افزایش بیسابقه قیمت شیر خام
محمدرضا بنی طبا، سخنگوی انجمن صنایع لبنی گفت: صنایع لبنی مقصر گرانی لبنیات نیستند زیرا قیمت شیرخام از ۲۳۹۰ تومان در سال گذشته با ۸۸ درصد افزایش به ۴۵۰۰ تومان رسیده است.
اوایل ماه جاری بود که ستاد تنظیم بازار در مصوبهای قیمت هر کیلوگرم شیرخام درب دامداری را ۴۵۰۰ تومان تعیین کرد. در این مصوبه آمده است: با توجه به درخواست تشکلها و انجمنهای مربوطه و وزارت جهاد کشاورزی برای اصلاح قیمت شیرخام و محاسبه سهم اثر قیمت جدید نهادهها و سایر هزینههای تولید کمیته مربوطه با مسئولیت سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان تشکیل و قیمت فروش شیرخام (با مشخصات ۳.۲ درصد چربی و بار میکروبی زیر ۱۰۰ هزار) مبلغ ۴۵۰۰ تومان به ازای هر کیلوگرم درب دامداری تصویب گردید.
۱۰ قلم محصول لبنی مشمول قیمتگذاری ستاد تنظیم بازار
تبصره به ازای هر ۰.۱ درصد افزایش یا کاهش درصد چربی مبلغ ۶۰ تومان متناسب با افزایش و یا کاهش درصد چربی به قیمت مصوب شیرخام اضافه یا کسر خواهد شد. همچنین با توجه به سهم اثر شیرخام در تولید محصولات لبنی، قیمت ۱۰ قلم محصولات لبنی پرمصرف مشمول قیمتگذاری تثبیتی (شیر، ماست، پنیر) توسط کمیته مربوطه با مسئولیت سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان تعیین شده است:
براین اساس قیمت شیر بطری یک لیتری کم چرب (۱.۵ درصد) ۷۱۰۰ تومان
شیر بطری یک لیتری نیم چرب (۲ درصد) ۷۵۰۰ تومان
شیر بطری یک لیتری پر چرب (۳ درصد) ۸۵۰۰ تومان
شیر بطری یک لیتری چربی کامل (۳.۲ درصد) ۸۶۰۰ تومان
شیر نایلونی (۹۰۰ گرمی) کم چرب (۱.۵ درصد) ۵۴۰۰ تومان
ماست ۹۰۰ گرمی کم چرب (۱.۵ درصد) ۸۰۰۰ تومان
ماست ۹۰۰ گرمی پر چرب (۳ درصد) ۹۷۰۰ تومان
ماست دبهای ۲۵۰۰ گرمی کم چرب (۱.۵ درصد) ۲۱۰۰۰ تومان
ماست دبهای ۲۵۰۰ گرمی پرچرب (۳ درصد) ۲۴۰۰۰ تومان
پنیر یواف ۴۰۰ گرمی ۱۴۵۰۰ تومان.
انتقاد از افزایش قیمت دوباره محصولات لبنی
اما کارشناس امر معتقدند که قیمت محصولات لبنی نباید افزایش مییافت آنها میگویند با وجود آنکه قیمت فرآوردههای لبنی در ۴ تیر امسال بنابر مصوبه ستاد تنظیم بازار ۲۲ تا ۲۸ درصد افزایش یافت، قبل از پایان سال چرا باید بار دیگر ۴۰ درصد گران شود چون این افزایشهای گاه بیگاه، دهکهای ضعیف جامعه را در تامین سبد مصرفی خود دچار مشکل کرده است و کار را به جایی رسانده که بسیاری از خانوارها چارهای جز حذف محصولات لبنی ندارند چرا که درآمدهای ناچیز جوابگوی رشد افسار گسیخته قیمت اقلام اساسی نیست. به همین دلیل خبرنگار ما به سراغ مسئولان صنفی محصولات لبنی رفته تا علت افزایش دوباره قیمت را از آنها جویا شود.
تحریمهای خارجی و بیتدبیریهای داخلی علت گرانی ها
محمدرضا بنی طبا، سخنگوی انجمن صنایع لبنی در خصوص افزایش دوباره قیمت لبنیات در بازار گفت: بخشی از مشکلات و افزایش قیمت محصولات مختلفی که در کشور رخ داده ناشی از تحریمها و فشارهایی است که علیه کشورمان صورت گرفته و بخشی دیگری از آن داخلی بوده و ریشه در بیتدبیری در حل مشکلات و مسائل دارد که این امر سبب افزایش هزینههای تولید در کشور شده است.
وی افزود: این افزایش هزینههای تولید خارج از اراده تولیدکنندگان بوده است، از طرف دیگر سود تولیدکنندگان محصولات لبنی مانند سایر اصناف در فروش با حاشیه سود کم ولی وسعت فروش بسیار بالاست لذا به همین دلیل صنایع لبنی هیچوقت به دنبال افزایش قیمت محصولات خود نبوده بلکه این افزایش قیمت با افزایش هزینههای تولید به آنها تحمیل شده است.
نتایج افزایش هزینههای تولید
سخنگوی انجمن صنایع لبنی بیان کرد: وقتی هزینههای تولید افزایش مییابد ناخودآگاه تولیدکننده سه راه را پیش پای خود میبینند ابتدا این که کالایش را گرانتر بفروشد که منطق بازار حکم میکند که بودن کالا ولو با قیمت بالا بهتر از نبودن آن در بازار است.
بنی طبا در ادامه یادآور شد: دومین راه برای تولیدکنندگان این است که از کیفیت محصول خود بکاهند که این امر بازی با سلامت مردم است و حتی اگر این فکر به خطور تولیدکنندگان برسد غیرقابل اجراست چون سازمانهای مختلفی همچون سازمان دامپزشکی، غذا و دارو و استاندارد به شدت صنایع لبنی را رصد و نظارت میکنند.
این مقام صنفی افزود: راه سوم نیز بستن و تعطیلی کارخانه خود است که این امر یعنی بیکار کردن هزاران کارگر و کارمند و کمبود شدید صنایع لبنی در بازار.
وی در بخش دیگری از سخنان خود در خصوص افزایش هزینههای تولید نیز تصریح کرد: قیمت شیر ۶۵ درصد هزینههای تولید را در برمی گیرد و ۳۵ درصد دیگر مربوط به حملونقل، کارگر، بستهبندی و مالیات و... میباشد.
مسئولان روی قیمت شیر حساس نیستند
بنی طبا گفت: برخلاف صنایع لبنی متاسفانه مسئولان و مردم هیچ توجه، نظارت و حساسیتی نسبت قیمت شیرخام عرضه شده توسط دامدار ندارند به همین دلیل است که در وضعیت فعلی شیرخام مصوب ستاد تنظیم بازار ۴۵۰۰ تومان است ولی دامداران برای تحویل آن درب کارخانهها آن را تنها به قیمت ۴۸۰۰ تا ۵ هزار تومان به فروش میرسانند.
سخنگوی انجمن صنایع لبنی اظهار کرد: احتمالا با توجه به این که به فصل زمستان که فصل پرشیری دامهاست نزدیک میشویم قیمت شیر ثابت بماند ولی در عین حال همچنان نظارتی روی این محصول نیست.
وی افزود: دامداران میگویند وقتی نهادههای دامی در بازار با افزایش سرسام آور روبهرو شده و آنها مجبورند آن را به قیمت آزاد خریداری کنند پس قیمت شیر نیز باید افزایش یابد به همین دلیل این افزایش قیمت شیر، افزایش قیمت محصولات لبنی را در پی دارد.
بنی طبا افزود: ۲۸ آبان بعد دو ماه مذاکره با دوستان سازمان حمایت، آنها به این نتیجه رسیدند قیمت شیرخام ۴۱۵۰ تومان اعلام شود و براساس این قیمت، قیمت محصولات لبنی اعلام شد اما از جهت فنی مقدور نیست که ابتدا قیمت محصولات لبنی تعیین و سپس قیمت شیرخام اعلام شود چون ۶۵ درصد ضریب تاثیر دارد.
سخنگوی انجمن صنایع لبنی بیان کرد: زمانی که مصوبه ستاد تنظیم به اصناف اعلام شد تمامی اعداد و رقم هایی که در آن جلسه توافق روی آن صورت گرفته بود در مصوبه ذکر شده بود بجز قیمت شیرخام که به ۴۵۰۰ تومان رسیده بود، این در حالی است که باید براساس این قیمت، قیمت محصولات لبنی گفته شود به همین دلیل قیمت محصولات لبنی با قیمت شیر ۴۱۵۰ تومانی تصویب شده است.
وی افزود: قیمت ۱۰ قلم محصول لبنی اعلام شده براساس قیمت ۴۱۵۰ تومانی شیر خام است که این امر عدم تعهد مسئولان به جلسات کارشناسی است به همین دلیل کارخانه داران ۶ درصد ضرر میدهند.
بنی طبا در ادامه یادآور شد: اگر تعادل حفظ شود هم دامداران در عرضه شیرخام ضرر نمیکنند و هم محصولات لبنی زیان نمیبینند و تولیدات هر دوگروه به مشکل برنمیخورد اما اگر تصمیم گیرها مناسب نباشد و تولید صرفه نداشته باشد این زنجیره به هم میخورد.
صنایع لبنی مقصر گرانی لبنیات نیستند
این مقام صنفی اذعان داشت: مشکل تولید نیست مشکل گرانی است اگر به درستی حل نشود در فردا روز که تحریم و فشار اقتصادی به کشور حل هم شد باز با عدم تولید روبهرو هستیم.
وی افزود: صنایع لبنی مقصر گرانی لبنیات نیستند به طوری که سال گذشته قیمت شیرخام ۲۳۹۰ بود ولی امسال با ۸۸ درصد افزایش به ۴۵۰۰ تومان رسیده، این در حالی است که قیمت تورم در محصولات لبنی و تخممرغ ۴۰ درصد بوده است که این زیان ۴۴ درصد ضرر صنایع لبنی را میرساند.
بنی طبا گفت: یک شرکت لبنی برای تولید ۱۳۰ هزار تن محصول لبنی، برای خرید شیر مورد نیاز این تولیدات حدود ۳۱۱ میلیارد تومان هزینه کرده است در سال ۹۸ برای دو درصد کمتر از این میزان تولید ۵۰ درصد بیشتر هزینه کرده است، این نسبت در ۹۹ بیشتر شده، برای تولید کمتر هزینه بیشتر باید برای شیرخام بپردازیم.
وی عنوان کرد: به همین دلیل ۶ شرکت برتر تولیدکننده محصولات لبنی در یک سال ۱۴ درصد از میزان تولیدات خود کاستند که دلیل اصلی آن به افزایش قیمت شیرخام و نبود نظارت در آن بر میگردد به همین دلیل باید گفت صنعت لبنیات در حال فرسایش است و اگر این روند ادامه دار باشد با تعطیلی بیشتر کارخانههای صنایع لبنی روبهرو خواهیم بود، درست همانطوری که در ۱۶ سال اخیر ۸۰۰ کارخانه صنایع لبنی ورشکست شده بودند.
فقط از واحدهای صنعتی نمونه شیر خریداری میشود
سخنگوی انجمن صنایع لبنی اظهار نمود: سه نوع تولیدکننده شیرخام در کشور وجود دارد؛ یک نوع دامدار صنعتی مثل تولیدکنندگان محصولات صنعتی که مثلا ۱۰۰۰ راس گاو دارد و کاملا هم صنعتی شیر را تولید میکند و شیرش نیز دارای بهترین کیفیت است و براساس پروتکلهای نظارتی صنایع لبنی فقط باید همین شیر را خریداری کنند که البته درحالحاضر قیمتش بیشتر از قیمت مصوب است و هیچ نظارتی هم بر آن نیست، کارخانه معمولا از این واحدهای صنعتی در روز ۳۰۰ تن شیر خریداری میکند که شیر را کیلویی ۵ هزارتومان میفروشند.
وی افزود: یک نوع دامدار خرد که یا شیر با کیفیت یا بیکیفیت تولید میکنند، آن دسته از دامدارانی که شیر باکیفیت تولید میکنند حجم شیر تولیدشان کم است و در بهترین شرایط ۲۰ الی ۵۰ تن شیر میتوانند عرضه کنند ولی نمیتوانند به صورت مستقیم محصولشان را به کارخانه دار بفروشند چون هزینههای حمل زیادی دارد بنابراین شیر خود را به مراکز گردآوری شیر میفروشند و آنها به کارخانهها میفروشند و جالب آن که این مراکز نیز شیر را به همان قیمت ۴۶۵۰ تومان به کارخانه دار میفروشند.
این مقام صنفی ادامه داد: یکسری دامدار خرد هستند که به شکل سنتی شیر بیکیفیت تولید میکنند و تولیدشان بار میکروبی بالایی دارد، اشیای خارجی در آن وجود دارد و به صورت کلی براساس پروتکلهای سازمان غذا و دارو، دامپزشکی و استاندارد نیستند بنابراین کارخانهها نمیتوانند این شیر را خریداری کنند و همین دسته هستند که در گفتوگو با رسانهها مدعیاند شیر را به قیمت کمی از آنها میخرند در حالی که این افراد شیر خود را به لبنیات سنتی میفروشند و آنها اتفاقا گرانتر هم میفروشند.
بنی طبا تاکید کرد: بیشتر حواشی که در جامعه در خصوص شیر وجود دارد(مثلا شیر پالم دار است، میکروب دارد و... ) مربوط به این دسته از دامداران هستند، از طرف دیگر وقتی گاو را میدوشند باید بلافاصله شیر برای بردن به کارخانه سرد شود که این امر در دامداریهای صنعتی اتفاق میافتد ولی در دامداری سنتی ایجاد نمیشود برای همین امر شیر سریعا فاسد شده و استانهای مختلف نیز درگیر تب مالت گسترده هستند و به دلیل ارزانی در لبنیات سنتی استفاده میشود.
ارسال نظر