دلایل گرانی دلار چیست؟
یک کارشناس اقتصادی، گفت: بخشی از ارزهای حاصل از صادرات، وارد کشور نشده است و سودجویان این دلارها را در کشورهای دیگر سرمایهگذاری کردهاند.
ارسلان ظاهری با بیان اینکه موضوع بازگشت ارز حاصل از صادارت در مقطع فعلی اقتصاد ایران از اهمیت بالایی برخوردار است، گفت: در شرایطی که کشور تحت تاثیر شدیدترین تحریمهای اقتصادی قرار دارد، صادرات غیر نفتی در حکم گلوگاه استراتژیک کشور است و ارزهای صادراتی میتواند تا حدودی اقتصاد ایران را در برابر تحریمها مصون نگه دارد.
او بیان کرد: طبق آمارهای رسمی بانک مرکزی میزان صادرات غیر نفتی کشور در سالهای ۹۶، ۹۷ و ۹۸ به ترتیب ۳۹.۹، ۳۹.۶ و ۳۸.۶ میلیارد دلار بوده است و در مجموع طی دو سال اخیر صادرات کشور حدود ۷۲.۵ میلیارد دلار بوده که از این میزان تنها ۴۵ میلیارد دلار آن به سامانه نیما تزریق شده است.
ظاهری با بیان اینکه ۲۷.۵ میلیارد دلار ارز صادراتی وارد سامانه نیما نشده است، گفت: همین میزان معادل ارز مورد نیاز برای واردات ۲ سال کالاهای اساسی کشور است و این موضوع زمانی دشوار میشود که درمی یابیم این ارز به بخشهای دیگری اختصاص یافته است.
این کارشناس اقتصادی، ادامه داد: عدهای بر این باورند که این دلارها بدون اینکه وارد کشور شوند، در همان کشورهای مبدا مانده و صادر کنندهها به واسطه آن اقدام به سرمایهگذاری در کشورهای دیگر مانند ترکیه میکنند.
او افزود: بخش دیگری هم که به صورت غیر رسمی برمی گردد این ابهام را ایجاد میکند که مبادا صرف تامین مالی قاچاق شده باشد و این موضوع هم برخلاف منافع ملی کشور است بنابراین یکی از محلهای جدی برای تامین ۱۲.۵ میلیارد دلار ارزی که صرف قاچاق شده، همین ارزهای حاصل از صادرات غیر نفتی است.
ظاهری تصریح کرد: عدهای معتقدند باید برای صادرکنندگان مشوقهایی را در نظر گرفت تا بدین طریق راغب به تزریق ارزهای خود به سامانه نیما شوند و میبینید که در شرایط فعلی و با توجه به افزایش قیمت دلار در این سامانه، اما هنوز هم هستند خاطیانی که به طرق مختلف قانون را دور میزنند.
ارسال نظر