بودجه عمرانی صرف هزینه نگهداری طرح های نیمه تمام می شود
عضو خانه صنعت، معدن و تجارت گفت:باید فهرست کاملی از پروژه ها را جمع آوری و اولویت بندی کرد تا مشخص شود کدامیک از پروژهها برای توسعه عمرانی موثر هستند.همچنین باید مباحث مالی هر کدام از پروژهها ارزیابی شود تا میزان هزینه هر پروژه از جمله میزان هزینه اولیه و بدهی مشخص شود.
آرمان خالقی در گفتوگو با خبرنگار پایگاه خبری گسترش ، در پاسخ به این پرسش که سرانجام طرحهای نیمه تمام عمرانی را چطور پیشبینی میکنید، بیان کرد: اکنون تعداد زیادی از پروژههای نیمه تمام عمرانی در کشور وجود دارد که انواع مختلف پیشرفت فیزیکی را از کلنگ زنی تا تکمیل تجهیزات را تجربه کردهاند.
وی افزود: از آنجایی که بودجههای عمرانی آنگونه که باید تامین نشد، بسیاری از این طرحها بلاتکلیف مانده و مقدار بودجهای که برای طرح های عمرانی در نظر گرفته شده بود را این پروژهها بدون اینکه نتیجه ای از آنها حاصل شود، بلعیدند البته، افق پیشرو این امیدواری را ایجاد میکند که بتوان پروژهها را به سرانجام خوبی رساند.
به گفته خالقی، به عنوان نمونه، اگر برای ساخت بیمارستانی در یک شهرستان سرمایهگذاری پیدا شد و ما به تفاوت سرمایهگذاری منافع خود را اخذ کند به طور قطع این موضوع میتواند برای خروج پروژه از بلاتکلیفی بسیار موثر واقع شود اما برخی مواقع پروژه در راستای ساخت پل است که به ساز و کاری برای درآمدزایی نرسیده است و به عنوان پروژه عمرانی زیر بنایی تلقی میشود که معمولا برای این گونه طرحها سرمایهگذار غیر دولتی کم پیدا میشود زیرا بازگشت سرمایه ندارد.
این عضو خانه صنعت، معدن و تجارت خاطر نشان کرد: زمانی که توجیح فنی، اقتصادی همچنین آمار و اطلاعات مالی از پروژهها بهدست آمد، پروژه هایی که توجیح فنی و اقتصادی دارد و سرمایهگذار غیر دولتی هم برای آن وجود دارد میتوان آن را در فهرست پروژه هایی قرار داد که باید واگذار شود و امتیاز هایی را برای سرمایهگذار از جمله بخشودگی مالیاتی، تامین منابع مالی میتواند تشویقی برای سرمایهگذار باشد.
وی افزود: برخی پروژهها را باید فقط دولت به آنها خاتمه دهد مانند پلها و راهها و پروژههای از این دست که بهره بردار آن منابع مالی ندارد اما پروژهای مانند ایجاد اتوبان که سرمایهگذار برای آن وجود دارد را میتوان عوارض اتوبان را برای سرمایهگذار تا مدت زمان ۱۰ الی ۱۵ ساله در نظر گرفت.
این عضو خانه صنعت، معدن و تجارت معتقد است؛ نیاز است برای تکمیل پروژههای عمرانی بازبینی اساسی صورت گیرد تا بتوان پروژهها را به پیش برد. یکی از مشکلات کنونی در پروژههای عمرانی این است هر سال بخشی از این پروژهها را پیش میبریم و بابت نگهداری پروژه هزینه میکنیم تا کل سرمایه بر باد نرود بنابراین باید برخی از پروژه ها هر چه زودتر تعیین تکلیف شوند و برخی از پروژه هایی که بودجه دولت کفاف آن را نخواهد داد را به زمان های آینده موکول کرد.
خالقی در پاسخ به این پرسش که برای واگذاری پروژه های عمرانی به بخش خصوصی چه موانعی پیش رو وجود دارد، بیان کرد: بخش خصوصی در بخشی ورود خواهد کرد که برای آن سود آور باشد بنابراین بازگشت سرمایه ضریب امنیت بالایی برای بخش خصوصی دارد بنابراین ابتدا دولت باید سازو کار های لازم را برای بازگشت سرمایه مشخص کند.
وی افزود: به عنوان نمونه حق بهره برداری از پروژه ها برای بخش خصوصی مشخص شود تا سرمایه گذار اطمینان داشته باشد که سرمایه آن سوخت نخواهد شد.
ارسال نظر