وضعیت بازار نفت ایران بعد از پایان کرونا
یک کارشناس نفت، گفت: درحالحاضر بازار نفت با مازاد شدید عرضه روبهرو شده و بسیاری از تولیدکنندگان از ترس افزایش هزینه راهاندازی مجدد چاههای نفتی، تولید خود را متوقف نمیکنند و این مازاد عرضه همچنان ادامه دارد و باعث شده که متقاضی نرخ نفت در بازار را تعیین کند.
گسترش نیوز: فرشید سیمبر با بیان اینکه بحران کرونا و تشدید قرنطینه در بسیاری از کشورهای صنعتی باعث رکود شدید اقتصادی در بازار جهانی شده است، اظهار کرد: درحالحاضر بازار نفت با مازاد شدید روبهرو شده و از آنجایی که بسیاری از تولیدکنندگان این محصول از ترس افزایش هزینه راهاندازی مجدد چاههای نفتی نمیخواهند تولید خود را متوقف کنند و برخی دیگر از کشورها نیز به شدت به درآمدهای نفتی وابسته هستند این مازاد عرضه همچنان ادامه داشته و درحالحاضر متقاضی میتواند در قیمتگذاری نفت نقش تعیین کنندهای داشته باشد.
وی با تاکید بر اینکه آینده نرخ نفت به وضعیت بنگاههای اقتصادی بزرگ بستگی دارد، اظهار کرد: درحالحاضر به دلیل اینکه تقاضا برای نفت کاهش داشته است، بسیاری از شرکتهای کوچک تولیدکننده نفت شل غیرفعال شدهاند و اگر این روند ادامه داشته باشد ممکن است بسیاری از کشورهای بزرگ نفتی نیز موقتا نفت را به بازار عرضه نکنند و ذخایر نفتی خود را پرکنند.
او با تاکید بر اینکه میزان فروش نفت ایران زیاد نیست، به همین دلیل شرایط به وجود آمده فشار چندانی به اقتصاد ایران وارد نمیکند، گفت: پیش از کاهش شدید نرخ نفت، ایران بین ۱۵۰ تا ۳۰۰ هزار بشکه در روز صادرات داشت و در شرایط کنونی که نرخ نفت سقوط کرده به نظر میرسد همین میزان صادرات نیز نداشته اند، زیرا پیش از این بسیاری از چاههای نفتی کشور تعطیل شده است.
این کارشناس نفت با اشاره به اینکه بازگشت دوباره چاههای نفت به تولید، هزینه بالایی برای کشورها به همراه دارد، اظهار کرد: به طور قطع این کاهش نرخ نفت هزینههای را به شرکتهای نفتی تحمیل میکند و آنهایی که تعطیل شدهاند برای بازگشت به تولید نیازمند سرمایهگذاری جدید خواهند بود. این شرایط برای تولید نفت ایران پیچیده تر است، زیرا درصورتی که چاههای نفت ایران به تولید مجدد برگردند با مشکل دیگری همچون از دست دادن مشتری مواجه هستند.
سیم بر پیشبینی بازار نفت دنیا پس از توقف ویروس کرونا را اینگونه، ترسیم کرد: در بهترین حالت اگر اقتصاد جهانی به حالت قبل از کرونا برگردد و تولیدکنندههای نفتی در زمینه میزان عرضه روزانه به توافقات جدید برسند احتمالا بازگشت نرخ نفت به کانال ۳۰ دلار وجود دارد، اما این تنها یک پیشبینی است و باید دید که قرنطینه و بیماری تا چه زمانی ادامه یابد و اگر کاهش تقاضا همچنان نزولی باشد، نرخ نفت نیز پایین خواهد ماند و بسیاری از شرکتهای این بخش ورشکست میشوند که ممکن است جهان را با موج جدیدی از ورشکستگی و بیکاری مواجه کند.
او درباره وضعیت بازار نفت ایران بعد از پایان کرونا، تصریح کرد: باید توجه داشت که درحالحاضر نفت ایران به دو کشور چین و هند عرضه میشود که در طولانی مدت نمیتواند راهگشای صادرات نفت ایران باشد، بنابراین درصورتی که ایران بخواهد پس از کرونا به بازار جهانی نفت برگردد باید بستر سرمایهگذاری در این بخش را برای شرکتها بزرگ نفتی فراهم کند. از طرف دیگر ادامه معاملات ایران با چین و هند نیز نمیتواند چندان کمککننده باشد، زیرا هند دلار چندانی در اختیار ندارد و چین نیز در مقابل پول نفت، به دنبال فروش کالا به ایران است و از آنجایی که کشور برای همگامی با صنعت روز نیاز به محصولات فناورانه دارد کالاهای تولید چین نمیتواند پاسخگوی نیاز کشور باشد.
منبع: موج
ارسال نظر