توقف رشد اکوسیستم استارت آپ ها با اجرای طرح صیانت
رئیس سابق سازمان فناوری اطلاعات معتقد است در صورت اجرایی شدن طرح صیانت، رشد اکوسیستم استارتاپی متوقف خواهد. او تاکید دارد مجلس در این طرح بایستی پاسخگوی حریم خصوصی افراد باشد.
«امیر ناظمی» در نشست خبری رویداد جیتاک که با محوریت بررسی چالشها و آگاهی بخشی سرویسها و محصولات گوگل برگزار شد، با اشاره به استراتژی تبدیل گوگل به یک اکوسیستم فناورانه در سالهای اخیر و دلایل موفقیتها و حفظ فرصتهای این شرکت، گفت: «گوگل سالها پیش تنها یک موتور جستجو بود اما امروز مجموعهای از خدمات، محصولات و یک اکوسیستم کامل است.»
او با تاکید بر اینکه شرکتها و کسبوکارهای استارتاپی میتوانند از مهارتهای گوگل برای ارتقای توسعه خود درس بگیرند، افزود: «حفظ فرصتها، شناخت عوامل شکست، اتحادهای اکوسیستمی و اولویت بندی تصمیمات از جمله مهارتهایی است که به رشد یک کسب و کار کمک می کند.»
رییس سابق سازمان فناوری اطلاعات در پاسخ به این سوال که اگر طرح حمایت از حقوق کاربران فضای مجازی و خدمات پایه کاربردی موسوم به طرح صیانت اجرا شود وضعیت اکوسیستم فناوری اطلاعات کشور چگونه خواهد بود؟ پاسخ داد: «در صورتی که این طرح به تصویب برسد و اجرایی شود اکوسیستم بدون شک رشد نخواهد کرد و متوقف می شود.»
وی در ادامه به اشکالات طرح صیانت اشاره کرد و گفت:
«مسئله فعلی در این طرح نه تنها سیاسی بلکه از جنس سیاستزدگی است؛ من حاضرم با هر یک از اعضای کمیسیون مشترک طرح حمایت از حقوق کاربران و خدمات پایه کاربردی مناظره کنم. حتی حاضر هستم با هر یک از اعضای شورای عالی فضای مجازی نیز وارد مناظره شوم. اما متاسفانه نمایندگان مجلس دور از شان خود میدانند که با ما وارد صحبت شوند.»
ناظمی در مورد اینکه گفته شده کارشناسان متقاضی می توانند در جلسات این کمیسیون حضور داشته باشند، معتقد است اینکه گفته میشود اجازه حضور کارشناس در کمیسیون مشترک بررسی طرح را میدهند با مشارکت کارشناسان متفاوت است: «اینکه در جلسه حضور داشته باشیم اما صحبتی نکنیم دردی را درمان نمیکند. سوال این است که آیا انتقاداتی که تاکنون شده تاثیری روی عملیاتی شدن این طرح داشته است و آیا این انتقادات اعمال شده است؟ جواب خیر است؛ پس این روش تعامل نیست.»
رد کم کاری دولت دوازدهم برای قانونگذاری در فضای مجازی
معاون وزیر ارتباطات در دولت دوازدهم در پاسخ به این سوال که کوتاهی دولت دوازدهم در ارائه لایحه مربوط به قانونگذاری فضای مجازی و ورود مجلس به دلیل خلا قوانین و مقررات در این حوزه، گفت: «ما چهار لایه را برای قانونگذاری فضای مجازی از طرف دولت به مجلس ارائه کردیم اما به دلیل آنکه مجلس معتقد بود دولت حق ورود به موارد مرتبط با جرم انگاری را ندارد، لایحه دولت را نپذیرفت.»
به گفته وی در آن زمان جلسه با «لاریجانی»، رئیس وقت مجلس و معاون ایشان برگزار و توافق شد که طرح در کارگروه مشترکی میان مجلس و دولت ارائه و بازنگری شود. این کارگروه طی شش ماه تغییراتی را در لایحه اعمال کرد و نسخه تدوین شده مجددا برای تاییدیه نهایی به دولت بازگشت. اما در این حین نمایندگان مجلس طرح صیانت را ارائه دادند که هیچ تناسبی با لایحه مد نظر دولت ندارد:
«ما در آن زمان لایحه را مورد جمعسپاری حقوقی قرار دادیم و نسخه اولیه و آنچه که در نهایت تغییر یافت، مورد اجماع مرکز پژوهشهای مجلس نیز بود. در آن لایحه که نمونه بومی شده GDPR بود، حفاظت از حقوق کاربران مدنظر قرار داشت.»
افزایش احتمال جاسوسی دادهها با فیلتر تلگرام
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور در مورد جاسوسی پلتفرمها از کاربران به عنوان یکی از دلایل این طرح، به این سوال پاسخ داد که آیا تصمیمات این طرح به نفع امنیت کاربران است و گفت: «جاسوسی از داده ها امکان پذیر است و نهادهایی نیز در دنیا وجود دارند که از پلتفرمها جاسوسی میکنند. اما راهحل مقابله با این موضوع مسدودسازی پلتفرمها نیست.»
ناظمی معتقد است فیلتر تلگرام و مهاجرت مردم به واتساپ، باعث شده تا تنوع استفاده دسترسی در پلتفرم از بین رفته و امکان جاسوسی دادهها در یک جا مانند واتساپ جمع شده است. در حالی که نباید در این زمینه روی یک بستر تمرکز میشد.
وی همچنین به بحث راه اندازی موتور جستجوی بومی در کشور اشاره و تاکید کرد در موتور جستجو نیاز به مقیاس بالایی از کاربر وجود دارد چرا که فاکتورها بر اساس رفتار کاربران به دست میآید و شاخصهای رفتاری در توسعه موتورهای جستجو نقش دارند. به همین دلیل به علت جمعیت کم فارسیزبانان، نمیتوان موتور جستجوی جدیدی را به صورت بومی جایگزین موتوری مانند گوگل کرد.
به اعتقاد ناظمی، در مورد خدماتی مانند مسیریابها میتوان برنامهریزی برای ارائه خدمات بومی داشت: «این کسبوکارها با مقیاس پایین نیز قابلیت ارائه دارند. بنابراین بهتر است که موارد را اولویت بندی کرده و در مقیاس بزرگ انتظار محصول جایگزین بومی نداشته باشیم.»
رییس سابق سازمان فناوری اطلاعات با تاکید بر اینکه بایستی وارد اتحاد استراتژیک با شرکتهای خارجی و پلتفرم ها شویم، خاطرنشان کرد:
«آیا بهتر نبود به جای فیلتر تلگرام، با این پلتفرم وارد مذاکره میشدیم؟ آیا وضعیت بهتری شامل حال اکوسیستم و کاربران نمیشد؟ مجلس در طرح صیانت باید به این موضوع پاسخ دهد که حریم خصوصی چیست و در قالب چه فاکتورهایی تعیین میشود؟ نقض حریم خصوصی در چه مواردی است و کجا استفاده از دادههای مردم مجاز است.»
وی با بیان اینکه طراحان طرح صیانت، تفسیر دلخواهانه از سایر کشورها دارند، دلیل آن را کم دانشی و ناامیدسازی جمعی دانست و گفت: «طرفداران طرح صیانت میگویند که ترکیه نیز حضور نماینده پلتفرمهای خارجی در این کشور را الزامی کرده اما نمیگویند که در قانون این کشور شهروند حق دارد از دولت، حتی به دادگاههای اروپایی شکایت کند و جریمه بگیرد.»
ناظمی در مورد این سوال که گفته می شود مسیریابهای بومی دادههایشان را از ویز میگیرند، گفت: «مسیریابهای بومی از یک بستر اپنسورس نقشه با عنوان «اپن استریت مپ» استفاده میکنند و دادههایشان را از ویز نمیگیرند. ویز نیز دادههای خود را از این بستر تهیه میکند.»
منتقدان شبکه ملی اطلاعات به دنبال شبکه مستقل از اینترنت هستند
معاون وزیر ارتباطات در دولت دوازدهم در دفاع از پروژه شبکه ملی اطلاعات گفت:
«کندی در این شبکه وجود ندارد و کسانی که میگویند این پروژه به کندی پیش میرود، تلقیشان از شبکه ملی اطلاعات متفاوت است. اما بر اساس اسناد مدنظر این شبکه آنچه در حال حاضر استفاده میکنیم همان شبکه ملی اطلاعات است. شبکه ملی در تعارض با اینترنت نیست. آنهایی که از عملکرد شبکه ملی اطلاعات انتقاد میکنند یک شبکه مستقل از اینترنت مدنظرشان است.»
وی همچنین به حمله سایبری به سامانه هوشمند سوخت در روزهای اخیر اشاره کرد و گفت: «این سامانه خارج از اینترنت بوده و یک شبکه کاملا داخلی و اختصاصی است اما تحت نفوذ قرار گرفت. ما در سال ۹۷ برای تبدیل کارت بانکی به کارت سوخت ۲ میلیون و ۶۰۰ هزار ثبت نام انجام دادیم اما در نهایت نهادهای تصمیم گیر با اجرای این طرح مخالفت کردند.»
گفتنی است اولین دوره رویداد Gtalk با محوریت بررسی ابزارهای گوگل، ششم آبان ماه سال جاری برگزار شد. در این رویداد آنلاین، بزرگان صن: ایع، مهندسین گوگل، مدیران دولتی، فعالین استارتاپی و… حضور داشتند و از هوش مصنوعی، ابزارها و رویکردهای گوناگون گوگل سخن گفته و طرح صیانت از حقوق کاربران را به بحث کارشناسی گذاشتند.
ارسال نظر