|

شهردار تهران، نگران تاب‌آوری پایتخت

شهردار تهران بر لزوم راه‌اندازی کمپین تاب آوری تهران در برابر بلایای طبیعی تاکید کرد.

گسترش‌نیوز: پیروز حناچی با حضور در هشتمین کنفرانس بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله که در دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد، ضمن تشکر از اجرای این برنامه همزمان با سالگرد زلزله سرپل‌ذهاب، گفت: خیلی مهم است بدانیم ما کشوری هستیم که همواره با زلزله زندگی می‌کنیم و به همین دلیل به طور مرتب باید پیام آمادگی را به جامعه بدهیم. از سوی دیگر مطالعه عمیق بر روی سرزمینمان، مناطق زلزله خیز و سابقه عکس‌العمل مردم در طول تاریخ نشان می‌دهد که این دغدغه همیشه وجود داشته است. تهران به دلیل در معرض خطر بودن از حیث وقوع زلزله، پایتخت زلزله ایران هم می‌تواند باشد.

tehran-0408.jpg

وی ادامه داد: در جهان امروز با وجود پیشرفت‌های فراوانی که برای مقابله با رخدادهای طبیعی از جمله زلزله ایجاد شده است، هنوز هم آسیب‌پذیری در این زمینه وجود دارد و این آسیب‌پذیری به سرزمین خاصی هم تعلق ندارد. در واقع، تمامی کشورها تا حدی در معرض خطر قرار دارند.

حناچی با بیان اینکه ایران یکی از مناطق جهان است که در سال‌های اخیر بیشترین تعداد زلزله را تجربه کرده و در نقشه جهانی هم این ادعا مشخص است، گفت: میان زلزله‌های سنگینی که در دنیا ثبت شده نام زلزله دامغان هم قرار دارد که میزان تلفات بسیار زیادی داشته است. این نشان می‌دهد ما همواره در معرض این خطر هستیم و تقریبا تمامی مناطق کشور غیر از مناطقی خاص که مشخص‌اند و اغلب از سکنه خالی‌ هستند، در معرض خطر قرار دارند.

شهردار تهران با اشاره به اینکه آن بخشی از جمعیت کشور که در پهنه زاگرس قرار دارند بیشتر در معرض خطر زلزله هستند، بیان کرد: زلزله سرپل‌ذهاب هم که آخرین تجربه ماست موید این نکته است که برخی از شدیدترین زلزله‌های رخ داده در جهان در این منطقه واقع شد. البته، طبق نقشه پهنه بندی، زلزله بم در نقطه‌ای رخ داد که با خطر کم تلقی می‌شد.

وی گفت: بعد از گذشت سال‌ها از برگزاری کنفرانس زلزله در ایران علیرغم پیشرفت‌های قابل توجه در همه زمینه‌ها هنوز هم در معرض آسیب‌های بسیار زیاد ناشی از زلزله قرار داریم. از جمله دلایل این موضوع هم می‌توان به ساخت‌وسازهای غیر اصولی، استفاده از مصالح نامرغوب، عدم آموزش نیروی کار در صنعت ساختمان، عدم اجرای مقررات ملی و ناآگاهی بخش بزرگی از مردم درباره پیشگیری و مقابله با حادثه اشاره کرد. به طور مثال، در زلزله ملارد تلفاتی نداشتیم، اما عکس‌العمل مردم بود که مشکلات بسیاری ایجاد کرد.

شهردار تهران ادامه داد: آمار نشان می‌دهد زلزله در میان بلایای طبیعی بیشترین توجه رسانه‌ای را به خود جلب می‌کند. دولت‌ها نیز باید به این نکته توجه کنند که هزینه‌های اختصاص یافته به بلایای طبیعی باید به طور عادلانه بین سازمان‌های مرتبط تقسیم شود.

حناچی در بخش دیگری از اظهارات خود گفت: به یاد دارم در زلزله ١٩٩٩ ترکیه با ساختمان‌های ده طبقه بتنی مواجه بودیم که معلوم بود دولت تصمیم گرفته مقاوم‌سازی کند، اما عدم استفاده از مصالح مرغوب و... باعث شده بود که این حجم از سرمایه‌گذاری به نتیجه نرسد و ترکیه بعد از آن زلزله بیمه اجباری ساختمان را با حمایت بیمه‌ها به اجرا درآورد؛ اقدامی که هزینه تامین جبران خسارات را به حداقل رساند. در کشور ما هم اگر بتوانیم از شرایط تحریم عبور کنیم و به بیمه‌های اتکایی دست پیدا کنیم بسیار خوب است.

وی تاکید کرد: امروز این امر تبدیل به یک سنت شده که دولت تمام هزینه‌های مربوط به زلزله را تامین کند، که نه ممکن است و نه منطقی. باید سیاستی در پیش بگیریم که کیفیت ساختمان‌ها افزایش یابد. به عنوان نمونه موضوع تاب آوری کلانشهر تهران در برابر یک زلزله بزرگ، ایجاد نگرانی می‌کند. می‌دانیم که با شرایط مطلوب فاصله زیاد داریم و بر همین اساس، پژوهشگاه‌ها و دانشگاه‌ها باید در این زمینه به ما کمک کنند. سازمان مدیریت بحران این وظیفه را بر عهده دارد که فاصله بین شهرداری و موسسات علمی و دانشگاهی را به حداقل برساند.

شهردار تهران ادامه داد: تهیه نقشه افزایش تاب آوری شهری و سازماندهی در برابر بلایا، تبیین رویکردهای جذب سرمایه‌های نوین در شهر برای ایجاد تاب آوری بیشتر، توسعه بیمه‌های بشردوستانه، تقویت ظرفیت‌های اقتصادی برای افزایش تاب آوری، پیگیری رعایت مقررات توسعه شهری، اجرای مقررات ملی، آگاهی و درک ظرفیت‌ها و سرمایه‌های شهری که باید مورد حفاظت قرار گیرند، از جمله اقداماتی است که می‌توان برای مقابله شهرها با بلایای طبیعی انجام داد.

حناچی با اشاره به اینکه در تهران ذیل ۷ یا ۸ روددره اصلی هستیم که اساسا علت پیدایش تهران هستند، گفت: اندازه حدودا ٢۴٠ میلیون متر مکعبی آب که از ارتفاعات البرز به شهر سرازیر می‌شوند منشأ پیدایش شهر تهران هستند. این آب‌ها و دره‌ها می‌توانند منشأ نشاط باشند و در عین حال اگر مراقب نباشیم می‌توانند منشأ بلا و آسیب باشند. به همین دلیل نباید به هیچ وجه به حریم آنها تجاوز کنیم.

وی تصریح کرد: در این راستا، تعیین استراتژی و نقشه تاب آورسازی زیرساخت‌های شهری و استراتژی هشدار سریع و همچنین تعیین برنامه‌های بهسازی و بازسازی مورد پردازش قرار گرفتند. سند سندای (سند کاهش خطرپذیری سوانح) هم در همه جوامع به نکاتی چون کاهش مرگ‌ومیر، کاهش خسارات اقتصادی و توسعه زیرساخت‌های ضروری، افزایش کشورهای دارای استراتژی ملی و محلی، افزایش همکاری‌های ملی و بین‌المللی و افزایش دسترسی به دستگاه‌های لازم در این حوزه اشاره می‌کند.

حناچی گفت: شهرداری تهران هم در حد امکانات خود اقداماتی را در این زمینه انجام داده است، اما باور کنیم گستردگی و مشکلات این شهر آن قدر زیاد است که باید اقدامات موثر دیگری با همکاری دانشگاه‌ها و حتی دولت انجام دهیم. باید تلاش کنیم کمپین تاب آوری را در سطح تهران راه‌اندازی کنیم. یادمان باشد سرمایه‌گذاری بر کاهش ریسک مخاطرات برای توسعه پایدار موضوع مهمی است که هزینه نیست بلکه یک دارایی مهم برای آینده به شمار می‌رود. هر دلار هزینه برای پیشگیری باعث جلوگیری از اتلاف چهل دلار هزینه بعد از وقوع بحران خواهد بود.

شهردار تهران یادآور شد: ما در تهران سازمان ویژه مدیریت بحران داریم که به یک مرکز فرماندهی عملیات مجهز است و دستگاه‌های مرتبط با کنترل شرایط بحران در آن قرار دارند. درحال‌حاضر میزان احتمال وقوع زلزله را توسط ١۴ شتاب نگار تخمین می‌زنیم و این تعداد به ۶۰ عدد خواهد رسید. همچنین، هم اکنون توسط ۴ شتاب نگار در شهر نسبت به امواج لرزه‌ای هشدار داده می‌شود تا سیستم‌های زیرساختی مثل برق و گاز به موقع قطع شوند. البته در آینده این تعداد به ٢٢ شتاب نگار می‌رسد، نصب بیش از ۱۰۰ دکل ارتباطاتی نیز از اقداماتی است که توسط سازمان مدیریت بحران تعقیب شد.

حناچی ادامه داد: ما در حوزه‌های کالبدی نیز آسیب پذیر هستیم چرا که تعداد خانوار و واحد مسکونی در بافت‌های متراکم بسیار زیاد است. این موضوع اهمیت بسیار زیادی دارد چراکه بعد از زلزله کوبه ژاپن به این درک جهانی رسیده‌ایم که شهرسازی هم می‌تواند یک فاکتور سرنوشت‌ساز باشد.

شهردار تهران تصریح کرد: برنامه مشارکت مردمی خانه‌های دوام هم در سازمان مدیریت بحران در قالب ۱۰ هزار خانواده در حال تعقیب است. آموزش ۶٨٩ مدیر مدرسه، آموزش علمی مخاطرات به ۱۲ هزار و ۲۰۰ دانش آموز، آموزش مقدماتی به حدود ٣٠٠ هزار دانش آموز و تهیه برنامه مبارزه با مخاطرات برای هزار و ۳۰۰ مدرسه از جمله اقدامات ما است.

وی عنوان کرد: همچنین بیش از ١٠٠ پایگاه بحران داریم که تجهیزات لازم برای شرایط بحران در آنها دپو شده‌اند. داوطلبانی را هم داریم که با ایثار و آمادگی خدماتی را به مردم ارائه می‌دهند. همچنین برگزاری مانورهای مدیریت بحران با همکاری سایر ارگان‌ها در دستور کار است. این موارد تنها گوشه‌ای از اقدامات ما در زمینه تاب آوری شهر است.

شهردار تهران با اشاره به تدقیق نقشه گسل‌ها و تدوین نقشه گسلی شهر تهران که براساس آنها بایدها و نبایدها رعایت می‌شوند، گفت: به عنوان مثال به مدارس و سازه‌های سنگین در حریم درجه اول مجوز نمی‌دهیم. از سوی دیگر تدوین سند کاهش خطرپذیری محلات تهران و تهیه نقشه اضطراری نیز از موارد مهم در حال تعقیب‌اند.

حناچی در پایان خاطرنشان کرد: در فروردین ٩٨ تهران تا آستانه سیل پیش رفت اما آمادگی قبلی و لایروبی مسیل‌های اصلی باعث شد که حادثه کنترل شود. ما تا آستانه بستن جاده کرج هم پیش رفتیم اما با تمهیدات قبلی و آمادگی و کاهش بارش ها، خوشبختانه از بحران عبور کردیم.

منبع: مهر

کدخبر: 72535

ارسال نظر

 

آخرین اخبار

پربازدیدترین