چگونه در خانه سونوگرافی کنیم؟
درصورتی که به هر دلیلی قادر به حضور در مراکز درمانی نیستید، میتوانید بدون معطلی سونوگرافی در منزل را انتخاب کنید. این فرایند خدمات و مزایای متعددی دارد که برای رفاه حال بیماران در نظر گرفته شده است. همچنین بهعلت استفاده از امواج بیخطر، اطلاعات ارزشمندی از تصویربرداری اندامهای داخلی بدن به متخصص ارائه میدهد.
اگر پزشک برای شما استراحت مطلق را تجویز کرده یا بهخاطر داشتن مشکلات جسمی، نمیتوانید در بیمارستانها خدمات آزمایشی را دریافت کنید، فراصوتنگاری در منزل بهترین گزینه است. ما در این مقاله علاوهبر نحوه عملکرد سونوگرافی، شما را با کاربردها و مزایای آن در منزل آشنا میکنیم.
سونوگرافی در خانه چیست؟
فرایند سونوگرافی در گذشته ازطریق اشعه ایکس و رادیولوژی انجام میشد که با پیشرفت علم پزشکی و بهرهگیری از امواج التراسوند با فرکانس بالا، توانسته گام مثبتی در امور درمانی و تشخیصی بردارد. درحال حاضر سونوگرافی در خانه بیشتر مورد استقبال قرار میگیرد که یک تصویربرداری رادیولوژیکی است و با دستگاههای قابل حمل انجام میگیرد.
از آنجا که سونوگرافی در منزل تاکنون ایمن و بیخطر شناخته شده، برای تشخیص و شناسایی وضعیت بافتهای نرم بدن و بیماریهای زیادی، استفاده میشود. در ضمن این دستگاههای سبک، هیچ خطایی نخواهند داشت و میتوانید با خیال راحت به بینقص بودن آنها اطمینان داشته باشید؛ زیرا که نسبت به دستگاههای قدیمی بهروزتر شدهاند و امکانات بیشتری را دارند.
برخی افراد تصور میکنند که سونوگرافی در خانه خیلی دقیق نیست؛ اما این باور غلط است و از آنجا که بدون هیچ تردد و شلوغی با آرامش و دقت فراوان صورت میگیرد، تشخیص بیماری و وضعیت آن با تمرکز بیشتری انجام میشود. این فرآیند، محدودیت سنی ندارد و حتی نوزادان و کودکان که هنگام مراجعه به کلینیک، استرس دارند نیز میتوانند معاینات پزشکی را انجام دهند. دقت کنید هر عارضهای هم که دارید، نباید بهصورت خودسرانه یا بدون تجویز پزشک سونوگرافی را انجام دهید.
هنگامی که با مراکز درمانی برای سونوگرافی در منزل تماس میگیرید از شما پرسیده میشود که کدام یک از قسمتهای بدن خود نیاز به فراصوتنگاری دارد. دلیل این است که هر کدام از بخشهای بدن، نیاز به اقدامات آمادهسازی متفاوتی دارند و درصورت آمادگی ضعیف، معاینه باید دوباره برنامهریزی شود.
بیماریهای قابل تشخیص سونوگرافی در خانه
سونوگرافی در منزل از قابلیت و کاربردهای متعددی برخوردار است که پزشکان آن را به عنوان یکی از بهترین روشها برای بررسی بافتهای نرم بدن توصیه میکنند. در این قسمت انواع خدمات فراصوتنگاری که در منزل میتوان انجام داد را به شما معرفی میکنیم.
- بررسی غدد لنفاوی بدن
- تصویربرداری از طحال، لوزالمعده، کبد و سایر اندامهای داخلی
- تشخیص کیستهای تخمدان و آپاندیس
- بررسی جنین و رشد آن در دوران بارداری
- شناسایی و بررسی مشکلات مربوط به چشم مثل تومورهای پشت یا درون چشم
- سونوگرافی شکم و لگن
- بررسی التهاب مفاصل
- تشخیص بیماری متابولیک استخوان
نکات مهم قبل از انجام سونوگرافی در منزل
سونوگرافی در خانه مانند دیگر آزمایشها، نیازمند رعایت اصول اولیه برای دریافت نتیجه بهتر است. همچنین از آنجا که این فرایند در خانه برای قسمتهای مختلف بدن انجام میگیرد، شرایط خاصی را میخواهد که باید آنها را رعایت کنید. در زیر مهمترین این عوامل آورده شده که عبارتاند از:
- برای بررسی فیبرومها در سونوگرافی رحم، میبایست آب زیادی نوشید تا مثانه پر شود.
- از مصرف غذاهای چرب قبل از سونوگرافی طحال، کبد یا پانکراس خودداری نمایید.
- برای انجام تصویربرداری از اندام نرم بدن، بهتر است، آن قسمت عاری از هرگونه مو باشد.
- رعایت حریم خصوصی بیمار، توسط ارائه دهنده خدمات سونوگرافی الزامی است.
- دمای اتاق مناسب، فضای بدون سروصدا و دور از تردد، تخت راحت و شرایط آرامش روحی و روانی را قبل از تصویربرداری از اندامهای داخلی بدن فراهم کنید.
- درصورتی که در محلهای مورد نظر برای انجام سونوگرافی زخمهایی وجود دارد از انجام این فرایند خودداری کنید. به این دلیل که زدن ژل مخصوص، باعث آلودگی بیشتر آن محل میشود.
- برای آزمایش بهتر سونوگرافی از اندامهای داخلی مانند کبد و کلیه ناشتا باشید و به میزان کافی آب بنوشید.
- قبل از انجام فراصوتنگاری در مورد داروهای تجویزی یا بدون نسخهای که مصرف میکنید به ارائه دهنده اطلاع دهید.
- استفاده از مایعات گازدار برای پر کردن مثانه پرهیز شود، زیرا مانع از مشاهده اندامهای بدن میشود.
- اگر در بدن خود ایمپلنتهای فلزی دارید پزشک را مطلع کنید؛ به این دلیل که این عناصر فلزی مانع از عبور اشعه میشوند.
نحوه عملکرد سونوگرافی در منزل
سونوگرافی در منزل که شامل اسکنر، صفحه نمایش و پویشگر است به شما امکان مشاهده اندامهای داخلی بدن را بهطور دقیق میدهد. پروب همزمان با حرکت پویشگر روی بدن بیمار، امواج فراصوت را به اندامها میفرستد. این امواجها، بعد از اینکه از اندامهای بدن عبور کردند به کامپیوتر مرکزی ارسال و تصویر آن روی صفحه نمایش مشاهده میشوند.
هنگامی که از مراکز خدمات درمانی درخواست سونوگرافی در منزل را میدهید، اپراتور با دستگاه در مکان شما حاضر میشود و طبق دستور پزشک عمل میکند. این پروسه عکسبرداری کمتر از یک ساعت طول میکشد و امواج فراصوتی هیچگونه عارضه خطرناکی در بدن بیمار ایجاد نمیکند.
باید برای راحتی بیشتر، بیمار روی تخت دراز بکشد و ژل مخصوص روی نقاط مورد نیاز تصویربرداری زده شود. دلیل استفاده از ژل این است که امواج صوتی به شکل یکنواخت به بدن وارد شود تا عکس کیفیت بالاتری داشته باشد. سپس، متخصص با تحلیل تصویری از بافتها و اندامها، مشکلات را تشخیص دهد.
مزایای سونوگرافی در منزل
سونوگرافی در خانه تفاوتی با تصویربرداری بیمارستانی ندارد و هر 2 نتیجه دقیق را برای تشخیص مشکل به پزشک، ارائه میدهند. این روش یکی از معقولترین گزینهها برای بیمارانی است که تحمل فضای بسته و محیط درمانی را ندارند. در کل، این خدمات پزشکی از مزایای گوناگونی برخوردار است که میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- صرفهجویی در وقت و هزینه رفتوآمد
- نتایج دقیقتر و کیفیت بالاتر سونوگرافی
- تجربه نکردن انتظارهای طولانی مدت
- افزایش راحتی بیمار
- کاهش استرس و نگرانی
- حفظ حریم خصوصی بیمار در محیط خانه
- جلوگیری از تماس با بیماریهای عفونی بیمارستانها
- امکان انجام سونوگرافی برای بیماران سالمند
- عدم نیاز به زمان بیشتر برای دریافت نتیجه
- امکان حضور و همراهی اعضای خانواده
- انجام سونوگرافی در ساعات غیرکاری
هزینه سونوگرافی در خانه
هزینه سونوگرافی در منزل باتوجه به درخواست پزشک، قسمتهای مورد نظر و تعداد رادیولوژی متغیر است. به همین دلیل برآورد دقیق هزینه آن، کار سادهای نیست. در ضمن از آنجا که متخصص در منزل شما باید حضور یابد، دستمزدی به جز هزینه خدمات و دستگاه سونوگرافی از شما دریافت میکند. اما بهطور کلی قیمت فراصوتنگاری در منزل، کمی بالاتر از مراکز درمانی مشاهده میشود.
البته، شما در بخشی از هزینههای مراجعه به مطب مانند هزینه رفتوآمد و زمانی که برای این کار اختصاص میدهید، صرفهجویی میکنید. در کل هزینههای رادیولوژی بر اساس پارامترهای مختلفی حساب میشود که از مهمترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- نوع رادیولوژی (ساده و تخصصی)
- مرکز درمانی ارائه دهنده خدمات
- تجهیزات مورد استفاده
- منطقه مورد تقاضا
- قسمتهای مختلف بدن
سخن پایانی
سونوگرافی در منزل به بسیاری از بیماران کمک میکند تا با راحتی بیشتر به خدمات پزشکی دسترسی داشته باشند. البته با انتخاب مرکز معتبر و توجه به نکات پیش از انجام فراصوتنگاری، دیگر با خیالی آسوده یک تجربه متفاوت از سونوگرافی را رقم میزنید. در این خصوص، میتوان گفت هر کارشناس یا پزشکی قادر به انجام آن نیست و باید این فرآیند، توسط متخصص رادیولوژیست انجام شود تا از صلاحیت و مهارت بالایی برخوردار باشد. انتظار میرود که استفاده از این خدمات پزشکی در آینده به شکل گستردهتری انجام گیرد و بیشترین کاربرد ممکن را برای بیماران فراهم کند.
ارسال نظر