|

صندوق بخشی فلزات چیست و مناسب چه افرادی است؟

کسب و کار صندوق بخشی فلزات چیست و مناسب چه افرادی است؟

 

صندوق‌های بخشی یکی از ابزارهای سرمایه‌گذاری غیرمستقیم در بازار بورس هستند که اگرچه سابقه زیادی در بازارهای مالی جهانی دارند اما به تازگی پا به بازار بورس ایران گذاشته‌اند. این صندوق‌ها، بخش بزرگی از دارایی خود را به سهام شرکت‌های بورسی فعال در یک حوزه خاص اختصاص می‌دهند. صندوق‌های بخشی انواع مختلفی دارند؛ به عنوان مثال صندوق‌های بخشی شیمیایی، صندوق‌های بخشی پتروشیمی، صندوق‌های بخشی خودرو، صندوق‌های بخشی فلزات و… از جمله صندوق‌های بخشی هستند که در حال حاضر در بازار ایران فعالیت دارند.

صنعت فلزات یکی از صنایع مهم و پرسود در بازار بورس ایران محسوب می‌شود و افراد زیادی به سرمایه‌گذاری در این صنعت علاقه دارند. به همین دلیل در ادامه این مطلب، به معرفی صندوق فلزات که یکی از جدیدترین صندوق‌های بخشی کشور است می‌پردازیم.

صندوق بخشی فلزات چیست؟

صندوق بخشی فلزات به یکی از زیرمجموعه‌های صندوق‌های سهامی گفته می‌شود که حجم زیادی از دارایی خود (حداقل 70 درصد) را به سرمایه‌گذاری در سهام و حق تقدم سهام شرکت‌های بورسی فعال در گروه فلزات اساسی اختصاص داده است. مدیران صندوق‌ها می‌توانند با صلاحدید خود، باقی‌مانده دارایی صندوق را در سایر صنایع یا سایر دارایی‌ها نظیر طلا، سرمایه‌گذاری کنند.

صندوق‌های بخشی می‌توانند از نوع صدور و ابطالی یا ETF باشند و هیچ محدودیتی در این زمینه ندارند؛ با این حال شمار زیادی از صندوق‌های بخشی کشور از نوع قابل معامله در بورس (ETF) هستند.

نکته: شرکت های بورسی که در حوزه تولید آهن، فولاد، آلومینیوم، مس، سرب، نیکل و روی فعالیت می‌کنند، همگی زیرمجموعه گروه فلزات اساسی هستند.

سرمایه گذاری در صندوق بخشی فلزات مناسب چه افرادی است؟

صندوق‌های بخشی به دلیل ماهیت سهامی خود، ریسک قابل توجهی را متوجه دارایی سرمایه‌گذاران می‌کنند. این ریسک با محدود شدن در یک صنعت خاص (فلزات اساسی) تا حدی بیشتر هم می‌شود. بنابراین باید به این نکته توجه کنید، تنها افرادی می‌توانند در صندوق‌های بخشی فلزات سرمایه‌گذاری کنند که ریسک‌پذیری بالایی دارند. 

مورد دیگری که باید به آن توجه کرد، انتظار و پیش‌بینی افراد از گروه فلزات اساسی است. آن دسته از معامله‌گران و تحلیل‌گران حرفه‌ای بازار که آینده روشنی را برای این صنعت پیش‌بینی می‌کنند، می‌توانند بخشی از پرتفوی خود را به صندوق‌های بخشی فلزات اختصاص دهند.

گروه سومی که در این صندوق سرمایه‌گذاری می‌کنند، نوسان‌گیران هستند. این دسته از افراد با تحلیل بازار در دوره‌های کوتاه‌مدت و حتی روزانه، به نوسان‌گیری از بازار و کسب سود از این محل می‌پردازند.

توجه به این نکته ضروری است که صندوق‌های بخشی فلزات، مناسب سرمایه‌گذاران مبتدی و نیمه حرفه‌ای نیستند. همان‌طور که اشاره کردیم، مخاطب اصلی این صندوق‌ها تحلیل‌گران، حرفه‌ای‌های بازار و نوسان‌گیران هستند.

مزایا و معایب صندوق بخشی فلزات

سرمایه‌گذاری در صندوق بخشی فلزات، مزایا و معایب خاص خود را دارد که در ادامه به تشریح مهمترین آن‌ها می‌پردازیم.

مزایای صندوق های بخشی فلزات:

  • امکان استفاده از دانش و تجربه مدیران صندوق‌ها
  • نقدشوندگی بالای واحدهای صندوق‌های بخشی به دلیل داشتن رکن بازارگردان
  • امکان کنترل حدودی ریسک (ریسک سرمایه‌گذاری در صندوق‌های فلزات از سرمایه‌گذاری مستقیم در سهم‌های گروه فلزات کمتر است)
  • امکان کسب سود به تناسب افزایش نرخ دلار (به دلیل وابستگی میان صنعت فلزات و نرخ ارزهای خارجی مانند دلار)
  • ایجاد تنوع در سبد سرمایه‌گذاری
  • امکان سرمایه‌گذاری با مبالغ اولیه کمتر (حداقل مبلغ سرمایه‌گذاری برای هر صندوق متفاوت است. برای کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص باید به سایت اختصاصی صندوق‌ها مراجعه کنید.)
  • امکان جذب نقدینگی برای شرکت‌های گروه فلزات اساسی

معایب صندوق های بخشی فلزات:

در حال حاضر بزرگترین مشکل صندوق‌های بخشی، ریسک نسبتا بالای آن‌ها است، این مشکل را هم می‌توان تا حدی با ایجاد تنوع در سبد سرمایه‌گذاری کاهش داد. با این حال، توصیه می‌شود افرادی که ریسک‌پذیری زیادی ندارند یا هنوز تجربه کافی در این بازار کسب نکرده‌اند، سرمایه زیادی را به این صندوق‌ها اختصاص ندهند.

مورد بعدی که باید به آن توجه کرد، رویدادها و اتفاقات سیاسی است. مشکلات و چالش‌های سیاسی تاثیر زیادی بر بازار بورس کشور دارد. این تاثیر به خصوص در صنایعی مانند صنعت فلزات اساسی که وابستگی زیادی به نرخ ارز دارد، بیشتر می‌شود. به همین دلیل ممکن است با وقوع یک اتفاق سیاسی یا تنش در منطقه، سهام گروه فلزات با افزایش یا کاهش شدید و ناگهانی مواجه شود و پیش‌بینی غالب تحلیل‌گران بازار را زیر سوال ببرد.

کلام آخر

صندوق بخشی فلزات یکی از جدیدترین انواع صندوق‌های بخشی است که در سال‌های اخیر، توجه شمار زیادی از فعالان بازار را به خود جلب کرده است. با سرمایه‌گذاری در این صندوق‌ها می‌توانید از دانش افراد حرفه‌ای بهره‌مند شوید و از ریسک سرمایه‌گذاری مستقیم در گروه فلزات دوری کنید.

معمولا افرادی که به آینده صنعت فلزات اساسی امیدوار هستند یا ریسک‌پذیری بالایی دارند، در این صندوق‌ها سرمایه‌گذاری می‌کنند. لازم به ذکر است حتی این افراد هم برای کنترل ریسک این سرمایه‌گذاری، تلاش می‌کنند با با ایجاد تنوع در دارایی‌هایشان، ریسک کلی پرتفوی خود را کاهش دهند.

 

 

نویسنده: رپورتاژ
کدخبر: 339021

ارسال نظر

 

آخرین اخبار

پربازدیدترین