|

گرانی به جان این ۴ خودرو افتاد

سمند گاز سوز، دنا پلاس، ۴۰۵ اس ال ایکس و ساینا چهار محصول داخلی از ابتدای ماه جاری موتور افزایش قیمت را با شیب ملایم گرم کردند و احتمالا این ماه وضعیت بازار خودرو نسبت به ماه دیگر آشفته تر شود.

تولید خودرو توسط تولیدکنندگان دولتی و خصوصی از ابتدای سال جاری تاکنون اوضاع مناسبی ندارد. کاهش تیراژ تولید، افزایش زیان انباشت، تعطیلی قطعه سازان و پایین آمدن توان خرید منجربه شده بازار خودرو بیش از گذشته با اوضاع بدتری مواجه شود.

واردات خودرو یا جهش افزایش تیراژ حتی با عرضه ۱۴۵ هزار خودرو ناقص در پارکینگ خودروسازان قطعا پاسخگو نیاز بازار داخل نخواهد بود. نیاز بازار خودرو کشور سالانه یک تا یک و نیم میلیون دستگاه است، با گذشت ۸ ماه از سال جاری صنعت خودرو نتوانستنه به مرز ۶۰۰ هزار دستگاه عرضه برسد، این روند با احتساب افزایش قیمت خودرو بزودی ترمز توقف تولید را فعال خواهد کرد.

پیش بینی قیمت خودرو در آبان ماه نسبت به سه سالی که از تحریم های ظالمانه علیه کشور می گذرد، قطعا بسیار سخت تر خواهد بود، با گذشت یک روز از ماه جاری افزایش بها مجدد خودروها به چشم می خورد و شیب ملایم افزایش بها مجدد آغاز شده است.

با این تفاصیل در این گزارش به بررسی قیمت چند خودرو داخلی خواهیم پرداخت.

گازسوزها گران می شوند

سمند گازسوز مجهز به موتور ملی در مقطعی از زمان جز محصولات پر طرفدار گروه صنعتی ایران خودرو محسوب می شد، با کاهش تیراژ تولید محصولات گازسوز توسط ایران خودرو و سایپا، معامله این محصولات به دلیل افزایش بها کاهش یافت. از سمند گازسوز مجهز به موتور ملی مدل ۱۴۰۰ تا دو روز گذشته در بازار با بها ۲۷۸ میلیون تومان معامله می شد، اما امروز قیمت این خودرو به بها ۲۸۰ میلیون تومان رسیده است. هرچند که خودروسازان داخلی برای تولید این محصولات از وزارت نفت یارانه حمایتی دریافت می کنند، اما ظاهرا رقبتی با بهانه عدم تولید اقتصادی خودروهای گازسوز در صنعت خودرو وجود ندارد. به طور کلی می توان گفت سهم سبد محصولات خودروسازان برای خودروهای گازسوز بسیار کم بوده و این عامل هر روز میزان تقاضا برای این خودروها را افزایش می دهد. در ماه جاری باید انتظار افزایش قیمت خودروهای گازسوز را در بازار داشت.

دنا مجدد درحال افزایش قیمت

باتوجه به اینکه خودروهای تولید داخل از حجم و قدرت بالایی برخوردار نیستند، محصولاتی که مجهز به پیشرانه و توان مناسبی باشند در بازار اقبال بیشتری خواهند داشت. دنا پلاس دنده ای ساده یکی از این محصولات است، این خودرو مدل ۱۴۰۰ تا هفته گذشته با بها ۳۷۰ میلیون تومان در بازار معامله می شد، اما امروز قیمت آن به ۳۷۴ میلیون تومان رسیده است. افزایش بها اندک خودروها گویای در پیش گرفتن شیب ملایم گرانی خودرو در بازار است. تولید خودروهای داخلی به دلیل عدم تامین قطعات ناشی از پرداخت طولانی مدت خودروسازان به قطعه سازان منجربه کاهش عرضه خودروهای پر طرفدار به بازار شده است. بیش بینی ها حاکی از آن است که اگر دولت از صنعت خودرو حمایت نکند، باتوجه به تولید و عرضه محصولات دو واحد خودروساز آبان ماه را می توان ماه گرانی خودرو معرفی کرد.

خودرویی که از خط خارج نشده است

پژو ۴۰۵ یکی از محصولات پر تیراژ گروه صنعتی ایران خودرو بود، این محصول از خط تولید خارج شده است. اما همچنان پلت فرم و نسل جدید آن تولید می شود. پژو ۴۰۵ اس ال ایکس مدل ۱۴۰۰ تا هفته گذشته با بها ۲۶۳ میلیون تومان در بازار خرید و فروش می شد، این محصول امروز به بها ۲۶۵ میلیون تومان رسیده است. افزایش بها ۲ میلیون تومانی برای ۴۰۵ نشان از نیاز بازار به خودروی سدان در بازه قیمت کمتر از ۲۵۰ تا ۲۰۰ میلیون تومان است. هرچند که این خودرو با پیشرانه های تی یو ۵ در بازار داخل چندان عملکرد مطلوبی از خود نداشته است. اغلب پیشرانه های نصب شده برای این خودرو در زمان حرکت به دلیل بالا بودن وزن خودرو سبب بالا رفتن استهلاک در آن شده است. هرچند که این موتور با ضعف شایع کاهش روغن موتور مواجه است، ولی توانی که ارائه می دهد اصلا قدرت قابل قبول و ایده آل مشتریان در بازار نیست.

سایپا با ساینا همچنان در افزایش قیمت

گروه خودروسازی سایپا عمدتا محصولاتی دارد که رنج قیمت آن ها اقتصادی است. این خودروساز در سبد محصولات خود دو خودرو ساینا و کوییک را به عنوان محصول جدید دارد که هر کدام به تبع افزایش بها در بازار، گران می شوند. کارشناسان علت گرانی را افزایش خودروهای ناقص دپو شده در پارکینگ این خودروساز معرفی می کنند. ساینا یکی از محصولاتی است که در آینده می تواند جانشین تیبا باشد، اما باتوجه به کلاس قیمتی اقبال چندانی در پیش نخواهد داشت. فارغ از بحث کیفیت پایین این محصول، ساینا پلاس دنده ای مدل ۱۴۰۰ تا هفته گذشته با بها ۱۸۲ میلیون تومان در بازار معامله می شد، اما امروز قیمت این خودرو به ۱۸۴ میلیون تومان رسیده که احتمال افزایش بها آن نیز در روزهای آینده وجود دارد. هرچند این خودروساز در زنجیره تامین و قطعه سازان نسبت به پرداخت مطالبات خوش نام نیست، اما دولت و مسولان این صنعت باید برای بهبود تولید اقدام مناسبی انجام دهند.

منبع: بازار
کدخبر: 210742

ارسال نظر