|

پیش ‌بینی وضعیت بازارهای مهم در شرایط جدید

قاسمعلی حسنی - دبیرکل اتحادیه بنکداران مواد غذایی

فرایند تحولات اقتصادی ایران  در سال ۱۳۹۹  طی یک قرن اخیر بی‌سابقه بوده است. آنچه بیشتر نمایان است  فراز و فرودهای غیرعادی و خارج از عرف رایج  در اقتصاد کشور است. ابتدا به مهم‌ترین روندها نگاهی گذرا می‌اندازیم. روندها و مواردی که در ادامه گفته می‌شود تحلیل و تفسیر خاص خود را دارند اما در اینجا صرفاً به بیان تیتروار آنها بسنده می‌شود.

حسنی

از بازار بورس شروع می‌کنیم. هرگونه رشد شاخص بورس کاذب است و اصولاً غیرعلمی است و توجیه اقتصادی ندارد. کسب درآمد برای بیش از ۹۶ درصد مردم، هرلحظه سخت و سخت‌تر می‌شود. قوانین و دستورالعمل‌های صادره از بانک مرکزی موجب کاهش ۵۰ درصدی معاملات بزرگ خواهد شد. از طرف دیگر علی‌رغم مقاومت سازندگان و دارندگان و دلالان واحدهای مسکونی، شاهد سقوط ۲۵ درصدی  قیمت واحدهای مسکونی خواهیم بود. از طرف دیگر اگر دخالت دولت نباشد ریزش و کاهش قیمت ۲۵ درصدی قیمت ارز  رخ خواهد داد. در این شرایط به همکاران توصیه می‌شود از خرید هرگونه کالا به امید افزایش قیمت اکیداً خودداری نمایند. انتظار می‌رود که حداقل تا ۲۰ مرداد ۱۴۰۰ شاهد رکود سنگین باشیم. فروش انواع کالا و خدمات ۱۴۳ گانه در بازار بر تقاضا پیشی خواهد یافت و این عامل به نوبه خود باعث کاهش قیمت می‌شود. علی‌رغم تحریم‌ها شاید بعضی از شرکت‌ها بخواهند در این شرایط قیمت‌های خود را افزایش دهند ولی نتیجه این اقدام، از دست دادن مشتریان است. حفظ پول نقد در حساب بانکی اولویت هر شخص است. احتمال باثبات شدن بازار به سبک ثبات سال‌های ۹۲ تا  ۹۶ زیاد است. پیش‌بینی می‌شود که بهره بانکی ۲۰ درصدی؛ بهترین ، آسان‌ترین و بدون مالیات‌ترین درآمد پایدار تا ۱۴۰۳ باشد.

انواع اتومبیل از رسته کالای سرمایه‌ای خارج می‌شود و قیمت‌ها به شدت کاهش می‌یابد. بعید است که قیمت زمین و ویلا، در اطراف شهرهای بزرگ و مخصوصاً استان‌های ساحلی شمال طی ۴ سال آینده تفاوتی با نرخ کنونی داشته باشد. حداقل در این حوزه ترقی قیمت نخواهیم داشت. تعدادی از صنوف  سنتی در اثر  مدرنیته و جهانی شدن  نابود می‌شوند؛ مثل سیستم توزیع فعلی. مدیریت دولتی اقتصاد و صدور بخشنامه‌های آنی بدون مطالعه موجب افت رشد بخش خصوصی می‌شود. تعویض پی‌درپی مدیران سطح بالا در سال ۱۴۰۰ در پی تغییر دولت از هم‌اکنون تاثیرگذار است. هیچ‌گونه امیدی به سازش و مذاکره نیست. برجام زنده نخواهد شد.جمع‌بندی! با احتیاط حرکت کنید، ملک نخرید مخصوصاً ملک تجاری، سعی کنید کالا و ملک مازاد را به پول نقد تبدیل کنید، از هرگونه بازی با ارز و طلا خودداری نمایید. به کمبودهای مقطعی بعضی کالاها واکنش نشان ندهید. این دوره ۴ ساله، عرصه هنرنمایی و سود انسان‌های اهل ابداع نوآوری خلاقیت و مطالعه بازار خواهد برد. دوران سوپرطلایی کار و کسب ۱۳۹۹ به تاریخ پیوست و حداقل تا ۱۰ سال آینده تکرار نمی‌شود. زیان‌های ناشی از رکود بازار، خساراتی را به اکثر کسبه و افراد وارد خواهد کرد اما چک برگشتی به شدت بالا می‌رود. شک نکنید که دوراندیش پیروز ۴ سال آینده هستند.

نویسنده: قاسمعلی حسنی
کدخبر: 143866

ارسال نظر