وضعیت بورس های جهان (۱۷ خرداد ۹۹)
همه شاخصهای مهم بورسی جهانی در معاملات آخر هفته سبزپوش شدند.
برخلاف آنچه پیشتر انتظار میرفت نرخ بیکاری بزرگترین اقتصاد جهان تا پایان ماه میکاهشی شد و رقم ۱۳.۳ درصد را ثبت کرد. این اتفاق در شرایطی رخ داد که بسیاری از اقتصادانان و نهادهای اقتصادی پیشبینی کرده بودند نرخ بیکاری به ۲۰ درصد و بالاتر برسد.
اگرچه این نرخ بیکاری هنوز یکی از بالاترین نرخهای بیکاری ثبت شده در طول تاریخ معاصر امریکا است اما معامله گران به بازگشت تدریجی فعالیتهای اقتصادی به سطوح پیش از همه گیری کرونا امیدوار شدهاند. خبر مثبت دیگر از امریکا مربوط به کاهش اعتراضات خیابانی بود که در واکنش به تبعیض نژادی علیه سیاه پوستان آغاز شده است.
با این حال در دیگر اقتصاد بزرگ امریکایی یعنی کانادا وضعیت بازار کار کماکان بدتر شده است به گونهای که طبق اعلام مرکز آمار کانادا، نرخ بیکاری این کشور در ماه میبا ۰.۷ درصد افزایش در مقایسه با ماه قبل به ۱۳.۷درصد رسید که این نرخ بیکاری بالاترین نرخ بیکاری از ژانویه سال ۱۹۶۶ تاکنون محسوب میشود.
از سوی دیگر، تنشهای بین امریکا و چین بر سر مسئله هنگ کنگ پس از برخورد نیروهای امنیتی هنگ کنگی با معترضان این کشور شدت یافته است. امریکا در تازهترین اقدام خصمانه خود علیه چین اعلام کرد که در هر هفته تنها اجازه ورود دو هواپیمای مسافری چینی به خاک این کشور را خواهد داد. پیشتر دونالد ترامپ تهدید کرده بود جلوی ورود هواپیماهای مسافری چینی را خواهد گرفت.
چین و امریکا بیشترین روابط تجاری جهان را با یکدیگر دارند و سال گذشته پس از یک جنگ تجاری و تعرفهای طولانی بر سر مقدمات توافق بزرگتر که به فاز نخست مشهور است، به توافق رسیدند. جنگ تجاری این کشور یکی از دلایل اصلی ریزش بازارها و کاهش رشد اقتصادی جهان در سال گذشته بود و فعالان بازار نگراناند تشدید اختلافات بین دو اقتصاد نخست جهان به ویژه در عصر پساکرونا فشار بر روی تجارت جهانی و احیای اقتصادی را تشدید کند.
مازن عیسی کارشناس بازار در موسسه"تی دی سکیوریتیز" گفت: اکنون بسیاری از معامله گران ریسک کرونا بر بازارهای مالی را کمتر از ماه قبل ارزیابی میکنند اما با ریسکهای جدید ایجاد شده، بازارها هنوز نتوانستهاند دست به یک صعود همه جانبه بزنند.
هم چنین با وجود کاهش سرعت شیوع کرونا در جهان، این بیماری کماکان در حال گرفتن جان انسانها در نقاط مختلف است و ضرورت رعایت نکات بهداشتی باعث شده است تا بسیاری از واحدهای اقتصادی در سراسر جهان کماکان با حداکثر ظرفیت خود مشغول به فعالیت نباشند.
تاکنون بیش از شش میلیون و ۸۵۰ هزار و ۶۱۲ مورد ابتلا به کرونا گزارش شده است که در این بین ۳۹۸ هزار و ۲۴۴ نفر جان خود را از دست دادهاند. در بین کشورهای مختلف، بالاترین تلفات مربوط به امریکا با ۱۱۱ هزار و ۳۹۰ نفر، انگلیس با ۴۰ هزار و ۲۶۱ نفر، برزیل با ۳۵ هزار و ۴۷ نفر، ایتالیا با ۳۳ هزار و ۷۷۴ نفر و فرانسه با ۲۹ هزار و ۱۱۱ نفر بوده است.
بورس امریکا
در وال استریت، همه شاخصها صعودی بودند تا جایی که هر سه شاخص اصلی بورسی در سطح بالاتری از روز قبل خود بسته شدند. شاخص «داوجونز ایدانستریال اوریج» با ۰.۰۵ درصد افزایش نسبت به روز قبل و در سطح ۲۷ هزار و ۱۱۰.۹۸ واحد بسته شد.
شاخص «اساند پی ۵۰۰» با ۰.۳۴ درصد افزایش تا سطح ۳۱۹۳.۹۳ واحدی بالا رفت و دیگر شاخص مهم بورسی امریکا یعنی «نزدک کامپوزیت» با جهش ۰.۶۹ درصدی در سطح ۹۸۱۴.۰۸ واحدی بسته شد.
بورسهای اروپایی
پس از توافق فرانسه و آلمان بر سر اجرایی شدن بسته محرک مقابله با کرونا در سطح اتحادیه اروپا، بانک مرکزی اروپا اعلام کرد در مجموع ۱.۳ تریلیون یورو اوراق تا پایان سال ۲۰۲۱ خریداری خواهد کرد. درحالحاضر رشد اقتصادی هر چهار اقتصاد بزرگ اتحادیه اروپا (آلمان، فرانسه، ایتالیا و اسپانیا) منفی شده است و کارشناسان نسبت به در پیش بودن سختترین سال اقتصادی دو دهه اخیر در این اتحادیه هشدار دادهاند.
از سوی دیگر مسئله برگزیت کماکان کانون توجه معامله گران اروپایی است، هر چند که اختلافات بین طرفین به حدی بالا است که کسی امیدوار به یک توافق زود هنگام نیست.
میشل بارنیه، مذاکرهکننده ارشد اتحادیه اروپا در امور برگزیت در اظهاراتی مایوسکننده گفته است که نمیتوان مذاکرات برگزیت را بدون هیچ دستاورد خاصی تا ابد ادامه داد. وی پیشتر نیز با اشاره به اینکه در طول هفتههای اخیر اتحادیه اروپا و انگلیس هیچ دستاورد محسوسی در مذاکرات نداشتهاند گفته بود: این طور به نظر میآید که شاید طرف انگلیسی به این نتیجه رسیده است که نیازی به داشتن یک توافق با بروکسل وجود ندارد.
همچنین خبرگزاری رویترز گزارش کرده است که انگلیس با اتحادیه اروپا بر سر دسترسی به بازارهای مالی و بانکی این اتحادیه دچار اختلافات جدیدی شده است. صنعت مالی یکی از اصلیترین بخشهای اقتصاد انگلیس است و این کشور حساب ویژهای بر روی آن در دوران پسابرگزیت برای تقویت رشد اقتصادی خود باز کرده است. به گفته منابع آگاه، پیشنهاد انگلیس برای امضای پیمان ویژه روابط مالی با مخالفت اتحادیه اروپا مواجه شده است.
متیو شروود، کارشناس بازار سرمایه در موسسه پرپچوال، گفت: سرمایهگذاران سوالات زیادی در خصوص آینده دارند و حتی در صورت موفقیت در شکست دادن کامل کرونا، ریسکهای مهم و زیادی دیگری نیز وجود دارند که باید به آنها پرداخته شود.
در معاملات بازارهای بورس در اروپا، شاخص "فوتسی ۱۰۰" بورس لندن با ۲.۲۵درصد افزایش نسبت به روز قبل و در سطح ۶۴۸۴.۳۰ واحد بسته شد. شاخص "دکس ۳۰" بورس فرانکفورت در آلمان با صعود۳.۳۶ درصدی و ایستادن در سطح ۱۲ هزار و ۸۴۷.۳۶ واحدی به کار خود خاتمه داد و شاخص "کک ۴۰" بورس پاریس با جهش۳.۷۱ درصدی در سطح ۵۱۹۷.۷۹ واحد بسته شد. در مادرید شاخص "ایبکس ۳۵" ۴.۰۴درصد بالا رفت و به ۷۸۷۲.۶۰ واحد رسید.
بورسهای آسیایی
در معاملات بورسهای آسیا، شاخصها عملکرد خوبی داشتند؛ تا جایی که شاخص "نیک کی ۲۲۵" بورس توکیو ژاپن با افزایش ۰.۷۴ درصدی تا سطح ۲۲ هزار و ۸۶۳.۴۷ واحدی بالا رفت. شاخص "هانگ سنگ" بورس هنگ کنگ ۱.۶۶ درصد بالا رفت و در سطح ۲۴ هزار و ۷۷۰.۴۱ واحد بسته شد. در چین شاخص "شانگهای کامپوزیت" صعود ۰.۴۸ درصدی را تجربه کرد و در سطح ۴۰۰۱.۲۵ واحد بسته شد.
در استرالیا شاخص "اساند پی اساند ایکس ۲۰۰" بورس سیدنی با ۰.۱۲ درصد افزایش و ایستادن در سطح ۵۹۹۸.۷۲ واحدی به کار خود خاتمه داد. در بین دیگر شاخصهای مهم آسیایی، شاخص " تاپیکس" ژاپن صعودی بود.
ارسال نظر