شترمرغ؛ دام پزشک و داروی تخصصی کم دارد
رییس اداره طیور بومی و سایر ماکیان وزارت جهاد کشاورزی گفت: ۳۱۲ واحد پرورش شترمرغ در ایران فعال هستند.
سید مسعود موسوی در گفت و گو با خبرنگار پایگاه خبری گسترش اظهار کرد: ایران با پرورش شترمرغ توانسته است به محصولات متفاوتی از گوشت تا پوست، چرم و پر شترمرغ دست یابد که هر کدام از این موارد اهمیت ویژه ای دارند.
وی افزود: یکی از وظایف اداره طیور بومی و سایر ماکیان وزارت جهاد کشاورزی ایجاد تنوع پروتئینی است. از این رو یکی از طیوری که پرورش آن مورد توجه قرار گرفته، شترمرغ است.
رییس اداره طیور بومی و سایر ماکیان گفت: پرورش شترمرغ ابتدا در آفریقای جنوبی مورد توجه قرار گرفت. پس از آن اروپا نیز به عرصه پرورش این پرنده ورود پیدا کرد. حدود سال ۷۷ پرورش شترمرغ در ایران آغاز شد. همان زمان، پژوهشگران سفرهایی به آفریقای جنوبی داشتند و هم زمان، مجوز پرورش این پرنده در ایران صادر شد. از آن جایی که پرورش این پرنده در ایران کار جدیدی بود، پرورش دهندگان، طی سال های گذشته فراز و نشیب های بسیاری را پشت سر گذاشتند.
موسوی خاطر نشان کرد: در ابتدا، تبلیغات اغراق آمیزی درباره سود آوری پرورش این پرنده انجام می شد که به این سبب، برخی به طور کورکورانه اقدام به کسب مجوز برای پرورش این پرنده بگیرند. در این مسیر عده ای ضررهای مالی زیادی را متحمل شدند اما برخی دیگر توانستند در این عرصه به فعالیت خود ادامه دهند.
وی خاطرنشان کرد: امروز پرورش شترمرغ در ایران به سه دسته تقسیم می شود. در حال حاضر ۵۲پروانه بهره برداری شترمرغ مولد داریم که تولید تخم می کند. حدود ۵ هزار قطعه شترمرغ مولد در سال تولید می کنند. آمار واحد های پرواری که از واحد های مولد شترمرغ می خرند، ۱۹۰ واحد است که ظرفیت تولید آن ها ۴۵ هزار است. علاوه بر این؛تعداد واحدهای توام که مولد و پروار را با هم دارند به ۷۰ واحد می رسند و ظرفیت تولید آن ها ۶۱ هزار قطعه شترمرغ است. مجموع این واحد ها به ۳۱۲ واحد می رسد.
شترمرغ ها از بی دارویی رنج می برند
موسوی در خصوص مشکلات موجود در پرورش شترمرغ گفت: برخی از بیماری های این پرنده هنوز شناخته شده نیست و داروهایی که برای این پرنده استفاده می کنیم، داروهای اختصاصی برای شترمرغ نیست. داروهایی که استفاده می شود داروهایی است که برای سایر طیور در نظر گرفته شده اند و از این بابت بر روی شترمرغ تاثیر گذاری زیادی ندارند.
وی افزود: در این رابطه با سازمان دامپزشکی در ارتباط هستیم اما در خصوص دام پزشکی شتر مرغ کارشناس زبده خیلی کم داریم.
رییس اداره طیور بومی و سایر ماکیان گفت: ایران بعد از آفریقای جنوبی، رده دوم تعداد تولید شتر مرغ در دنیا را دارد. سالانه بین ۵۰ تا ۶۰ هزار پرنده پرواری کشتار می کنیم که حدود هزار و ۵۰۰ تا دو هزار تن گوشت تولید می شود. این گوشت قرمز به طور کامل در ایران مصرف می شود و محصولی برای صادرات باقی نمی ماند. البته محدودیتی در صدور مجوز وجود ندارد اما متقاضیان زیادی برای این ورود به این رشته وجود ندارد تا تولیدمان به صادرات برسد.
کیفیت پوست شترمرغ کاهش یافت
موسوی در خصوص پوست شترمرغ گفت: ایران علاوه بر این که مصرف داخلی پوست شترمرغ دارد، این محصول را صادر می کند. کارخانه دباغی خاص این پرنده در چرم شهر ورامین وجود دارد و به شکل کاملا حرفه ای کار می کنند. این پوست برای محصولات چرمی مورد استفاده قرار می گیرد. البته طی سال های گذشته؛ کیفیت پوست شترمرغ کاهش پیدا کرده و دچار آمیخته گری شده است. همچنین کاهش سن کشتار شترمرغ از کیفیت پوست این پرنده کاسته است.
ارسال نظر