|

خیز دوباره قیمت خودرو در بازار

یک ماه پیش وزارت صنعت با برگزاری جلسات مختلف تصمیماتی را برای کنترل بازار خودرو اتخاذ کرد که مهم‌ترین آنها فروش خودرو در بازار حداکثر ۱۰ درصد بالاتر از نرخ کارخانه بود. بر اساس مصوبه ستاد تنظیم بازار، خودروی صفر در بازار آزاد فقط ۱۰ درصد بیشتر از نرخ کارخانه می‌تواند فروخته ‌شود.

خودرو

 این در حالی است که با گذشت یک ماه از این تصمیم، هنوز نرخ کارخانه‌ای خودروها (به جز محصولاتی که در فروش فوق‌العاده عرضه شدند) اعلام نشده است. در این شرایط بحث‌هایی مبنی بر منتفی شدن این مصوبه وزارت صنعت مطرح است.

سعید موتمنی، رئیس اتحادیه فروشندگان خودرو در این باره اظهار کرد: هیچ مصوبه‌ای در این مورد به ما ابلاغ نشده و زمانی که این مسئله را از مسئولان مربوطه پیگیری کردیم به ما گفتند که اجرای این طرح مخالفینی دارد و فعلا اجرایی نمی‌شود.

وی با بیان اینکه ما تابع قانون و مصوبات هستیم، افزود: اگر این مصوبه اجرایی می‌شد اثر مثبتی در بازار و کنترل قیمت‌ها داشت.

محمدرضا تابش، رئیس سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان و تولید‌کنندگان در مورد عدم اجرای مصوبه ۱۰ درصدی فروش خودرو گفت: پیشنهاد سازمان حمایت در مورد نرخ خودرو این بود که ۱۰ درصد بالاتر از نرخ مصوب خودرو به عنوان منشأ تعزیر در نظر گرفته شود که این موضوع به کمیته‌های مربوطه ارسال شده و در دست بررسی است.

وی با بیان اینکه اما دیدگاه‌های متفاوتی در این باره وجود دارد، افزود: برخی معتقدند که نرخ مصوب برای خودرو وجود دارد بنابراین قیمت‌های بازاری باید بر مبنای عرضه و تقاضا باشد اما سازمان حمایت در این خصوص معتقد است که باید سقف نرخ در بازار تعیین شود.

به گفته تابشژ این موضوع پس از نهایی شدن در کمیته‌های مربوطه به ستاد تنظیم بازار ارسال و تصمیم نهایی در آنجا اتخاذ خواهد شد.

 به نظر می‌رسد یکی از دلایل عدم اجرای مصوبه فروش خودرو ۱۰ درصد بالاتر از نرخ کارخانه این است که عده‌ای از جمله خودروسازان مخالف اعلام نرخ جدید خودروها بر مبنای نرخ‌های اعلامی شورای رقابت هستند و منتظرند تا با گذشت یک یا دو ماه قیمت‌گذاری مجدد برای خودروها بر مبنای نرخ تورم جدید صورت گیرد، چرا که ممکن است قیمت‌هایی که در شرایط فعلی برای خودروها اعلام می‌شود کمتر از قیمت‌هایی باشد که خودروسازان در سال گذشته در فروش خود اعمال کرده‌اند و این به معنی بدهکار شدن خودروسازان به خریداران سال قبل باشد.

 خیز دوباره نرخ خودرو در بازار

در شرایطی که دستورالعمل و برنامه مشخصی برای مدیریت بازار خودرو وجود ندارد و کنترل بازار فقط به صدور فرمان و دستوراتی که اجرایی نمی‌شوند، محدود شده است شاهد خیز دوباره قیمت‌ها در بازار هستیم به طوری که نرخ پژو ۲۰۶ تیپ ۲ که هفته گذشته به ۱۱۷ میلیون تومان رسیده بود، حالا ۱۰ میلیون تومان افزایش یافته و در بازار به ۱۲۷ میلیون تومان رسیده است. همچنین پژو ۲۰۶ تیپ ۵ در بازار با رشد نرخ ۹ میلیون تومانی، امروز با نرخ ۱۵۹ میلیون تومان عرضه می‌شود.

در عین حال، سمند ال ایکس افزایش نرخ ۹ میلیون تومانی را طی روزهای اخیر تجربه کرده و حالا در بازار با نرخ ۱۲۳ میلیون تومان عرضه می‌شود. نرخ پژو پارس نیز با افزایش ۱۰ میلیون تومانی طی هفته گذشته، درحال‌حاضر با نرخ ۱۳۷ میلیون تومان در بازار ارائه می‌شود.

پژو ۴۰۵ نیز رشد نرخ ۶ میلیون تومانی را داشته و قیمتش در بازار به ۱۱۵ میلیون تومان رسیده است.

در مورد نرخ پراید نیز باید به رشد ۳ میلیون تومانی طی روزهای اخیر اشاره کنیم، درحال‌حاضر هر دستگاه سایپا ۱۳۱ با نرخ ۷۰ میلیون تومان در بازار عرضه می‌شود. تیبا معمولی نیز با رشد نرخ ۶ میلیون تومانی، حالا با نرخ ۸۱ میلیون تومان به مشتریان عرضه می‌شود. نرخ تیبا ۲ نیز طی یک هفته گذشته ۴ میلیون تومان افزایش یافته و به ۸۹ میلیون تومان رسیده است.

این رشد قیمت‌ها در حالی اتفاق افتاده که به گفته فعالان بازار خودرو، تقاضایی برای خرید در بازار وجود ندارد ولی قیمت‌ها همچنان صعودی است.

احمد مرادپور، یکی از فعالان بازار خودرو در این مورد گفت: با توجه به اینکه خودروهای فروش فوقالعاده و همچنین پیش فروش شده تا یک سال آینده امکان معامله در بازار ندارند، فعلا خودروی زیادی به بازار تزریق نخواهد شد و همین مسئله باعث شده تا فروشندگان در بازار تصور کنند که قیمت‌ها فعلا نمی‌شکند و در نتیجه نرخ بالا برای خودروهایشان اعلام می‌کنند.

 رونق فروش خودروهای کارتکسی

در وضعیتی که عرضه خودرو با نرخ کارخانه با محدودیت روبه‌رو است و متقاضیان برای خرید آن باید هفت خوان را پشت سر گذاشته و شانس خود را در قرعه‌کشی امتحان کنند، عرضه خودروهای کارتکسی (خودروهایی که پلاک آنها به اسم هیچ شخصی نخورده است) توسط دفاتری که فعالیت شفافی ندارند هم قابل توجه است.

موتمنی، رئیس اتحادیه فروشندگان خودرو در این مورد با بیان اینکه همکاران ما با خودروهای ایرانی بیگانه شده‌اند، گفت: ما نمی‌دانیم خودروهای صفر ایرانی از کجا می‌آیند و کجا فروخته می‌شوند؟ درحال‌حاضر در نمایشگاه‌های مجاز فروش خودرو، فقط تعداد محدودی خودروی صفر داخلی وجود دارد ولی شاهد فروش خودروهای کارتکسی توسط دفاتر غیرمجاز هستیم به طوری که به صورت زیرزمینی این خودروها را به مردم می‌فروشند.

وی افزود: ممکن است امروز یکی از این دفاتر را تعطیل کنند اما دو روز بعد در جای دیگری به کار خود ادامه می‌دهد. درحال‌حاضر این دفاتر با احتیاط زیاد کار می‌کنند و در آگهی خود حتی دیگر آدرس نیز قید نمی‌کنند، بلکه پس از چندبار تماس که مطمئن شدند خریدار از نهادهای نظارتی یا اتحادیه نیست، با فرد متقاضی خرید خودرو قرار می‌گذارند و آدرس می‌دهند.

وی در عین حال نسبت به کلاهبرداری برخی از این دفاتر نیز هشدار داد و گفت: ممکن است برخی از آنها پول خودرو را از مردم بگیرند و بگویند چند روز دیگر خودرو را تحویل می‌دهیم ولی در نهایت خودرویی هم به مشتری تحویل ندهند.

 

منبع: تجارت نیوز
کدخبر: 104698

ارسال نظر