|

کالاهای آینده، مبلغ برند خود خواهند بود

امید علی مسعودی، عضو هیات علمی دانشکده فرهنگ و ارتباطات سوره گفت: در آینده به جای این که روابط عمومی یک برند، کالای تولیدی را تبلیغ کند، کالای تولیدی، برند را تبلیغ می کند.

به گزارش خبرنگار پایگاه خبری گسترش ، نخستین سمینار تخصصی بررسی شیوه های نوین روابط عمومی و تبلیغات در هزاره سوم در دانشکده علوم ارتباطات و مطالعات رسانه برگزار شد.

مسعودی در این نشست اظهار کرد: امروزه در هر دقیقه ده ها و شاید صدها اختراع ثبت می شود و به همین نسبت، دانش بشر نیز با همین سرعت افزایش پیدا می کند. چند افق پیش روی ما است که باید برای آن آماده شویم. افق اول این که زمان در تبادل داده ها حذف شده یا به حداقل می رسد. دوم این که هرچیزی با هر چیز دیگری می تواند تعامل داشته باشد و این کارکرد روابط عمومی را به هم می ریزد. هر زمان می توانید به اطلاعات دسترسی داشته باشید. این بدان معنا است که رسانه ها زیاد شده اند. هوشمند سازی مورد بعدی است و فشرده سازی داده ها نیز مورد بعدی است. در یک فلش می توان یک کتابخانه داشت و در آینده نیز همین فلش ها نیز حذف می شوند.

وی افزود:محدودیت باند ها نیز به زودی حذف می شود و سرعت تبادل اطلاعات بسیار بالا می رود. همچنین تکنولوژی جدید پنج حس را منتقل می کند. در مقابل این تکنولوژی ها در مرحله اول مقاومت هایی می شود اما بعد از آن استقبال می کنیم.

عضو هیات علمی دانشکده فرهنگ و ارتباطات سوره گفت: در چنین فضایی مدیران روابط عمومی ها باید بین یک دیدگاه معنا گرایانه، یک دیدگاه اینترنت گرایانه و یک دیدگاه اشیاء گرایانه هم آمیزی ایجاد کرده و برنامه ریزی کند. ما باید آینده نگر باشیم. امروز ما یک سند 20 ساله داریم اما در ژاپن با کمک نخبگان، سند 50 ساله تدوین می کنند.

مسعودی بیان کرد: همان طور که انسان ها با هم ارتباط بر قرار می کنند و بر هم تاثیر می گذارند امروز اشیاء نیز با هم ارتباط پیدا کرده اند و بر هم تاثیر می گذارند. این همان اینترنت اشیاء است. در واقع یک ماشین لباس شویی از این پس، کارهایی انجام می دهد که تا امروز از آن انتظار نداشته ایم. یک لیوان آب دیگر، همان تعریف قبل را برای ما نخواهد داشت. غذا، پوشاک، مواد و قطعات همگی می توانند هوشمند باشند. در واقع در دیدگاه اینترنت گرا شرکت هایی به دنبال این هستند که اشیاء را به رفتار وادارد.

وی ادامه داد: در آینده به جای این که روابط عمومی یک برند، کالای تولیدی را تبلیغ کند، کالای تولیدی، برند را تبلیغ می کند. مثلا اگر فردی چند بار از ماشین لباس شویی خود استفاده کرد، آن دستگاه نام برند خود را باز گو کند و برای آن جملات تبلیغاتی بگوید. یا نظر سنجی آنلاین از خریدار خود داشته و آن نظر را به شرکت تولیدی انتقال دهد.

بر اساس این گزارش، سخنرانان این نشست تخصصی، ناصر بزرگمهر، مدیر عامل موسسه فرهنگی- مطبوعاتی صمت؛ امید علی مسعودی، مدیر گروه و عضو هیات علمی دانشکده فرهنگ و ارتباطات سوره؛ مونا رحمانی، مدرس و پژوهشگر ارتباطات و مدیریت استراتژیک و احمد یحیایی، محقق و نویسنده کتاب های تخصصی روابط عمومی در ایران بودند.

کدخبر: 23245

ارسال نظر

 

آخرین اخبار

پربازدیدترین