|

حال ناخوش بازار صیفی جات

ارزش کل سیب زمینی و پیاز صادراتی ایران در ۸ ماهه سال جاری ۱۰۶ میلیون دلار بوده است. این رقم گرچه پیش‌بینی می‌شود به دنبال وضع عوارض صادراتی در آمار ۹ ماهه کاهشی باشد؛ اما حذف آن نیز به دلیل نامشخص بودن زمانش، رشد چشمگیری را به دنبال نخواهد داشت. در این بین بازار داخل هم آشفته است. وضعیتی که بی‌شک نشان از ضعف سیاستگذاری حوزه کشاورزی دارد.

بازار همیشه متلاطم سیب زمینی و پیاز شاید نشانه کوچگی از عدم مدیریت صحیح سیاستگذار در وزارت جهادکشاورزی باشد. سیاستی که هیچ گاه به کشاورز و تاجر اجازه برنامه‌ریزی بلند مدت را نمی‌دهد. درحال حاضر مشخص نیست، عوارض صادراتی این اقلام چه زمانی برداشته شود.برهمین اساس هم پیش‌بینی می‌شود، آمار ۹ ماهه صادرات پیاز و سیب زمینی نسبت به داده‌های ۸ ماهه کاهشی باشد. این درحالی که مجموع ارزش صادرات این اقلام در سال‌های اخیر هیچ گاه فراتر از ۲۰۰ میلیون دلار نرفته است.

 داده‌های گمرک ایران نشان می‌دهد، ارزش کل سیب زمینی و پیاز صادراتی ایران در ۸ ماهه سال جاری ۱۰۶ میلیون دلار بوده است. در این مقطع پیاز ایران به ۱۳ کشور جهان که عمده آنها همسایگان بودند صادر شده است. دراین مدت کشورهای پاکستان، ترکمنستان، سومالی، عراق، عمان ، روسیه، قزاقستان، قطر، کویت، گرجستان، بلاروس ، اوکراین و لیتوانی از ایران پیاز خریداری کردند. در این بین بیشترین متقاضی پیاز ایران عراق بوده و بعد پاکستان، امارات، روسیه و عمان بوده‌اند. این ۵ کشور در مجموع ۳۱۸ هزار ۷۶۲ تن پیاز به ارزش ۴۳ میلیون و۱۵۹ هزار دلار پیاز خریداری کردن. ارزش کل این پیازهای صادراتی ایران در این مدت ۴۴ میلیون و ۷۴۵ هزار دلار گزارش شده است. این رقم بابت فروش ۳۳۰ هزار تن پیاز بود.

در مقابل در همین مدت بالغ بر ۱۱۰ هزار تن سیب زمینی به ارزش ۶۱ میلیون و ۲۹۶ هزاردلار بفروش رفته است. کشورهای متقاضی سیب زمینی ایران در کنار کشورهای همسایه کانادا، اتریش نیز هستند.

در این مقطع واکنش صادرات سیب زمینی و پیاز به تعرفه‌های اعمالی آبان ماه نسبت به مدت مشابه سال قبل متفاوت بود. صادرات پیاز نسبت به ماه گذشته رشد و برعکس صادرات سیب زمینی کاهش یافته است. حال باتوجه به اینکه تعرفه صادرات سیب زمینی و پیاز به دلیل افزایش قیمت این کالا در بازار داخل تا هفته پایانی پابرجا خواهد ماند پیش بینی می‌شود، صادرات پیاز وسیب زمینی در ماه آذر بیش از پیش نسبت به مدت مشابه سال قبل افت کند. رویدادی که بی شک مسبب اصلی آن عدم برنامه ریزی سیاستگذاران در جهادکشاورزی است.

بازار داخل

در این روزها که اوضاع صادرات پیاز و سیب زمینی به دلیل وضع عوارض صادراتی بهم ریخته است. بازار داخل نیز چندان شرایط مطلوبی ندارد. مصرف کنندگان سیب زمینی و پیاز را باید در بازار های میوه و تربار شهرداری ۱۳ هزار و ۲۰۰ تومان و در مغازه‌های سطح شهر از ۱۹ هزار تومان تا ۲۵ هزار تومان بخرند.

 

منبع: اکو ایران
کدخبر: 280535

ارسال نظر

 

آخرین اخبار