|

اطلاعاتی جامع درخصوص بورس آهن آلات

در سال‌های اخیر عرضه در بورس آهن آلات افزایش چشمگیری داشته است و کارخانه‌های تولیدی برای حضور در بورس کالا تمایل بیشتری از خود نشان می‌دهند. بورس کالا که با هدف ایجاد تعادل در بازار از اوایل دهه‌ی هشتاد کار خود را آغاز کرده، در چند سال اخیر به مرجع اصلی کشف بهتر قیمت تبدیل شده است.

اقتصاد  اطلاعاتی جامع درخصوص بورس آهن آلات

مطمئنا تداوم عرضه بورس کالا و منظم شدن آن می‌تواند بازار فولاد را تنظیم کند و قیمت‌های محصولات فولادی را به قیمت واقعی آنها نزدیک‌تر نماید.

اگر شما نیز به عنوان عرضه‌کننده یا خریدار، قصد معامله محصولات فولادی در بورس آهن آلات را دارید و به دنبال اطلاعات تکمیلی در مورد نحوه خرید و فروش و عرضه فولاد در بورس کالا هستید، پیشنهاد می‌کنیم که این مطلب را تا انتها مطالعه کنید. ما در ابتدا کمی در مورد بورس آهن آلات و اهمیت عرضه محصولات فولادی در بورس کالا برای شما صحبت می‌کنیم و پس از آن جزییات کاملی از نحوه عرضه و خرید در بورس کالا را با شما به اشتراک می‌گذاریم.

بورس آهن آلات چیست؟

بورس آهن آلات در واقع بازاری است که عرضه و تقاضای آهن در آن در چهارچوب خاصی و تحت نظارت وزارت صمت انجام می‎شود. در واقع مقاطع فولادی و شمش در روزهای خاصی توسط تولیدکنندگان در بورس کالا عرضه و در اختیار خریداران قرار می‌گیرند.

از عرضه‌کنندگان بورس کالای ایران در حوزه فولاد می‌توان به شرکت‌های فولاد مبارکه اصفهان، ذوب آهن، مجتمع فولاد خراسان، فولاد البرز ایرانیان، فولاد جاوید بناب، صنایع آهن، فولاد سرمد ابرکوه و فولاد آذربایجان اشاره کرد. البته عرضه‌کنندگان بورس کالای ایران در حوزه فولاد فقط به این مواردی که اشاره کردیم محدود نمی‌شوند و لیست تمامی عرضه‌کنندگان در سایت بورس کالای ایران موجود است. برای عرضه بورس کالا کارخانه‌های تولیدی محصولات خود را یک روز قبل از عرضه از طریق کارگزاری در اختیار کارشناسان بورس کالا قرار می‎دهند تا پس از بررسی کارشناسی و قیمت‌گذاری کالای موردنظر در بورس کالا عرضه شود.

عرضه بورس کالا فولاد شامل عرضه‌ی تمامی مقاطع فولادی از جمله میلگرد، تیرآهن، نبشی، ناودانی و شمش می‌باشد. البته عرضه فولاد در بورس کالا فعلا در روزهای دوشنبه، سه‌شنبه و چهارشنبه صورت می‌گیرد که روزهای شنبه ورق، روزهای سه‌شنبه شمش و روزهای چهارشنبه هر هفته مقاطع فولادی مثل میلگرد، تیرآهن و ناودانی عرضه می‌شوند.

در مورد خرید و فروش در بورس کالا هیچ محدودیتی برای هیچ تولیدکننده‌ای در کشور وجود ندارد و همه می‌توانند پس از دریافت کد معاملاتی از بورس کالای ایران معاملات خود را انجام دهند.

با اینکه معاملات آهن آلات در خارج از چهارچوب بورس کالا نیز انجام می‎شود اما خرید و فروش در بورس مزایای خاص خود را دارد. شاید مهم‌ترین مزیتی که معاملات در بورس کالا نسبت به خرید و فروش آزاد دارد، قابلیت پیگیری و نظارت بر آن در چهارچوب قانون است و خیال خریداران از این بابت راحت‌ خواهد بود.

همینطور محصولی که در بورس آهن آلات عرضه می‌شوند با توجه به کارشناسی صورت گرفته، استانداردهای لازم جهت عرضه را دارد. به طور کلی شما در بستر امنی می‌توانید خریدتان را انجام دهید.

شما برای عرضه محصولات فولادی در بورس کالا یا خرید آن نیاز به ثبت‌نام و دریافت کد معاملاتی دارید که ما در ادامه هر یک از این مراحل را به صورت کامل توضیح داده‌ایم.

ثبت‌نام و اخذ کد معاملاتی

برای انجام معاملات در بورس کالا شما نیاز به کد معاملاتی دارید. بدین منظور شما باید مدارک و مستندات خود را تکمیل و به کارگزار دارای مجوز فعالیت در بازار ارائه دهید. تمامی مدارک موردنیاز برای اخذ کد معاملاتی در سایت بورس کالای ایران موجود هستند و شما می‌توانید برای مشاهده‌ی این مدارک به بخش فرآیند ارائه‌ی کد بورسی به مشتریان در سایت بورس کالا مراجعه کنید.

توجه کنید که ثبت‌نام و اخذ کد معاملاتی بدون هیچ هزینه‌ای می‌باشد و در طی حداکثر سه روز کاری کد معاملاتی ارائه خواهد شد. پس از دریافت کد شما می‌توانید معاملات خود را در بورس کالا انجام دهید. همینطور لیست تمامی کارگزاران فعال در سایت بورس کالا اعلام شده‌اند. جهت مشاهده‌ی این لیست روی کارگزاران فعال کلیک کنید.

نحوه عرضه بورس کالا

پس از دریافت کد معاملاتی این امکان برای شما فراهم خواهد شد تا محصولات فولادی خود را در بورس کالای ایران عرضه کنید. درحال‌حاضر بیش از ۷۵ عرضه‌کننده‎ی فولاد از جمله مجتمع ذوب آهن فولاد خزر و فولادسازان کیوان یزد و بسیاری از تولیدکنندگان بنام در صنعت فولاد در بورس کالا حضور دارند و اگر شما نیز به عنوان عرضه‌کننده‌ی می‌خواهید در بورس کالا فعالیت کنید، باید مدارک پذیرش کالا از جمله فرم درخواست پذیرش را به کارگزاری ارسال کنید.

فرم تقاضای خرید شامل مشخصات کالای قابل عرضه، حجم آن، حداکثر افزایش عرضه توسط عرضه کننده، نوع معامله، قیمت پایه، تاریخ عرضه و نام عرضه‌کننده و تولیدکننده، نوع تسویه و مکان تحویل و زمان‌بندی و نوع بسته‌بندی می‌باشد. تمامی مدارک پذیرش کالا در بازار فیزیکی در سایت بورس کالای ایران موجود هستند.

البته جهت عرضه بورس کالا شرایط خاصی از سمت بورس کالای ایران اعلام شده است، که شما می‌توانید این شرایط را درخود سایت بورس کالای ایران مطالعه کنید. در مورد نحوه عرضه فولاد در بورس کالا، کارگزاری مربوطه تمامی مدارک را در اختیار شما قرار خواهد داد و شما می‌توانید اطلاعات لازم را از آنها دریافت کنید.

دریافت کد معاملاتی

شما به عنوان خریدار بدون کد معاملاتی نمی‌توانید مستقیما در بورس کالا فعالیتی داشته باشید. جهت دریافت کد بورسی و امکان خرید باید حتما یک کارگزاری فعال را انتخاب کنید. لیست تمامی کارگزاران فعال در سایت بورس کالا اعلام شده‌اند. جهت مشاهده‌ی این لیست روی کارگزاران فعال کلیک کنید.

شما می‌توانید به صورت شخص حقیقی یعنی انفرادی کد بورسی دریافت کنید و معاملات خود را انجام دهید و یا اینکه به عنوان شخص حقوقی یعنی در چهارچوب یک سازمان یا شرکت اقدام به دریافت کد معاملاتی نمایید. نکته‌ی دیگری که باید به آن توجه کنید این است که شما باید حساب بانکی که قرار است، خریدتان را با آن انجام دهید، به کارگزاری معرفی کنید.

اگر به هر دلیلی نتوانستید کد معاملاتی را دریافت کنید یا مراحل خرید در بورس کالا را به درستی طی کنید، می‌توانید آهن آلات موردنیاز خود را به همان قیمت بورس کالا از مجموعه عصر آهن خریداری نمایید. علاوه بر این قیمت روز آهن آلات در سایت عصر آهن موجود است و شما به راحتی می‌توانید به صورت لحظه‌ای از قیمت میلگرد، تیرآهن و سایر مقاطع فولادی اطلاع یابید.

مشاهده‌ی عرضه‌ها

اطلاعیه‌ی عرضه‌ی فولاد معمولا یک روز قبل از عرضه در سایت بورس کالای ایران قرار داده می‌شود و ممکن است در طول روز چندین بار بروزرسانی شوند. برای مشاهده‌ی اطلاعیه‌ عرضه‌ها باید مطابق عکس زیر به سایت بورس کالای ایران مراجعه کنید.

بورس آهن آلات

با انتخاب گروه صنعتی و فولاد عرضه‌های روز برای شما نشان داده خواهند شد. همینطور می‌توانید با انتخاب تاریخ مشخص عرضه‌های آن تاریخ را ببینید.

عرضه بورس کالا

شما می‌توانید تمامی مشخصات محصول عرضه شده را از نام کالا تا قیمت پایه و حجم آن در جدول عرضه‌ها مشاهده کنید. با کلیک روی فلش در سمت راست (در عکس زیر با کادر قرمز مشخص شده است) مشخصات دیگری از کالا نیز نمایش داده می‌شوند که با انتخاب تیک هر گزینه می‌توانید آن را به لیست اضافه کنید. مفهوم هر گزینه در بخش اصطلاحات رایج در ادامه‌ی مطلب برای شما توضیح داده شده است. در صورتی که آشنایی با این مفاهیم ندارید، حتما این بخش از مطلب را با دقت مطالعه کنید.

توجه کنید که قیمت پایه از طرف کارگزار فروشنده اعلام می‌شود و با قیمت نهایی که از سمت خریداران اعلام می‌شود، تفاوت خواهد داشت. شما در کنار ارسال فرم تقاضای خرید باید ۵۰ درصد از معامله که با قیمت پایه محاسبه می‎شود، را به حساب بورس کالا واریز کنید. البته این مقدار پرداختی قبلا ۱۰درصد معامله‌ بود که درحال‌حاضر مقدار آن به ۵۰ درصد معامله افزایش یافته است.

ارسال فرم سفارش خرید به کارگزاری

شما باید هر بار قبل از خرید، فرم سفارش خرید کالا را تکمیل و برای کارگزاری ارسال کنید. نمونه‌ای از این فرم را در زیر مشاهده می‌کنید. این فرم شامل مشخصات کالای مورد نیاز، نام تولیدکننده و حداکثر قیمت خرید است. حداکثر زمان ارسال فرم سفارش خرید تا ساعت ۱۰ صبح روز عرضه است.

پس از ثبت سفارش شما توسط کارگزاری این امکان برای شما فراهم خواهد شد که در زمان عرضه کالا در تالار معاملات رقابت کنید. البته شما به عنوان خریدار باید از زمان‌بندی دقیق عرضه‌ی محصولات فولادی مطلع باشید تا بتوانید نسبت به ارسال فرم سفارش خرید اقدام کنید. زمانبندی محصولات فولادی درحال‌حاضر به شکل زیر است.

بورس آهن آلات

درحال‌حاضر عرضه‌ی محصولات فولادی در روزهای دوشنبه، سه شنبه و چهارشنبه صورت می‌گیرد که روز دوشنبه برای معاملات مربوط به ورق، روز سه‌شنبه شمش و روز چهارشنبه به مقاطع فولادی مثل تیرآهن و میلگرد اختصاص دارد.

حضور در تالار بورس در روز عرضه

زمانی که شما مراحل بالا را طی کردید، اجازه‎‎ی خرید را در بورس کالا به‌دست خواهید آورد. در روز عرضه، شما باید به تالار معاملات (با کلیک روی تالار معاملات به سایت آن هدایت خواهید شد) مراجعه کنید. با مراجعه به سایت تالار معاملات با صفحه‌ای مطابق شکل زیر روبه‌رو خواهید شد.

تالار بورس جایی است که خرید و فروش محصولات مختلف در آن انجام می‌شود و برندگان عرضه در زمان معامله در آن نمایش داده می‌شوند. تمامی محصولات فولادی از جمله شمش، میلگرد و تیرآهن در بورد اول یعنی صنعتی خرید و فروش می‌شوند و شما با کلیک روی گزینه از سمت راست بورد می‌توانید تمامی محصولات را مشاهده کنید. زمان شروع و زمان پایان نیز در سمت چپ کادر قرار گرفته‌ است.

به عنوان مثال اگر شما قصد خرید تیرآهن مخلوط ذوب آهن اصفهان را دارید، در این صورت با کلیک روی گزینه از سمت راست این سبد خرید می‌توانید رقابت را برای خرید در این بخش ببینید.

بورس آهن آلات

رقابت برای خرید کالا بسته به میزان عرضه و تقاضا دارد. اگر حجم عرضه بیشتر یا برابر با میزان تقاضا باشد، رقابتی بین متقاضیان وجود نخواهد داشت و معامله با قیمت اعلامی از سمت کارگزار فروشنده انجام می‌پذیرد. اما اگر میزان عرضه از تقاضا کمتر باشد، باید منتظر رقابت باشید. همانند مزایده افرادی که بالاترین قیمت را در فرم ارسالی اعلام کرده باشند، در این رقابت برنده خواهند شد.

اگر شانس با شما یار نباشد و برنده این رقابت نشوید، می‌توانید آهن آلات مورد نیاز خود، از جمله میلگرد، تیرآهن و ورق را از مجموعه‌ی عصر آهن خریداری نمایید. توجه کنید که قیمت روز میلگرد، تیرآهن و نبشی و سایر محصولات فولادی به صورت روزانه در عصر آهن قرار داده می‌شوند و ما تمام تلاش خود را می‌کنیم تا اطلاعات بروزی از قیمت آهن آلات را در اختیار شما قرار دهیم.

عرضه بورس کالا

در هر سبد کالا شما می‌توانید جزییات عرضه مثل نماد کالا، نام کالا، تولیدکننده و محل تحویل بار را ببیند. در بخش جزییات سفارش نیز قیمت فروشنده، میزان عرضه نمایش داده شده‌اند. این بوردی که در بالا مشاهده می‌کنید، پس از انجام رقابت می‌باشد که بالاترین قیمت‌های خریداران و میزان تقاضای هر کدام از آنها را نشان می‌دهد.

هماهنگی لازم جهت معامله و تسویه

اگر رقم پیشنهادی شما در بورس، بالاترین رقم باشد و برنده‌ی رقابت شوید، صورت حسابی برای شما از سمت کارگزاری ارسال خواهد شد و شما باید تا مهلت مقرر تسویه‌ی خود را انجام دهید. این صورت حساب شامل سررسید تحویل کالا و سررسید تسویه می‌باشد و شما باید تا زمان مقرر مابه ‌تفاوت معامله را به کارگزاری پرداخت کنید.

معمولا تا ۷ روز بعد از مهلت مقرر این فرصت به شما داده می‌شود که صورت حساب را پرداخت کنید. بعد از ۷ روز در صورت عدم پرداخت، خرید شما لغو خواهد شد و ۵% ارزش قرار داد به عنوان جریمه از مبلغ پرداختی شما کسر شده و مابغی به شما برگردانده خواهد شد.

اصطلاحات رایج در بورس کالا

ما در بالا تمامی موضوعاتی که در مورد خرید و عرضه محصولات فولادی در بورس وجود دارند را بررسی کردیم. در این بخش می‌خواهیم در مورد اصطلاحاتی که ممکن است به هنگام مشاهده‌ی اطلاعیه‌ی عرضه با آنها موجه شوید را با شما به اشتراک بگذاریم. اگر با اصطلاح دیگری در بورس کالا مواجه شدید و معنی آن را نمی‎دانید می‌توانید در بخش نظرات آن را با به اشتراک بگذارید تا بتوانیم شما را با مفهوم آن آشنا کنیم.

حداقل عرضه: برای هر کالا طبق مقررات کمترین مقدار مجاز عرضه وجود دارد، که با نام حداقل عرضه شناخته می‌شود.

قیمت پایه: قیمتی است که از طرف کارگزار فروشنده برای هر کالا اعلام می‌شود.

نوع قرار داد: نوع قراردادها در عرضه فولاد در بورس کالا بیشتر به دو صورت نقدی و سَلَف صورت می‌پذیرد که در مورد قراردادهای نقدی، همانطور که از نام آن نیز مشخص است، خریدار کل مبلغ را به صورت نقد پرداخت می‌کند و فروشنده نیز حداکثر طی سه روز کالای موردنظر را به خریدار تحویل می‌دهد. اما در مورد قرارداد سَلَف کل مبلغ در زمان معامله به کارگزاری پرداخت می‌شود و فروشنده متعهد می‌شود که کالای موردنظر را در تاریخ مشخصی به خریدار تحویل دهد.

حداکثر افزایش عرضه: یعنی عرضه‌کننده کالا تا چه سقفی می‌تواند میزان عرضه‌ی خود را افزایش دهد.

حداقل خرید: کمترین مقداری از کالا که هر کارگزار می‌تواند آن را بخرد.

حداکثر خرید در صورت وجود: حداکثر خرید برای هر عرضه همان برابر با میزان عرضه تولیدکننده است.

حداقل تغییر قیمت سفارش: کمترین مقدار مجاز تغییر قیمتی سفارش‌های ثبت شده در سامانه معاملاتی است.

اتاق پایاپای: یکی از واحدهای بورس کالای ایران که وظیفه‌ی آن تسویه‌ی معاملات انجام شده می‌باشد.

نماد معاملاتی: نماد معاملاتی که در جدول عرضه‌ نیز آن را دیدید، شناسه‎ای است که بورس کالا به هر یک از کالاها می‌دهد.

منبع: عصر آهن
کدخبر: 110940

ارسال نظر

 

آخرین اخبار