سیگار در سال ۱۴۰۲ چقدر گران شد؟
مرکز پژوهش های مجلس طی گزارشی به بررسی مالیات بر سیگار و دخانیات در قانون بودجه ۱۴۰۲، پرداخت.
دفاتر مطالعات بخش عمومی و مطالعات حقوقی این مرکز در گزارشی با عنوان «بررسی مالیات بر سیگار و دخانیات در قانون بودجه ۱۴۰۲ » عنوان کردهاند که مالیات بر سیگار و دخانیات ازجمله مالیات های غیرمستقیم و نوعی مالیات بر مصرف است. میزان این مالیات و تأثیر آن بر سلامت و بهداشت جامعه، کاهش مصرف سیگار، میزان قاچاق مواد دخانی و اثر آن بر تولید و اشتغال، ازجمله مباحث پرچالش و مناقشه برانگیز است. نرخ مالیات بر سیگار داخلی در قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب سال ۱۴۰۰، ۲۵ درصد تعیین شده بود که هر ساله ۵ واحد درصد نرخ آن افزایش می یابد، اما برخی سال ها بحث افزایش نرخ این مالیات یا وضع مالیات های دیگر بر سیگار در بودجه های سنواتی مطرح می شود. در لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ نیز به موضوع مالیات سیگار پرداخته شد و این موضوع به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید. در بند «ﻫ» تبصره «۱۷» قانون بودجه سال ۱۴۰۲، مالیات دیگری علاوه بر مالیات بر ارزش افزوده، بر سیگار وضع شده است.
شایان ذکر است در قانون بودجه در این خصوص آمده است که «از ابتدای سال ۱۴۰۲ به قیمت خردهفروشی از هر نخ سیگار تولید داخل با نشان ایرانی مبلغ پانصد (۵۰۰) ریال، تولید داخل با نشان (برند) بین المللی یک هزار (۱.۰۰۰) ریال و هر بسته پنجاه گرمی تنباکوی قلیان داخلی دویست هزار (۲۰۰.۰۰۰) ریال به عنوان مالیات اضافه و از هر نخ سیگار وارداتی مبلغ هشت هزار (۸.۰۰۰) ریال و هر بسته پنجاه گرمی تنباکوی قلیان وارداتی سیصد و پنجاه هزار (۳۵۰.۰۰۰) ریال به عنوان حقوق ورودی دریافت می شود تا مطابق ردیفهای این قانون به نسبت مساوی برای بخش سلامت با اولویت احداث و تجهیز مراکز ناباروری و زایشگاههای دولتی ، ورزش همگانی و ورزش بانوان هزینه گردد».
نتایج بررسیهای این گزارش حاکی از آن است که از نظر مالیاتی، مطلوب بود بهجای مقدار ثابت بر هر نخ سیگار، درصدی از قیمت بهعنوان مالیات اضافی بر سیگار تعیین میشد. هم در تجربه جهانی هم در سایر مالیاتها مانند مالیات بر ارزشافزوده یا حقوق ورودی، مالیات بهصورت درصد و نسبتی از قیمت تعیین میشود نه میزان ثابت بر هر پاکت. از نظر بودجهریزی اختصاص درآمد ناشی از مالیات بر سیگار به مصرف خاص (برای مثال بهداشت) خلاف اصل بودجهریزی یکپارچه و اصل جامعیت و اصل عدم تخصیص است.
در بودجه ریزی اصولی باید همه منابع تجمیع و همه مصارف نیز تجمیع شود و هر منبعی به مصرف خاصی اتصال نیابد. . درخصوص اثر افزایش مالیات سیگار بر حجم قاچاق، مسلماً افزایش مالیات دخانی بهصورت بالقوه میتواند منجر به افزایش قاچاق محصولات دخانی شود. همچنین پیشنیاز ضروری برای افزایش مالیات سیگار اجرای قانون سامانه مؤدیان و پایانههای فروشگاهی و اجرای ضوابط مبارزه با پولشویی در بانکهاست تا امکان هرگونه قاچاق را به نزدیک صفر برساند.
درمجموع تا زیرساختهای کنترل قاچاق و رصد مبادلات مالی بهخصوص قانون سامانه مؤدیان و پایانههای فروشگاهی و ضوابط مبارزه با پولشویی به اجرای کامل درنیاید، نباید بهصورت جهش گونه مالیات سیگار و قیمت آن را افزایش داد. زیرا ممکن است پیامدهای خوبی در مقوله قاچاق و تولید نداشته و حتی واکنشهای اجتماعی در پی داشته باشد؛ لکن از آنجا که مالیات اضافی تعیین شده بر سیگار در قانون بودجه سال ۱۴۰۲ به مقدار اندکی است، نگرانی چندانی بابت افزایش قاچاق وجود ندارد. همچنین اگرچه در حالت ایدهآل، تصویب مالیات بر دخانیات و سیگار در قوانین بودجه و سایر قوانین موقت از حیث تشتت، پراکندگی، عدم ثبات و تغییر مداوم قوانین امر مطلوبی نیست؛ اما با توجه به ضرورتهای بودجهای و پایین بودن میزان مالیات وضع شده میتوان از وضع مالیات اندک در بودجه اغماض کرد. شایان ذکر است که وضع مالیات جدید در قوانین بودجه با ماهیت بودجه ناسازگار است و مغایر اصل پنجاهودوم قانون اساسی است.
براساس این گزارش این نکته نیز شایان ذکر است که سازوکار افزایش آهسته و تدریجی که در قانون دائمی مالیات بر ارزشافزوده بهصورت افزایش سالیانه ۵ واحد درصد پیشبینی شده، سازوکار مناسبی است. این سازوکار تدریجی ضمن افزایش درآمدهای دولت و کمک به بهبود سلامت جامعه در بلندمدت به مجریان فرصت میدهد تا همگام با افزایش آهسته مالیات و قیمت سیگار زیرساختهای کنترل قاچاق و بسترهای هوشمند رصد دقیق مبادلات مالی را فراهم کنند.
در گزارش مرکز پژوهشهای مجلس پیشنهاد شده است تا رقم و میزان مالیات بر سیگار در سالهای آینده بیش از این مقدار افزایش نیابد. زیرا افزایش آن تبعات منفی اقتصادی و اجتماعی خواهد داشت. همچنین سیاست گذاران و مجریان به اجرای کامل قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مؤدیان و اجرای ضوابط مبارزه با پولشویی و سایر اقدامات کنترلی برای جلوگیری از افزایش قاچاق اهتمام ویژه داشته باشند. ضمن آنکه اثر افزایش ۵ واحد درصدی مالیات بر ارزشافزوده سیگار و دخانیات و اثر مالیات اضافی بر دخانیات در قانون بودجه سال ۱۴۰۲، بر شاخصهای سلامت، «مصرف، قاچاق، تولید دخانیات» و رفاه خانوارها سنجیده شود تا راهنمایی باشد برای تصمیمگیری در سالهای آینده.
بلایی سر مردم اوردن که نگو سیگار میگیری ،پولشم میدی لااقل سیگار با کیفیت دست مردم بدید.مگنا الترا میگیری بسته ای ۱۶،۱۷ اصلا نمیشه بکشیش.آخه
دقیقا همونو بگو مگنا اولترا قبلا خوب بود کاش همونکه دوبرابردوبرابرمیکردن لااقل ک یفیت دستکاری نمیکردن .تاپاله توش ریختن . هر سیگاری که میگن شرکتیه نباید کشید چون همشون تو کارخانه سقز تولید میشن با کیفیت خیلللی خیلی زیر استاندارد .خدا ازشون نگ ذره که از خودرو تا دخانیات فقط دزدی میکن ن و کیفیتهارو پاین میارن
این گران کردن سیگار هیچ فایده ی نداره
اخه پولداره که میره میخره حالا هرچقد ر گران کنن
ولی اون بدبخت بیچاره ها ی مثل من
مجبورن سیگارشون عوض کنن یه روزی کنت میکشیدم گران شد سیگارم شد مونتانا طلایی گران شد سیگارم شد تیرس فید
حالا هم باید کوچ کنم به فروردی ن
خوب اینجوری قشر بدبخت بی چاره بدتر اسیب میبینه چون مجبوره سیگار ب ی کیفت ارزان بکشه و صدمه ش صد برابر سیگا ر هایه که الان قیمتش سر به فلک گذاشته
معتاد مواد افیوتی شاید بتونه ترک کنه ولی سیگاری جماعت روزی ترک میکنه که ریق رحمت سربکشه
ولی الان هربار که گران میشه و سیگار من بی کیفت تر میشه شخصا دارم ریق رحمت جرعه جرعه میل میکنم و الا
یا کلا قطع کنین یا هم ا ونقدر فضایی گرانش نکنید
نکش
چرا کشیدی که حالا به این فلاکت افتادی
به هرکیم میگی چرا کشیدی میگیه بخاطر فشار زندگیه. .
نیست که فشار زندگی ماهم رو دوش سیگاری هاست برا همین ما سیگاری نشدیم
ما این روزها فقط یه دعا داریم خدا لعنت ک نه پدر مادری رو که چنین فرزاندانی به جام عه تحویل دادن که زالو هستن و خون مردم می خورن .آمین
یه جو اراده داداش ترکش کن
واقعا بی.غمهستی.گاشبااینقیمت ها
حداقل سیگارتقلبیبهمردمنمیفروختند .
پیپ بکش با توتون شمزین یا اولیا
کاش گران میکردن حداقل همون کیفیت قبلی بو د .این دزدهای هیچی ندار هم گران میکنن هر روز هم کیفیتش بطور عجیبی کاهش میدن ،مگنا سفید میکشیدم ۱۱هزار تومن توی دوماه شد ۱۷هزار ،بعد اون گفتن مگنا شرکتی اومده ار زان شده ۱۲تمن اصلا کارتن ریختن داخلش بجا ی تنباکو اون قدیمی هم از ۱۷ شد ۲۱هزار و دیگه کلا تولید نشد .
واقعا ی دولت یا مسئول چقد میتونه پست باشه ،الان یک عد ه میگن نکش ،ولی تمام جامعه ترک نمیکنن و همه کشورها مصرف دخانیات دارن .اما تنها ج ایی که همزمان گران میکنه و کیفیتو سرسام اور میاره پایین ایران هستش
گراننکنیدسودوپولش.میرسددستدلالها.
تریاکی بودم ترک کردم بعد20سال اما صدبارس یگارترک کردم نشد که نشد ماسیگاریها مگر ت وی قبر ترک کنیم