|

بیشترین افزایش قیت چای در بازار

بر اساس گزار ش مرکز آمار ایران چای یکی از کالاهایی است که در صدر گرانی کالاهای خوراکی در سال ۹۸ قرار گرفته است. کارشناسان دلیل اصلی این افزایش قیمت را تغییر تخصیص ارز از ترجیحی به نیمایی می‌دانند که موجب شده به طور مستقیم قیمت چای تحت تاثیر نوسانات نرخ ارز در با بازار آزاد قرار گیرد.

اصناف

مرکز آمار ایران جزییات تغییرات قیمت ۱۲ گروه اصلی کالایی و مصرفی خانوار در سال ۹۸ را اعلام کرد. بیشترین افزایش متوسط قیمت‌ها در سال گذشته نسبت به متوسط قیمت سال ۹۷ در اقلام خوراکی مربوط به گروه چای، قهوه و انواع نوشیدنی‌ها، ماهی، گروه سبزیجات و گروه قند، شکر و شیرینی است.

اردیبهشت ماه امسال ارز دولتی چهار و ۲۰۰ تومانی واردات چای به همراه برخی دیگر از محصولات کشاورزی همچون حبوبات و کره حذف شد و همین مسئله سبب شد تا قیمت چای خارجی تا بیش از دو برابر گذشته افزایش یابد و به کیلویی حدود ۷۰ هزار تومان تا ۱۲۰ هزار تومان در انواع مختلف برسد.

کارشناسان حذف ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی واردات چای خارجی را یکی از دلایل افزایش قیمت این محصول وارداتی می‌دانند.

از جمله این کارشناسان، محمدصادق حسنی، مدیر اجرایی سندیکای کارخانه‌های چای کشور، است.وی تاکید دارد که دلیل اصلی تغییر تخصیص ارز از ترجیحی به نیمایی است.

حسنی یادآور شد: در زمان حذف ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی برای خرید چای خارجی ارز نیمایی ۷ هزار تومان بود، در همان ابتدا شوک تغییر تخصیص ارز از ترجیحی به نیمایی بر بازار چای تاثیر خود را گذاشت و قیمت آن به ۲ برابر افزایش یافت.

وی افزود: با ادامه افزایش نرخ ارز در بازار آزاد، نرخ آن بر نرخ ارز نیمایی تاثیر گذاشت و در پی آن قیمت کالاهای واردتی با راز نیمایی دستخش تغییر شد.

اما حبیب جهانساز، رئیس سازمان چای کشور، نظر دیگر دارد. وی معتقد است بیشتر از آنکه عامل تغییر تخصیص ارز ترجیحی به نیمایی بر قیمت چای تاثیر داشته باشد، ضعف دستگاه‌های نظارتی موجب گران‌فروشی چای خارجی شده است.

جهانساز یادآور شد: حذف ارز ترجیحی برای واردات چای در راستای حمایت از چایکاران داخلی و تقویت تولید داخلی بود، ضمن اینکه موجب جلوگیری از واردات چای بی‌کیفیت خارجی می‌شد.

وی ابراز امیدواری کرد با توجه بهبود در میزان و کیفیت تولید در امسال شاهد نوسانان کمتر قیمت چای باشیم.

به گفته جهانساز؛ پیش‌بینی می‌شود امسال تولید برگ سبز چای افزایش ۱۰ درصدی داشته باشد.

وی بهای برگ سبز چای بهاره دریافتی از کشاورزان را ۲۳۰ میلیارد تومان اعلام کرد که تا کنون ۲۵ درصد آن پرداخت شده است.

گفتنی است در اواسط اردیبهشت ماه نرخ ارز برای چای وارداتی از دلار ۴۲۰۰ تومانی دولتی به نرخ ارز نیمایی تغییر کرد.

 

منبع: ایلنا
کدخبر: 100997

ارسال نظر