|

«گسترش نیوز» تحولات نرخ نفت در بودجه ۹۸ را بررسی می‌کند

طلای سیاه روی سکوی تعیین قیمت

۲۵ درصد از نفت ایران صادر می شود و ۷۵ درصد باقی مانده از منابع نفتی داخلی کشور با چالش بد مصرفی مواجه است. باید از دولت پرسید برای ۷۵ درصد از تولیدات نفت کشور چه برنامه‌ای در نظر گرفته است؟

گسترش نیوز: در بودجه سال ۹۷ نفت با نرخ ۴۰ دلار تصویب شد. حالا در آستانه ارائه بودجه ۹۸، گمانه زنی‌ها نرخ طلای سیاه برای سال آینده را بین ۴۰ تا ۷۰ دلار پیش‌بینی می‌کند اما به نظر می‌رسد نرخ ۴۵ تا ۵۰ دلاری در بودجه تصویب شود.

naftiran.jpg

نکته مهم این است که هر یک بشکه نفتی که می‌فروشیم یک بشکه نفت هدر می‌دهیم. اما چرا بررسی قابل توجهی برای تعیین نرخ نفت مصرف کننده‌های داخلی انجام نمی‌شود؟

این همه چانه زنی برای ۲۵ درصد آرش نجفی نایب، رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی با اشاره به میزان بالای مصرف نفت در کشور به «گسترش نیوز» گفت: بیش از ۷۵ درصد از تولید نفت، صرف مصرف داخلی می‌شود و تنها ۲۵ درصد از تولیدات این ماده گران بها به خارج از مرزها صادر می‌شود. تمام چانه زنی‌ها حول محور این ۲۵ درصد از منابع ملی کشور انجام می‌شود و اینکه نفت با نرخ ۵۰ دلار صادر شود و یا ۶۰ دلار.

با چالش بد مصرفی مواجه‌ایم رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی بیان این نکته که نرخ فروش نفت در داخل هیچ نرخ مشخصی ندارد، گفت: بیش از ۷۵ درصد از منابع نفتی کشور (که در داخل مصرف می‌شود) با چالش بد مصرفی مواجه است. باید از دولت پرسید برای ۷۵ درصد از تولیدات نفت کشور چه برنامه‌ای در نظر گرفته است؟ دولت در حال بررسی است که یک بشکه نفت از ۲۵ درصد نفتی که قرار است صادر شود را به چه قیمتی بفروشد. آیا این موضوع به نفع دولت است؟ آیا نباید دخل و خرج با هم همخوانی داشته باشد. چرا در زمینه بهینه‌سازی مصرف انرژی تلاشی صورت نمی‌گیرد؟ تا چه زمانی هدر رفت نفت قرار است ادامه یابد؟ هر یک بشکه نفتی که می‌فروشیم یک بشکه نفت هدر می‌دهیم، اما چرا برنامه‌ای برای بهینه‌سازی انجام نمی‌شود؟

بسته شدن بودجه با نفت جهانبخش امینی، بازرس بخش انرژی وزارت نفت و عضو سابق کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی نیز در ارتباط با نرخ مصوب نفت در بودجه سال ۹۸ در گفت‌وگو با « گسترش نیوز» اظهار کرد: تخمینی از درآمد و هزینه در طول یک بازه زمانی در آینده بودجه نام دارد. در ایران بخش بزرگی از بودجه کشور با فروش نفت بسته می‌شود، اگر فروش محدود شود و یا نرخ نفت کاهش یابد. قطعا بودجه‌ای که لحاظ شده، محقق نخواهد شد.

نحوه محاسبه نرخ نفت در بودجه عضو سابق کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با اشاره به تصویب نرخ ۴۰ دلار برای هر بشکه نفت در بودجه ۹۷گفت: نرخ جهانی یک بشکه نفت در طول یک سال گذشته هیچ گاه به زیر۵۰ دلار نیامده است. هر سال نرخ یک بشکه نفت با در نظر گرفتن تحولات جهانی محاسبه می‌شود. این نرخ به شکل معمول پایین‌تر از آنچه در بازار جهانی است تصویب می‌شود. اگر نرخ جهانی نفت از آنچه در بودجه تصویب شده، بیشتر باشد مابه تفاوت نرخ به صندوق توسعه ملی واریز می‌شود.

مازاد فروش در صندوق توسعه ملی وی در پاسخ به این پرسش که واریز‌های صندوق توسعه ملی در چه بخش هایی هزینه می‌شود، گفت: ۲۰ درصد از این ذخایر برای کمک به صنایع فعال، ۳۰ درصد صرف تسهیلات برای توسعه صنایع و پروژه‌های جدید و ۲۰درصد هم برای بخش درمان هزینه می‌شود. مابقی آن نیز برای جبران کمبود‌های احتمالی در صندوق توسعه ملی ذخیره می‌شود. موارد مصرف آن براساس تعاریف خاصی مشخص و با اجازه مقام معظم رهبری برداشت انجام می‌شود. ذخیره صندوق ملی توسعه مربوط به توسعه زیرساخت‌های صنعت کشور است. اگر مازاد ارزی داشته باشیم می‌توان از آن به عنوان پشتوانه‌ای برای عبور از فراز و نشیب‌ها استفاده کرد. همچنان که در امسال این صندوق توانست بخشی از مشکلات ارزی را حل کند اما باید در نظر داشت به شکل کلی هزینه کرد ذخیره‌های صندوق توسعه ملی برای توسعه زیرساختی است.

دو چالش در آستانه تصویب بودجه

bodjeh3482.jpg بازرس بخش انرژی وزارت نفت درباره نرخ نفت افزود: در بودجه سال ۹۷ نفت با نرخ ۴۰ دلار تصویب شد. گمانه‌زنی‌ها نرخ طلای سیاه برای سال ۹۸ را بین ۴۰ تا ۷۰ دلار پیش‌بینی می‌کنند. اینکه چه نرخی با توجه به تحولات بازار تصویب می‌شود، نکته مهمی است که نمی‌توان از نظر دور داشت. بودجه امسال متفاوت از سال‌های پیش است. در آستانه تصویب نرخ نفت در مجلس دو چالش مهم یکی کاهش نرخ جهانی نفت و دیگری محدودیت صادرات به خارج را پیش رو داریم. باید تلاش کنیم در لایحه بودجه وابستگی خود بودجه نفت را کاهش دهیم.

با کسری بودجه مواجه نشویم بازرس بخش انرژی وزارت نفت در پاسخ به این پرسش که اگر میزان نرخ تصویب شده نفت در بودجه کشور کمتر از نرخ جهانی باشد چه اتفاقی می‌افتد، گفت: با توجه به آن که هزینه‌کرد در بخش‌های مختلف ارتباط مستقیم با نرخ نفت دارد. با کسری بودجه مواجه می‌شویم و ضرر آن به بودجه‌های عمرانی کشور می‌خورد.

امینی با اشاره به کسری بودجه گفت: سابقه کسری بودجه به ما نشان می‌دهد که در اختصاص بودجه در زمان کسری به هیچ وجه نمی‌توانیم از هزینه‌های جاری کم کنیم. برای کم کردن هزینه ها، بودجه‌های عمرانی کم می‌شود و ساخت و ساز‌ها و کار‌های عمرانی را تحت الشعاع قرار می‌دهد.

قیمت معقول نفت در بودجه وی در آخر بیان کرد: به نظر من قابل پیش‌بینی است نرخ نفت در بودجه نسبت به سال پیش افزایش چندانی نداشته باشد. با توجه به آن که در طول یک سال گذشته نرخ نفت به کمتر از ۵۰ دلار در بشکه نرسیده است. تصویب نرخ نفت در بودجه سال ۹۸ بین ۴۵ تا ۵۰ دلار معقولانه است.

کدخبر: 40635

ارسال نظر

 

آخرین اخبار

پربازدیدترین