سنوات در رتبهبندی معلمان چقدر اهمیت دارد؟
اکنون هدف رتبهبندی در بین معلمان به معنای افزایش حقوق و پاداش مالی جا افتاده است، اما هدف رتبهبندی، یافتن افراد شایستهتر بر اساس ویژگیهای تعیین شده است تا بتوان ورای تدریس و امور مربوطه، مسئولیتهای بالاتری بر دوش آنها قرار داد.
مجتبی همتیفر درباره رتبهبندی معلمان اظهار کرد: راهکار ۲ هدف عملیاتی ۱۰ سند تحول بنیادین آموزش و پرورش با هدف «ارتقای منزلت اجتماعی و جایگاه حرفهای معلمان»، علاوه بر نظام سنجش صلاحیتهای معلمی، بر ارزیابی مرتبه علمی و تربیتی و تعیین ملاکهای مربوطه تأکید کرده و مورد اخیر را با عنوان «نظام رتبهبندی» معرفی کرده است. به نظر میرسد طرح اخیر مجلس برای رتبهبندی معلمان، در راستای اجراییسازی این راهکار (۲-۱۰) باشد.
وی افزود: گرچه قریب به ۱۰ سال از تصویب و ابلاغ سند تحول بنیادین میگذرد، تا کنون در ایجاد زیرساخت قانونی اجرای این هدف و راهکار از سوی وزارت آموزش و پرورش و مجلس شورای اسلامی کوتاهی شده بود از این نظر، اقدام به ارائه لایحه مربوطه و اصلاح آن در کمیسیون آموزش فینفسه رو به جلو و قابل تقدیر است، از این رو در نقد و بررسی طرح مذکور، از یک سو تناسب با چارچوب سند تحول و راهکار مذکور حائز اهمیت است، اما از سوی دیگر باید به اقتضائات رتبهبندی معلمان نیز توجه کرد.
این کارشناس تعلیم و تربیت گفت: در این راستا، وقتی درباره رتبهبندی معلمان صحبت میکنیم باید به چند سوال اولیه پاسخ داد، آیا منظور از معلمان بخشی از کارمندان دولت است که در وزارت آموزش و پرورش هستند و از این نظر به «رتبهبندی» یا طبقهبندی شغلی آنها میپردازیم؟ یا همچون مبانی سند تحول بنیادین، «معلم» را «نیروی فکری و فرهنگی جامعه» در نظر میگیریم که از نظر مرتبه و جایگاه علمی و تربیتی با هم تفاوت دارند؟
وی افزود: در این صورت، اگر معلم را کارمند در نظر بگیریم، باید بگوییم که مؤلفههای کارمند خوب چیست؟ هم به طور عمومی و هم به طور خاص در کسوت کارمند وزارت آموزش و پرورش. به طور متعارف در این معنا، افراد را با مؤلفههای متعارفی مانند سابقه کار، مدرک تحصیلی و رضایت مافوق و … امتیازبندی و تعیین رتبه میکنند و یکی از اثرات آن در حقوق دریافتی بروز مییابد گویی در طرح کنونی این جنبه غلبه دارد و به دلیل اطلاعرسانی و فضاسازی رسانهای نادرست، در اذهان بدنه فرهنگیان هم به خطا طرح رتبهبندی با افزایش حقوق گره خورده است.
سنوات خدمت در رتبهبندی چه میزان اهمیت دارد؟
همتیفر ادامه داد: در نگاهی دیگر و با نگاه تحولی سند، میتوان معلم را نیروی فکری و فرهنگی در نظر گرفت که قرار است مسئولیت فعالیت اجتماعی، تربیتی و آموزشی را برعهده داشته باشد. جای پرسش است که در این معنا، کمیتهایی همچون سابقه کاری و سنوات خدمت چه میزان اهمیت دارد؟ مراکز پژوهشی درون و برون وزارت آموزش و پرورش و دانشکدههای مرتبط با حوزه تعلیم و تربیت باید پاسخ بدهند که چه ملاکهایی در این ارزیابی و تعیین مرتبه باید مورد توجه قرار گیرد. آیا این ملاکها در ۱۰ سال پس از تدوین سند تحول تعیین شده است؟ طرح حاضر با اتکا به کدام معنا و تکیه به یافتههای چه پژوهشهایی تنظیم شده است؟
ارسال نظر