گزارش «پایگاه خبری گسترش» از گزینههای احتمالی وزارت صنعت، معدن و تجارت
سرنوشت صنعت در پیچ فاطمی
بازگشت توازن صنعت، معدن و تجارت یکی از دغدغههای اصلی فعالان بخش خصوصی در ۴سال گذشته به فراموشی سپرده شدن بخش بازرگانی است.به گفته فعالان اقتصادی نگاه متوازن به تمام بخشها وجود نداشته و به همین دلیل طرح جدایی بازرگانی از صنعت و معدن مطرح شد. حضور محمد شریعتمداری به عنوان فردی که ۸ سال وزارت بازرگانی را برعهده داشته نویدبخش تحولات و نگاه روشن در بخش بازرگانی است البته پیشینه پررنگ شریعتمداری در بخش بازرگانی تاحدودی موجب نگرانی صنعتگران میشود اما سوابق اجرایی افراد به معنای فراموشی سایر بخشها نیست و با توجه به مسئولیتهای بالای شریعتمداری در بخشهای مختلف اقتصادی و نیز تاکید اسناد بالادستی و سیاستهای دولت دوازدهم بر توجه به تولید و اشتغال به طور قطع تولید از این منظر آسیبی نخواهد دید. با وجود آنکه بهطور تقریبی نام محمد شریعتمداری به عنوان گزینه نهایی حسن روحانی برای وزارت صنعت، معدن و تجارت قطعی شده اما تا زمان اعلام فهرست نهایی از سوی رئیسجمهور نمیتوان به طور قطعی گزینهای را مطرح کرد. بر همین اساس گسترش صنعت به بررسی سوابق اجرایی گزینههای مطرح برای وزارت صنعت، معدن و تجارت پرداخته که در ادامه میخوانید:
اعتدال گرا و مورد اعتماد جناحهای مختلف سیاسی براساس آخرین فهرست احتمالی منتشر شده از کابینه دوازدهم او گزینه نهایی حسن روحانی برای این سمت خواهد بود. محمد شریعتمداری درحالحاضر معاون اجرایی رئیسجمهور و جانشین رئیسجمهور در شورایعالی ایرانیان، شورایعالی فضایی و شورای استاندارد و تحقیقات صنعتی است. علاوهبر این او درحالحاضر مشاور رهبر معظم انقلاب اسلامی است که به حکم رهبری از سال ۱۳۸۵ تاکنون عضو شورای راهبردی روابط خارجی جمهوری اسلامی ایران بوده و ریاست کمیسیون اقتصادی این شورا را برعهده دارد. او ۵۷ سال سن دارد و دارای مدرک دکترای مدیریت است. شریعتمداری در آغاز کار دولت یازدهم، ۲۰ روز سرپرست وزارت ورزش و جوانان و در دولت اول و دوم سیدمحمد خاتمی نیز وزیر بازرگانی بودهاست. رویکرد اعتدالگرایی او در سیاست موجب شده تا وی با جلب اعتماد جناحهای مختلف سیاسی در دو نوبت برای دریافت رای اعتماد از مجلس شورای اسلامی با بالاترین آرای (دوره نخست با ۱۹۹ رای و دوره دوم با ۲۱۵ رای) موفق به کسب رای اعتماد از مجلس شورای اسلامی شود به همین دلیل با توجه به منش سیاسی و سوابق اجرای او در بخشهای مختلف اقتصادی میتوان پیشبینی کرد که روحانی برای کسب رای اعتماد سکانداری وزارت صنعت، معدن و تجارت مسیر دشواری در پیش نخواهد داشت و با فراغ بال به مجلس شورای اسلامی خواهد رفت. یکی از دلایل مطرح شدن موضوع تفکیک وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت تضعیف بخش بازرگانی در چند سال اخیر بود که با تجربه چندین ساله شریعتمداری در حوزه بازرگانی بهطور قطع بخش بازرگانی تقویت خواهد شد. شریعتمداری در ۸ سال وزارت در حوزه بازرگانی، نماینده تامالاختیار دولت در پیوستن به سازمان تجارت جهانی نیز بوده و در همین دوره، جمهوری اسلامی ایران را پس از سالها به عنوان عضو ناظر به سازمان تجارت جهانی وارد کرد. علاوهبر این وی ۱۲سال در سمت ریاست کمیسیون و نیز ریاست هیات عالی نظارتبر سازمانهای صنفی کشور قرار داشت و در دوران وزارت نیز قانون جدید نظام صنفی را به تصویب مجلس شورای اسلامی رساند و براساس آن شورایعالی اصناف متشکل از منتخبان شبکههای صنفی کشور پا به عرصه وجود نهاد. او در دوره وزارت ۸ سالهاش، ریاست شورایعالی نظارتبر اتاقهای بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران را نیز برعهده داشت که از این دوره به عنوان بهترین دوره همکاری دولت و بخش خصوصی یاد میشود. در این دوران، قانون تجارت جمهوری اسلامی ایران با ۵ سال کار کارشناسی در قالب کمیتههای گوناگون تخصصی با همکاری همه بخشهای ذیربط و بخش خصوصی در هزار ماده پس از ۸۰ سال مورد بازنگری و نگارش دوباره قرار گرفت و تقدیم مجلس شورای اسلامی شد.
مرد در سایه صنعت نام رضا ویسه برای پست وزارت صنعت، معدن و تجارت از سال ۹۴ با زمزمههای رفتن محمدرضا نعمتزاده از وزارت صنعت، معدن و تجارت مطرح شد. پس از آن با مطرح شدن موضوع تفکیک وزارتخانه صنعت، معدن و تجارت پس از پیروزی حسن روحانی در انتخابات دوازدهم نام رضا ویسه به عنوان گزینه اصلی وزارت صنعت و معدن مطرح شد و حضور او در کنار معاون اول رئیسجمهور و وزیر صنعت، معدن و تجارت در همایش روز صنعت و معدن این خبر را قوت بخشید اما با منتفی شدن موضوع تفکیک وزارت صنعت، معدن و تجارت احتمال حضور او در کابینه دوازدهم کمرنگ شده است. رضا ویسه ۶۲ سال سن دارد و دانشآموخته رشته متالوژی از دانشگاه شریف است. ویسه درحالحاضر معاون هماهنگی و نظارت معاون اول رئیسجمهور ایران است. سوابق اجرایی او در بخش صنعت باعث شده تا او را با القاب پدرخوانده صنعت یا مرد در سایه صنعت بشناسند. او ریاست هیات عامل سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو) را بین سالهای ۱۳۸۰ تا ۱۳۸۴ برعهده داشته و در این دوره پروژه فاز یک و فازهای ۶، ۷ و ۸ پارسجنوبی را انجام داد. با توجه به دوره ریاست ویسه بر ایدرو و وابستگی خودروسازان به این سازمان برخی مدعیاند او در پی دولتیتر کردن صنعت خودرو بوده است. ویسه در سال ۱۳۷۹ نشان دولتی درجه سوم کار و تولید را از هیات وزیران ایران دریافت کرده و در دولت هشتم نیز به عنوان معمار اصلی صنعت خودروی ایران شناخته شد. او سمتهای دیگری از جمله معاون مدیرعامل و مدیر مجتمع موتورسازی و ریختهگری ایرانخودرو، عضو هیات مدیره ایرانخودرو، موسس و مدیرعامل شرکت (ساپکو) و قائم مقام مدیرعامل ایرانخودرو را داشته و پس از بازنشستگی زودرس از مسئولیت دولتی کار خود را در بخش خصوصی با ایجاد شرکت طراحی مهندسی و مشاور صنعتی رضوان آغاز کرد.
جوانترین گزینه وزارت از دی ۹۴ زمانی که رضا رحمانی، رئیس کمیسیون صنعت و معدن مجلس نهم شورای اسلامی برای انتخابات دوره دهم مجلس شورای اسلامی ثبتنام نکرد زمزمههایی مبنیبر خیز او برای بهدست آوردن پست وزارت صنعت، معدن و تجارت در رسانهها منتشر شد که پس از حکم قائممقامی وزیر صنعت، معدن و تجارت در تیر سال گذشته این خبر قوت گرفت. پس از شریعتمداری محتملترین گزینه برای هدایت وزارت صنعت، معدن و تجارت در دولت دوازدهم رضا رحمانی است. او ۵۱ سال سن دارد و دارای مدرک دکترای مدیریت استراتژیک است. رحمانی ۳ دوره نماینده مردم تبریز، اسکو و آذرشهر در مجلس شورای اسلامی بوده و یکی از فعالترین نمایندگان در حوزه اشتغالزایی و ارتقای رفاه اجتماعی به شمار میرود.رحمانی در ۴ سال دوره نهم مجلس شورای اسلامی ریاست کمیسیون صنعت و معدن مجلس شورای اسلامی را برعهده داشته و در دوره هفتم و هشتم نیز به عنوان عضو و نایبرئیس اول کمیسیون صنایع و معادن مجلس فعالیت داشته است. از سوابق صنعتی او میتوان به معاون منابع انسانی گروه صنعتی تراکتورسازی تبریز و مدیرعامل کارخانه آلومینیوم المهدی اشاره کرد. علاوهبر این رحمانی چندین سال مدیر کل بازرسی و مدیر کل اداری مالی استانداری آذربایجانشرقی را برعهده داشته است.
۵ دوره نمایندگی ملت در مجلس شورای اسلامی یکی دیگر از افرادی که از ابتدای چینش کابینه نام او به عنوان گزینههای اصلی وزارت صنعت، معدن و تجارت مطرح شد سیدرضا نوروززاده، مدیرعامل شستا و مشاور معاون اجرایی رئیسجمهور در امور صنعتی است که حتی برخی از رسانهها نوروززاده را شرط نعمتزاده برای جایگزینی خودش عنوان کردند. او ۵دوره نماینده مجلس شورای اسلامی بوده که در ادوار مختلف مجلس شورای اسلامی سالها ریاست کمیسیون صنعت و معدن مجلس شورای اسلامی را بر عهده داشته است. نوروززاده ۶۵ سال سن دارد و دارای ۳ مدرک فوق لیسانس مهندسی شیمی از دانشگاه امیرکبیر، مدیریت صنعتی از دانشگاه علامه طباطبایی و مدیریت دولتی از سازمان مدیریت صنعتی و دکترای مدیریت بازرگانی از دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات است.او از تیر سال گذشته به عنوان مدیرعامل شرکت شستا منصوب شده است. وی قبل از آن به عنوان رئیس هیات عامل ایدرو مشغول به فعالیت بود که در اسفند ۱۳۹۴ با حکم محمدرضا نعمتزاده به عنوان مشاور وزیر صنعت، معدن و تجارت دولت یازدهم منصوب شد. نوروززاده در سوابق کاری خود مسئولیت ریاست انجمن مدیران صنایع در سال ۷۷ را نیز برعهده داشته است.
ارسال نظر