در شمال و جنوب، این طرح‌ها را به عنوان یک منبع پایدار برای مصارف بخش‌های مختلف به حساب می‌آوریم.

وی با بیان اینکه از آب دریا در ۲ شیوه یعنی بدون نمک زدایی به صورت شور و همچنین با نمک زدایی (تبدیل آب دریا به آب شیرین) استفاده می‌شود، خاطرنشان ساخت: نیازهای ‌آبی ۱۷ استان کشور در فلات مرکزی و مناطق ساحلی مطالعه شده و این مطالعه‌ها به انتها رسیده و نیازها نیز مشخص شده است.

وزیر نیرو ادامه داد: در بخش استفاده از آب دریا، به صورت بدون نمک زدایی یعنی آب شور، مجوز ۲۶ میلیارد مترمکعب در سال صادر شده که تاکنون از این مجوز، ۱۳ میلیارد مترمکعب در حال استفاده است.

وی اضافه کرد: سه میلیارد مترمکعب از آب شور دریا برای آبزی پروری است و ۱۰ میلیارد مترمکعب نیز برای خنک کردن تاسیسات صنعتی، برج‌های نیروگاه‌ها و نظایر آن استفاده می‌شود.

وزیر نیرو ادامه داد: طرحی که فردا افتتاح می‌شود، شیرین‌سازی آب دریا برای مصرف شرب و صنعت در استان هرمزگان و برای مصرف در بخش صنعت استان کرمان است.

اردکانیان گفت: طرحی که امروز افتتاح شد آغاز سلسه‌ای از طرح‌های اینچنینی در کشور است تا بتوان با رعایت مجموعه ملاحظه‌های فنی، اقتصادی و زیست محیطی، مصارف صنعتی را با توجیه اقتصادی لازم از آب دریا تامین کرد و منابع آب موجود را بیشتر به بخش شرب و بهداشت اختصاص داد.

 

منبع: ایرنا
کدخبر: 132698

ارسال نظر