|

بورس متهم گرانی مسکن

یاران وزیر سابق راه و شهرسازی سناریوی جدیدی درباره دلایل افزایش قیمت مسکن نگارش کرده که در آن بورس متهم ردیف اول است. اما آیا این ادعا واقعیت دارد؟

از مردادماه ۹۲ تا مهر ۹۷ یاران و مشاوران وزیر سابق راه و شهرسازی از هر فرصتی برای هجمه علیه طرح مسکن مهر استفاده می‌کردند. یکی از این مشاوران عبده‌تبریزی است. وی بارها و بارها سیاست‌های اقتصادی دولت‌های قبل در حوزه مسکن را به باد انتقاد گرفته و پس از استعفای تلگرامی عباس آخوندی همچنان به ارائه آدرس اشتباه در خصوص دلایل افزایش قیمت مسکن می‌پردازد.

وی تیرماه دو سال قبل در برنامه مناظره شبکه یک با رد ادعای برخی کارشناسان مسکن مبنی بر این‌که دولت در بخش مسکن کاری انجام نداده است، گفته بود: این‌که گفته می‌شود وزارت راه بازار را پیش‌‌بینی نکرده را قبول نداریم. وزارت راه در این بخش کار کرده است.

وی با بیان این‌که دولت کنونی تلاش کرده است صندوق مسکن را فعال کند که قبل از این دولت فعال نبوده است، یادآور شد: دولت قبل این تئوری را داشت که به خریدار وام ندهیم، کاری که باعث شد نقدینگی به سمت واحدهای خالی برود. دولت با آن‌که اصلا اعتقادی به مسکن مهر نداشت اما یک میلیون و ۳۵۰ واحد را به اتمام رسانده است، فقط مسکن مهر پردیس باقی ماند که ۷۰ درصد مسکن مهر این شهر در دادگاه است.

عبده‌تبریزی با اشاره به برنامه دولت برای اخذ مالیات در بخش زمین، افزود: انتظار این است که در بخش اجاره یک کار فوری انجام شود که این هم به معنای بر هم زدن بازار نیست. در این راستا وزارت راه برنامه تشویقی بلندمدت کردن زمان اجاره را برای کنترل این بخش در دستور کار دارد.

وی با بیان این‌که در بحث عرضه زمین محدودیت داریم، افزود: آیا توصیه می‌کنیم در تهران افراد بیشتری بیایند؛ طرح مسکن مهر شرایطی را به وجود آورد تا مردم از روستاها به شهر بیایند. این طرح مناسبات جمعیتی را بر هم زد، افرادی ۴۵ هزار تومان را گرفتند و چوپانی را رها کرده و آمدند در شهر ساکن شدند.

از این دست اظهارنظرها علیه بزرگ‌ترین طرح مسکن‌سازی کشور بسیار است که در این مقال نمی‌گنجد. از سوی دیگر چند وقتی است مشاور سابق وزیر سابق دلیل افزایش قیمت مسکن را بازار سهام می‌داند و هر از چندگاهی در گفت‌وگوهای سفارشی با روزنامه مورد علاقه وزیر سابق راه و شهرسازی در این‌باره سخن می‌گوید.

اما آیا دلیل افزایش قیمت مسکن بورس است؟ چه ارتباطی بین نوسانات بورس و قیمت مسکن وجود دارد؟ دبیر کانون سراسری انبوه‌سازان تاکید می‌کند که افزایش قیمت مسکن کمترین تاثیر را از بازار بورس می‌پذیرد و دلیل اصلی نابسامانی بازار مسکن به اتفاقات ۱۰ سال اخیر و بی‌برنامگی دولت در بخش مسکن بازمی‌گردد.

فرشید پورحاجت می‌گوید: افزایش قیمت و تورم بخش مسکن هیچ ارتباطی به بورس ندارد و در واقع متاثر از بی‌برنامگی دولت طی ۱۰ سال اخیر است.

وی ادامه داد: پس از طرح مسکن مهر که سال ۸۷ کلید خورد دیگر هیچ برنامه‌ای برای کنترل بازار مسکن نداشتیم و اساسا وزارت راه و شهرسازی سیاست‌ورزی مناسبی در راستای تسهیل کسب و کار بخش مسکن و تدوین برنامه‌ای برای شرایط امروز این حوزه نداشته است.

وی گفت: شرایط امروز وزارت راه و شهرسازی دقیقا مانند بانک مرکزی است؛ مدیرکل هر روز می‌گوید بازار ارز را کنترل می‌کنیم اما در واقعیت قیمت دلار همچنان در حال افزایش است. وزارت راه و شهرسازی نیز می‌گوید بازار مسکن را کنترل کرده‌ایم اما افزایش قیمت مسکن همچنان ادامه دارد و در جدیدترین گزارش بانک مرکزی متوسط قیمت از مرز ۲۴ میلیون تومان (شهریور ۹۹) عبور کرده است.

وی یادآور شد: طی ۱۰ سال اخیر عدم توجه به بخش مسکن مهم‌ترین دلیل افزایش افسارگسیخته قیمت مسکن در کشور بوده است. بازار مسکن از اقتصاد کلان متاثر می‌شود اما نه این‌که بگوییم مثلا دلیل افزایش قیمت مسکن بورس است. اگر برنامه‌ریزی دقیقی از سوی دولت و وزارت راه و شهرسازی انجام می‌شد شاهد آن نبودیم با کوچک‌ترین پس‌لرزه‌ای بازار مسکن دچار آشوب شود.

دبیر کانون سراسری انبوه‌سازان مهم‌ترین عامل افزایش قیمت مسکن را نبود توازن بین عرضه و تقاضا عنوان کرد و افزود: حدود ۱۰ سال قبل مرتکب اشتباه راهبردی شدیم و آن ادغام وزارتخانه‌های راه و ترابری و مسکن و شهرسازی بود، اتفاقا مشاور سابق وزیر سابق راه و شهرسازی جزو موافقان این ادغام بود.

پورحاجت تصریح کرد: همین ادغام شرایطی را امروز به وجود آورده تا عملا در بخش مسکن برنامه‌ای برای تولید وجود نداشته باشد.

وی با تاکید دوباره بر این‌که اعتقادی به تاثیرگذاری بورس در افزایش قیمت مسکن ندارم، اظهار کرد: بورس شاید در نهاده‌های تولید کمی تاثیرگذار باشد اما قطعا افزایش بیش از ۱۰۰ درصدی قیمت مسکن طی ۸ ماه اخیر ارتباطی به بازار سهام ندارد و برخی اظهارنظرها فرافکنی و فرار رو به جلو است.

اخیراً مرکز پژوهشهای مجلس نیز با انتشار گزارشی اعلام کرد، نگرانی‌ها درباره ایجاد تورم به خاطر رشد شاخص‌های بورس، از حیث علمی اثبات نشده است.

در این گزارش با اشاره به اینکه پس از رشد شاخص‌های مربوط به بازار سرمایه در ماه‌های اخیر، این نگرانی ایجاد شده است که رشد شاخص‌های بازار سرمایه در نهایت منجر به ایجاد تورم و افزایش شاخص قیمت مصرف‌کننده خواهد شد، آمده است: «اثبات این ادعا و نگرانی نیازمند استفاده از مدل‌های اقتصادسنجی برای تعیین جهت علیت و تفکیک سهم عوامل مختلف (عرضه رشد پول و…) موثر بر سطح عمومی قیمت‌هاست؛ در این خصوص باید توجه داشت چنین مطالعاتی تاکنون صورت نگرفته و نگرانی‌های یاد شده از حیث علمی اثبات نشده است.»

در ادامه این بررسی تاکید شده است: «گذشته از این، ساز و کار قابل قبولی برای تبیین این رابطه على (تاثیر رشد شاخص‌های بازار سرمایه بر تورم) قابل تصور نیست و ادبیات و نظریات اقتصادی نیز (براساس جست‌وجوهای صورت گرفته) وجود چنین رابطه علی را تبیین نکرده‌اند. اتفاقا توجه به این مطلب که بازار سرمایه یک بازی جمع – صفر است و در نهایت تاثیری بر متغیرهای بنیادین موجد تورم (پول و شبه‌پول) ندارد، می‌تواند نفی‌کننده چنین رابطه علّی باشد.

منبع: تسنیم
کدخبر: 130556

ارسال نظر