|

تنوع در مبادی گاز وارداتی ترکیه

یک کارشناس حوزه گاز، گفت: بررسی سبد واردات گاز ترکیه در دوماه گذشته امسال میلادی در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته نشان می‌دهد که این کشور مبادی وارداتی خود را به طور قابل توجهی تنوع بخشیده است.

گسترش نیوز: جواد سلیمانپور با اشاره به اینکه بررسی سبد واردات گاز ترکیه در ۲ ماه گذشته امسال میلادی در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته آن نشان می‌دهد که این کشور مبادی وارداتی خود را به طور قابل توجهی تنوع بخشیده است، گفت: در همین راستا سهم گاز وارداتی روسیه را از ۴۶ به ۲۸ درصد رسانده و جبران این سهم واردات گاز را از طریق افزایش واردات از جمهوری آذربایجان و به ویژه نیجریه انجام داده است. حتی در برخی موارد از مصر نیز افزایش وارداتی داشته و حدود یک ماه پیش از امریکا محموله ال ان جی وارد کرد. همه اینها اقداماتی است که ترکیه برای تنوع بخشی به واردات گاز خود انجام داده است.

افزایش سهم ایران در سبد وارداتی گاز ترک‌ها

وی با اشاره به اینکه سهم ایران در سبد وارداتی گاز ترکیه از ۱۲ به ۱۶ درصد رسیده است، ادامه داد: در مقابل افزایش سهم، حجم واردات گاز از ایران کاهش داشته است علت این کاهش نیز، کاهش میزان واردات گاز ترکیه به طور کلی است. بنابراین این افزایش سهم به نفع ایران نیست و نشان می‌دهد برخورد ایران در استفاده کردن از فرصت موجود برای افزایش سهم و حجم صادرات گاز به ترکیه به خوبی استفاده نکرده است؛ در حالی که آذربایجان از این فرصت به خوبی استفاده کرد. این در حالی است که قرارداد صادرات گاز ایران به ترکیه امکان افزایش ظرفیت از ۸ به ۱۲ میلیارد مترمکعب در سال وجود داشته و حتی نیاز به عقد قرارداد جدیدی ندارد.

این کارشناس حوزه گاز اظهارکرد: ترکیه طی چند سال اخیر تلاش کرده است تا با افزایش واردات گاز خود از آذربایجان و روسیه سبد وارداتی گاز خود را متنوع و خود به بازیگری اثرگذار در حوزه بازار گاز تبدیل کند.

عمده مصرف گاز ترکیه کجاست؟

سلیمانپور با اعلام اینکه عمده مصرف گاز ترکیه در بخش خانگی و نیروگاهی است، افزود: واردات گاز برای ترکیه یک نقطه استراتژیک و مهم محسوب می‌شود و تلاش می‌کند این مقوله را متنوع کند. از سویی دیگر باید بدانیم ترکیه از نظر جغرافیایی کشوری عریض محسوب می‌شود و از آنجایی که شبکه انتقال و توزیع گاز یکپارچه‌ای ندارد گاز وارداتی را تنها در همان نقطه وارد شده می‌تواند مصرف کند نه در نقطه‌ای دیگر.

به گفته وی واردات گاز از ترکیه، واردات ال ان جی و خط لوله ترک استریم همگی در غرب این کشور هستند در حالی که منبع تأمین گاز ترکیه در شرق آن، ایران و آذربایجان هستند. تا پیش از افزایش واردات گاز از آذربایجان، ایران نقش مهمی در تامین گاز غرب ترکیه داشت.

این کارشناس حوزه انرژی علت احداث خط لوله انتقال گاز تاناب در ترکیه را انتقال گاز از شرق این کشور به غرب دانست و توضیح داد: این اقدام نشان می‌دهد ترکیه به منابع تأمین گاز خود در شرق که ایران و آذربایجان است اطمینان بیشتری دارد.

سرمایه‌گذاری در کردستان عراق

سلیمانپور با تاکید بر اینکه ایران باید از این فرصت برای افزایش حجم صادرات گاز خود به ترکیه استفاده کند، تصریح کرد: اینکه چقدر در بازار گاز ترکیه سهم داریم به هوشمندی ایران باز می‌گردد به همین منظور نباید مذاکرات خود را به سال ۲۰۲۶ میلادی که زمان پایان قرارداد صادرات گاز ایران به ترکیه است واگذار کنیم.

بر اساس گفته‌های وی تحرکات ترکیه نشان می‌دهد که این کشور در پی متنوع‌سازی سبد واردات گاز خود است و در همین راستا سرمایه گذاری‌هایی برای توسعه میدان و انتقال گاز در کردستان عراق داشته است. برآیند این تحرکات نشان می‌دهد که ترکیه به سرعت در حال متنوع‌سازی سبد وارداتی گاز خود است و ایران از سرعت این تغییرات جا مانده است.

منبع: مهر

کدخبر: 94878

ارسال نظر

 

پربازدیدترین