منافع مردم، در صدر منافع روابط عمومی سالم است
احمد یحیایی، محقق و نویسنده کتاب های تخصصی روابط عمومی در ایران گفت: روابط عمومی سالم، روابط عمومی ای است که منافع مردم در صدر منافعش قرار گیرد.
به گزارش خبرنگار پایگاه خبری گسترش ، نخستین سمینار تخصصی بررسی شیوه های نوین روابط عمومی و تبلیغات در هزاره سوم امروز (نهم آذر) در دانشکده علوم ارتباطات و مطالعات رسانه برگزار شد.
یحیایی در این نشست گفت: روابط عمومی های ما در کشور از سه نوع تبلیغ استفاده می کنند که هیچ کدام از این کارها از وظایف روابط عمومی ها نیست. برخی روابط عمومی ها تبلیغات سیاسی می کنند، برخی دیگر تبلیغات مذهبی می کنند و برخی روابط عمومی ها که بیشتر در بخش خصوصی فعالند تبلیغات اجرایی می کنند. به این ترتیب ما با انحراف تبلیغات در روابط عمومی روبرو هستیم.
وی افزود:امروز مردم ایران علی رغم تبلیغات گسترده ای که برای نهاد ها می شود، اگر مردم مجبور نبودند تابلوی نهاد ها و سازمان ها را نگاه نمی کردند یعنی مردم به نهاد ها اعتماد ندارند. چرا که گام بعد از تبلیغات و اطلاع رسانی یعنی روابط عمومی اتفاق نیوفتاده است. ما مردم را بی سواد تصور می کنیم و به این علت تبلیغات را بسیار مهم می دانیم. اما مردم چون با سواد و منتقد شده اند به مخاطبی فعال تبدیل شده اند. در گذشته اگر خبری از یکی از مراجع خبری پخش می شد همه به آن اعتماد می کردند اما امروز مخاطب ما به مخاطبی فعال و تحلیل گر تبدیل شده است. وقتی مردم تحلیل گر می شوند، تاثیر گذاری آنها در برابر تبلیغات کم می شود و در این مرحله نقش روابط عمومی پر رنگ می شود. اگر یک بانک روابط عمومی خوبی داشته باشد و مشتری مداری در آن حاکم باشد، نیازی به تبلیغات وجود نخواهد داشت چرا که تبلیغات چهره به چهره دوباره رواج پیدا کرده است و مردم خود تبلیغ کننده خواهند بود.
یحیایی بیان کرد: در قرن 19 یک ارتباط یک سویه داریم. در قرن بیستم با یک ارتباط یک سویه نا هم سطح مواجه شدیم اما امروز یک فلش دو طرفه هم سطح داریم که فرستنده و گیرنده پیام هر دو توان تولید دارند. اینجا است که روابط عمومی نقش فعال تری می گیرد. اگر به روابط عمومی به عنوان یک واحد اداری نگاه کنیم شاید هیچ کارکردی بهتر از تبلیغات برای آن پیدا نکنیم اما اگر به روابط عمومی به معنای عام نگاه کنیم، باید مهارت های ارتباطی افراد سازمان خوب باشد.
وی در خصوص ویژگی های روابط عمومی در هزاره سوم اظهار کرد: روابط عمومی در هزاره سوم لزوما به معنای الکترونیک شدن نیست. به طور کلی روابط عمومی قابلیت الکترونیک شدن را ندارد. بین روابط عمومی به معنای ارتباط چهره به چهره است. بنابراین وقتی ارتباط با مردم ضعیف می شود تا جایی که ارتباط حراست با مردم بیشتر از ارتباط روابط عمومی با مردم می شود، در واقع روابط عمومی ضعیف شده است. در سازمان ها که وارد می شویم اول حراست را می بینیم و یک تابلو کنارش که اینجا اطلاعات نیست! حال این سوال پیش می آید که پس کجا اطلاعات است؟! روابط عمومی ها هم معمولا در تبلغات بالایی سازمان ها مستقر شده اند. بهتر است کسی که راهنمای مراجعان است در جلوی در ورودی قرار گیرد و حراست پشت دیوارها قرار گیرد. گاهی مشاهده می شود که عبور از نگهبانی یک سازمان سخت تر از عبور از نگهبانی یک پادگان باشد.
این محقق ادامه داد: روابط عمومی فرا ارتباط است. یعنی از مهارت های ارتباطی بالا تر است. امروز دانایی مردم در دنیا افزوده شده است اما فهم آن ها نه! این در حالی است که در گذشته دایره فهم مردم بزرگتر از دایره دانایی آن ها بود. علوم انسانی و روابط عمومی علم فهمیدنی است. روابط عمومی عمل اخلاقی است. روابط عمومی به منافع مردم اعتقاد دارد. روابط عمومی سالم، روابط عمومی ای است که منافع مردم در صدر منافعش قرار گیرد. به عبارت دیگر تنها بخشی که منافع مردم را بر منافع سازمان ترجیح می دهد، بخش روابط عمومی است. بنابراین با توجه به آنچه در عملکرد روابط عمومی های امروز در ایران می بینیم، چیزی جز یک انحراف جدی در مسئولیت هایشان نیست. این موضوع را باز با کلمات دیگری می توان بیان کرد و گفت که ارتباطی که اخلاقی نباشد، روابط عمومی نیست. روابط عمومی یعنی دوستی با همه، دشمنی با هیچ کس!
وی تاکید کرد: وقتی می گوییم روابط عمومی فراتر از ارتباط است یعنی روابط عمومی وکیل مدافع همه است. به زن و مرد بودن مراجع یا به ملیت و دیگر ویژگی های مراجع کاری ندارد و از حق او دفاع می کند. روابط عمومی چیزی فراتر از سازمان است و به منافع سازمان را به منافع اجتماعی اولویت نمی بخشد. روابط عمومی، عین مسئولیت اجتماعی است.
یحیایی گفت: روابط عمومی باید مدیران را قانع کند که اگر اعتبار می خواهید باید خدمات و کالای با کیفیت ارائه دهید. اعتبار با شهرت فرق می کند. هر کس می تواند مشهور باشد و شاید شهرت به خصوصیتی منفی باشد اما اعتبار و اعتماد است که اهمیت دارد. در دنیای مدرن اعتماد ها کاهش یافته است. بنابراین روابط عمومی باید میزان اعتماد مردم را نسبت به سازمان افزایش دهد. اعتماد مردم با اعتماد مشتری تفاوت دارد. سازمان باید اعتماد همه مردم را جلب کند و نه فقط مشتری را. بنابراین روابط عمومی یک عمل اخلاقی است.
بر اساس این گزارش، سخنرانان این نشست تخصصی، ناصر بزرگمهر، مدیر عامل موسسه فرهنگی- مطبوعاتی صمت؛ امید علی مسعودی، مدیر گروه و عضو هیات علمی دانشکده فرهنگ و ارتباطات سوره؛ مونا رحمانی، مدرس و پژوهشگر ارتباطات و مدیریت استراتژیک و احمد یحیایی، محقق و نویسنده کتاب های تخصصی روابط عمومی در ایران بودند.
ارسال نظر