|

کرور کرور جانباخته در پی کم فروشی بساز و بفروش ها

هر سال یکی دو واقعه تلخ موجب می شود که سران کشورهای دوست، عزای عمومی ایران را تسلیت بگویند و با ما در غم از دست دادن گروهی از هم وطنانمان شریک شوند. در نگاه اول تصور می شود که انگار این تکرار وقایع تلخ نمی خواهد دست از سرمان بردارد اما اگر ریزبین تر باشیم خواهیم دانست که از مسئولان می توان انتظار داشت کاری کنند تا این وقایع تلخ تکرار نشود.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری گسترش ، کارشناسان می گویندکه بسیاری از برج‌های بلندمرتبه ایران روی گسل ساخته شده‌اند. این به خاطر است که سرنوشت نقاط پر جمعیت کشورمان را روی گسل های متعدد قرار داده است. به عنوان مثال بیشتر نقاط تهران روی گسل قرار دارند و تهرانیان راه گریزی از زندگی بر روی گسل ندارند. اما تجربه ژاپن و برخی دیگر از کشور ها نشان می دهد که زندگی روی گسل به معنای مرگ و میر و فجایع انسانی نیست. بلکه کم فروشی های بساز و بفروش ها این فجایع را رقم می زند.

مسئولان امر هم همتی برای مقابله با این اقدامات شوم ندارند. کسی که از مسئولان امر سوال نمی کند که چرا با این بساز و بفروش ها برخورد نمی کنید. در واقع وقتی ما به عنوان شهروند در زمان رای دهی به اعضای شورای شهر و مجلس شورای اسلامی به افراد غیر متخصص رای می دهیم نمی توانیم انتظار داشته باشیم که شهری بر پایه اصول شهر سازی تحویل بگیریم.

امروز ساختمان‌ها در مقابل زلزله مقاوم نیستند و این موجب می شود که گاه گاه کرور کرور هم وطن از دست دهیم.

یک متخصص ارشد جغرافیا به پایگاه خبری گسترش درباره چیستی گسل ها گفت: گسل‌ها شکستگی‌هایی در پوسته زمین هستند که در طول آنها تغییر شکل قابل‌توجهی ایجاد شده است. گاهی گسل‌های کوچک در ترانشه‌های جاده، جایی که لایه‌های رسوبی چند متر جابه‌جا شده‌اند، قابل‌تشخیص هستند. گسل‌هایی در این مقیاس و اندازه معمولا به‌طور تک گسیختگی جدا اتفاق می‌افتد. در مقابل گسل‌های بزرگ، شامل چندین صفحه گسل درگیر هستند. این منطقه‌های گسله، می‌توانند چندین کیلومتر پهنا داشته باشند و گاهی از روی عکس‌های هوایی راحت‌تر از سطح زمین قابل‌تشخیص هستند.

سید پیمان عبد منافی افزود: در واقع حضور گسل در یک منطقه نشان می‌دهد که در مدت گذشته، در طول آن جابه‌جایی رخ داده است. این جابه‌جایی‌ها می‌توانسته یا به‌صورت جابه‌جایی آرام باشد که هیچ‌گونه لرزشی در زمین ایجاد نکند یا اینکه به‌طور ناگهانی اتفاق بیفتد که جابه‌جایی‌های ناگهانی در طول گسل‌ها عامل ایجاد بیشتر زلزله‌هاست. بیشتر گسل‌ها غیرفعال هستند و باقیمانده‌ای از تغییر شکل‌های گذشته‌اند. در امتداد گسل‌های فعال، هنگام جابه‌جایی فرسایشی دو قطعه پوسته‌ای در کنار هم، سنگ‌ها شکسته و فشرده می‌شوند.

وی گفت: نیاز است هرسال زمین‌شناسان نقشه‌برداری کرده تا گسل‌های جدید را شناسایی کنند اما به دلیل فرسودگی در تجهیزات، هنوز بسیاری از گسل‌ها شناسایی نشده‌اند اما تنها تهدید تهران به خاطر گسل‌های شناسایی نشده آن نیست. تهران خاک سستی دارد و باید خاک تقویت شود اما ازآنجایی‌که این کار انجام نمی‌شود، همواره با پدیده نشست مواجه هستیم. این امر تاکنون موجب هزینه‌های جانی و مالی زیادی شده است.

این متخصص ارشد جغرافیا گفت: بسیاری از مهم‌ترین ساختمان‌ها و بلندمرتبه‌های تهران روی گسل‌ها بنانهاده شده‌اند. در کشور ما زمانی که قرار است ساخت‌وسازی انجام شود، تنها ملاکی که برای آن درنظر گرفته می‌شود منطقه و فضای آن است و ملاک مهمی همچون امنیت منطقه از نظر زلزله‌خیزی چندان درنظر گرفته نمی‌شود.

وی درباره چند ساختمان مهم که روی گسل واقع‌شده‌اند، گفت: ساختمان اسناد ملی ایران روی گسل معظم سیدخندان و در فاصله ۱۰۰ متری محل تقاطع این گسل با گسل داوودیه، ساختمان بزرگ بانک مرکزی بین گسل داوودیه و سیدخندان، ساختمان بلندمرتبه روزنامه اطلاعات در نزدیکی گسل سیدخندان است. ساختمان‌های کتابخانه ملی ایران که یکی از سازه‌هایی است که بر روی طاقدیس‌های داوودیه قرارگرفته، ساختمان بنیاد مستضعفان و حتی ساختمان عظیم وزارت راه بین دو گسل باختری و عباس‌آباد در فاصله حدود ۲۰۰متری واقع شده است.

وی ادامه داد: متاسفانه برج بلند تهران یا برج مخابراتی میلاد نیز روی سامانه گسل شهرک قدس واقع شده است. البته این موضوع با اختلاف‌نظرهایی روبه‌رو است اما من ازجمله افرادی هستم که معتقد به ساخت برج میلاد روی گسل هستم. همچنین ساختمان‌های بلندمرتبه مسکونی و مدرن و در حال ساخت آتی‌ساز در کنار هتل اوین، در محل تقاطع گسل محمودیه و گسل عمود بر آن قرار دارند. پل‌های پارک‌وی در تقاطع خیابان ولیعصر و بزرگراه چمران روی گسل محمودیه بناشده، پل بزرگراه صدر روی گسل قیطریه قرار دارد.

عبد منافی گفت: قرار گرفتن روی گسل به معنای سرنوشت شوم نیست و اگر در ساخت و ساز دقت شود می توان از تلفات انسانی و هدر رفت هزینه های شهرسازی جلوگیری کرد. از این رو انتظار می رود که مهندسان در اجرای پروژه های ساختمانی همت گمارند تا ساختمان هایی مقاوم، سرپناه جامعه شود. در این راستا نظارت بر اجرای قوانین موجود، می تواند اهرم فشاری برای احداث ساختمان های با کیفیت باشد.

کدخبر: 22177

ارسال نظر