|

گفتگوی گسترش نیوز با نمایندگان مجلس شورای اسلامی؛

اجبار علیه کشاورزان / موضع مجلس چیست؟

کاشت دستوری در کشاورزی ایران یکی از موضوعات پرحرف و حدیث در چند سال گذشته محسوب می شود و مخالفان زیادی نیز دارد. گسترش نیوز در این خصوص، گفت و گویی با دو نماینده مجلس انجام داده است.

صنعت اجبار علیه کشاورزان / موضع مجلس چیست؟

کاشت دستوری در کشاورزی ایران یکی از روش‌های مدرن و بهره‌ور برای تولید محصولات کشاورزی است. در کاشت دستوری، بذرها به طور دقیق و مرتب در خاک کاشته می‌شوند، به طوری که فاصله‌ی مناسبی بین هر دانه برقرار شود و منابع آب و مواد غذایی بهینه استفاده شود. این روش به کشاورزان امکان می‌دهد تا بهره‌وری بیشتری از منابع خود داشته باشند و در عین حال بهبود عملکرد محصولات خود را تجربه کنند.

بهره‌برداری از کاشت دستوری در کشاورزی ایران به دلایلی می‌تواند مفید واقع شود.

با کاشت دستوری، میزان آب مورد نیاز برای هر متر مربع از زمین به حداقل می‌رسد. این روش باعث کاهش هدررفت آب و کاهش مصرف آب در فرآیند آبیاری می‌شود.

همچنین محصولات به طور یکنواخت و با کیفیت‌تری رشد می‌کنند. فاصله‌ی مناسب بین گیاهان و استفاده بهینه از نور خورشید و منابع غذایی باعث افزایش عملکرد محصول و کاهش علف‌های هرز و بیماری‌ها می‌شود.

اراضی-کشاورزی

با استفاده از این روش احتمال آلودگی خاک و محصولات به سموم کشاورزی کاهش پیدا می کند. برای هر متر مربع از زمین، تنها به اندازه‌ی مورد نیاز سموم استفاده می‌شود و این امر به کاهش آثار منفی روی محیط زیست منجر خواهد شد.

با کاشت دستوری، می‌توان بیشترین بهره‌وری را از زمین‌های کشاورزی کمبودی بهره‌برداری کرد. با افزایش تنوع محصولات و استفاده از فضای خالی بین ردیف‌ها، زمین به طور بهینه‌تری استفاده می‌شود.

کاشت دستوری به خوبی با روش‌های مدیریت مدرن مانند کشت مستقیم، آبیاری تحت فشار، و کنترل هوشمند علف‌های هرز سازگار است. این روش‌ها باعث کاهش هزینه‌ها، زمان و زحمت کشاورزان می‌شوند.

کاشت-محصول

در کشاورزی ایران، کاشت دستوری در برخی از محصولات به خوبی انجام می‌شود. گندم، جو، ذرت، حبوبات و سیب زمینی مهم ترین محصولاتی محسوب می شوند که با استفاده از روش کاشت دستوری تولید می‌شوند. کاشت دستوری در تولید گندم به میزان قابل توجهی انجام می‌شود. با استفاده از این روش، میزان عملکرد و کیفیت گندم بهبود می‌یابد.

به طور کلی، کاشت دستوری در کشاورزی ایران به عنوان یک روش مدرن و بهره‌ور مورد استفاده قرار می‌گیرد و در برخی محصولات باعث بهبود عملکرد و کیفیت محصول می‌شود. البته، استفاده از این روش به ویژگی‌های هر منطقه و نوع محصول بستگی دارد. بسیاری از کارشناسان بهره گیری از این روش را مضر ارزیابی می کنند و به شدت با آن مخالف هستند.

گسترش نیوز در این راستا گفتگویی با دو تن از نمایندگان مجلس انجام داده که در ادامه می‌خوانید.

محمد-سبزی

ضرورت حمایت دولت

محمد سبزی، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس درباره کاشت دستوری غلات در کشور و عواقب احتمالی آن گفت: هر کشوری به تناسب آمایش سرزمینی باید اقدام به کاشت محصولات استراتژیک خود کند. دولت در این زمین باید با استفاده از برنامه ریزی دقیق، به ساماندهی امور پرداخته و اوضاع را به خوبی مدیریت کند. به عنوان مثال کاشت برخی محصولات مانند هندوانه در مناطق خشک و کم آب منطقی نیست و نباید اجازه چنین عملی داده شود.

او ادامه داد: حتی در کشورهای پرآب هم اجازه کشت هرمحصولی داده نمی‌شود و ساز و کار خاصی برای این کار حاکم است. اولویت اول ما باید محصولات استراتژیک باشد و در این خصوص باید برنامه ریزی اصولی و مدون صورت گیرد. غلات نیاز اساسی کشور محسوب می‌شود و به هیچ وجه نمی توان این امر را نادیده گرفت. گندم، جو و ذرت و سایر نهاده ها برای مردم ما از اهمیت بالایی برخوردار است و باید نسبت به کاشت این موارد اقدام مناسب انجام گیرد. دولت نباید این موضوع مهم را به حال خود رها کند تا هرکسی به شکل نامناسب و غیر اصولی محصول بکارد.

هنوز راه زیادی باقی مانده است

نماینده مجلس در خصوص کارنامه دولت طی دو سال اخیر در این زمینه بیان کرد: طرح اصلاح الگوی کشت باوجود ارائه برنامه های بسیار، هنوز عملیاتی نشده و این مسئله مورد نقد مجلس است. آقای ساداتی نژاد، وزیر وقت جهاد کشاورزی نیز با برگزاری نشستی، سخن از آغاز این طرح و اراده جدی برای اجرایی کردن آن به میان آورد. البته کارهایی در این زمینه صورت گرفته اما هنوز راه زیادی باقی مانده است. این فرآیند نیازمند اعطای اعتبارات و مشوق های لازم به کشاورزان است.

کاشت-گندم

سبزی افرود: طرح کمیسیون کشاورزی در این باره کمک های خوبی به کشور کرد؛ بر این اساس باید شورای قیمت گذاری تشکیل شود تا کشاورز فارغ از نقش دولت در بحث تعیین قیمت، دخیل و تاثیرگذار باشد. این مسئله موجب شد تا گندم قیمت واقعی خود را پیدا کند و دغدغه کشاورزان در این زمینه تا حد زیادی برطرف شود. دو سال پیش ۴ میلیون و پانصد هزار تن گندم از کشاورزان خریداری شد و مابقی از خارج وارد کشور شد. امسال بالای ۱۰ میلیون تن گندم خریداری شد که این امر به عدم خروج ارز از کشور کمک زیادی کرده است.

اهمیت طرح های تشویقی برای کشاورزان

وی در ادامه خاطرنشان کرد: در این مسیر کشاورزان نیز برای کاشت گندم به خوبی تشویق شدند و انگیزه مضاعفی پیدا کردند. این اقدامات مثبت برای دستیابی به خودکفایی ضروری است و ما نیز در مجلس از آن حمایت می کنیم. البته در این خصوص نباید از کمک ها و اعطای اعتبارات لازم غافل شویم و به وسیله این ابزار کمک حال کشاورزان باشیم.

عضو کمیسیون کشاورزی مجلس در ادامه مطرح کرد: مواردی گزارش شده که طبق آن کشاورز با وجود انجام مرحله کاشت، به علت عدم بارندگی موفق به برداشت نشده و ضرر زیادی را متحمل شده است. ما باید با تهیه وسایل کشت قراردادی و سایر ابزارآلات لازم، از کشاورز زحمتکش پشتیبانی کنیم. درصورت حمایت های لازم از کشاورزان، حوزه کشاورزی ما رونق خوبی پیدا می کند و بسیاری از چالش های موجود در این زمینه مرتفع خواهد شد.

اعظمی-مجلس

چنین چیزی وجود ندارد

ذبیح الله اعظمی ساردویی، نماینده مجلس شورای اسلامی در پیوند با این موضوع به گسترش نیوز گفت: اجبار کشاورزان به انجام کاشت، تصمیم کاملا اشتباه و بی منطقی است و ما نیز در کمیسیون شدیدا آن را محکوم می کنیم. کسی نباید کشاورز را مجبور به انجام چنین کاری کند اما گاهی اوقات و در راستای اجرایی کردن طرح اصلاح الگوی کشت، مشوق هایی وجود دارد.

وی در پایان اضافه کرد: برای کاشت محصولات استراتژیک نظیر دانه های روغنی، گندم، جو و ذرت، مشوق هایی برای کشاورزان درنظر گرفته شده است. به عنوان مثال کود را با قیمت دولتی در اختیار کشاورزان قرار می دهند ولی کسی این افراد را ملزم به کاشت محصول خاص نمی کند. من وجود چنین عمل نامناسب و بی دلیلی را کاملا تکذیب می کنم. هر اتفاقی نیز در این زمینه در راستای طرح اصلاح الگوی کشت رخ می‌دهد. با افزایش قیمت گندم و سایر محصولات استراتژیک و همچنین اعطای اعتبارات لازم، کشاورز بی‌تردید به سراغ این موضوع می آید و کشت گندم نیز نتیجه همان بحث است.

کدخبر: 308182 سهیل مافی

ارسال نظر

 

آخرین اخبار

پربازدیدترین