|

قیمت دلار با این اقدام افزایش نیافت

یک اقتصاددان معتقد است که اگر بانک مرکزی در بازار ارز دخالت نمی‌کرد با توجه به آشفتگی قیمت‌ها در این بازار رشد قیمت دلار به بیش از ۳۰ هزار تومان می‌رسید چرا که مردم تعیین‌کننده قیمت‌ها در این بازار شده بودند.

اقتصاد

اقدام بانک مرکزی در زمانی که افسار قیمت‌ها در بازار ارز پاره شده بود باعث شد تا اسب سرکش قیمتها در این بازار رام شود. حرکتی که به سرازیری قیمت دلار و رسیدن نرخ این کالا از کانال ۲۶ هزار تومان به ۲۱ هزار تومان رسید و به احتمال زیاد با مداخله‌های پی در پی این بانک در ساماندهی بازار ارز قیمت‌ها در روزهای آینده شکسته تر و واقعی تر می‌شوند.

سید کمیل طیبی استاد تمام دانشکده اقتصاد دانشگاه اصفهان درباره تبعات اقدام بانک مرکزی باعرضه ارز به سامانه نیما، تصریح کرد: وقتی بازار به حال خود رها شود نرخ‌ها نیز دچار تغییر و نتیجه آن به آشفتگی بازار و رشد قیمت‌ها می‌انجامد. درچنین شرایطی بانک مرکزی باید به اشکال مختلف وارد عمل و مانع از رشد بی‌منطق قیمت‌ها در بازار ارز شود.

پایان تقاضای غیر واقعی در بازار ارز

وی به سکوت بانک مرکزی و نظاره مسئولان اقتصادی دولت به رشد قیمت‌ها در بازار ارز اشاره کرد و افزود: از آنجایی که بانک مرکزی طی این مدت در عرضه ارز جوانب احتیاط را رعایت می‌کرد بنابراین وقتی دید قیمت‌ها در بازار ارز غیر واقعی در حال رشد است وارد عمل شد و با مداخله در بازار مانع از رشد غیر منطقی قیمت این کالا شد.

این اقتصاددان علت رشد قیمت‌ها در بازار ارز را ناشی از رشد تقاضاهای واقعی و کاذب در بازار عنوان کرد و افزود: البته با توجه به شرایط اقتصادی کشور عده‌ای نیز با ورود به این بازار سعی در تبدیل دارایی‌های خود به ارز را داشتند که این موضوع نیز بر رشد قیمت‌ها دامن می‌زد.

طیبی خاطرنشان کرد: عدم ورود بانک مرکزی به بازار ارز آن هم در روزهایی که قیمت این کالا بر مدار رشد قرارگرفته بود باعث شد تا بازار از ناتوانی بانک مرکزی در عرضه ارز تاحدی مطمئن شود، غافل از اینکه فعالان این بازار با ورود بانک مرکزی رکب خوردند و بانک مرکزی با عرضه ارز به بازار موجب فروریختن قیمت‌ها در این بازار شد.

استاد تمام دانشکده اقتصاد دانشگاه اصفهان، افزود: اگر بانک مرکزی در بازار ارز دخالت نمی‌کرد و قوت و قدرت خود را در این عرصه نشان نمی‌داد قیمت دلار در روزهای آینده به بیش از ۳۰ هزارتومان نیز می‌رسید. اما اکنون که بانک مرکزی مصر بر ساماندهی قیمت‌ها در بازار ارز با برنامه‌های اصولی است بی‌تردید سفته بازان ارزی برای جلوگیری از زیان هر چه بیشتر فروشنده و قیمت‌ها در این بازار همچنان نزولی خواهد شد.

آثار منفی افزایش نرخ ارز بر رشد قیمت‌ها در بازار

این اقتصاددان به آثار منفی رشد قیمت ارز بر افزایش سطح عمومی قیمت‌ها در بازار اشاره کرد و اظهارکرد: با افزایش نرخ ارز قیمت کالا و خدمات نیز تحت تاثیر قرار می‌گیرند و این موضوع باعث فشار فراوان بر قشر متوسط به پایین جامعه می‌شود.

وی اضافه کرد: رشد قیمت‌ها در بازار ارز تورم را بشدت بالا می‌برد و این روند به کاهش ارزش پول ملی و قدرت خرید مردم منجر خواهد شد.

طیبی به رشد قیمت طلا و سکه در بازار اشاره کرد و افزود: از آنجایی که تغییر نرخ ارز زمینه ساز تغییر قیمت‌ها در بازار می‌شود قیمت سکه و طلا نیز همزمان با افزایش نرخ ارز در بازار بالا می‌رفت و این افزایش قیمت تورم انتظاری را در جامعه ایجاد کرد.

گفتنی است، پس از افزایش نرخ ارز در بازار و رسیدن قیمت دلار به بیش از ۲۶ هزار تومان بانک مرکزی پس از مدتها صبر بالاخره روز یکشنبه با عرضه ارز به سامانه نیما سکوت را شکست و باعث شد تا قیمت‌ها در بازار ارز نزولی شود.

ضرورت کنترل قیمت‌ها در بازار پس از کاهش قیمت ارز

عرضه قابل توجه ارز در سامانه نیما طی دو سه روز اخیر توسط بانک مرکزی به مبلغ ۳۴۲میلیون دلار در این سامانه بازار ارز را متحول کرد. سیر نزولی قیمت ارز در بازار درحالی از ظهر یکشنبه آغاز شده و همچنان ادامه دارد که عرضه ارز از سوی بازار ساز در این مدت نیز افزایش چشم‌گیری داشته است. همزمان با ریزش قیمت ارز در بازار آزاد، قیمت فروش دلار از سوی بازار ساز نیز نسبت به روزهای ما قبل کاهش چشم‌گیر داشته است.

در چنین شرایطی به نظر می‌رسد با توجه به سیاست ساماندهی قیمت‌ها در بازار ارز توسط بانک مرکزی این احتمال وجود دارد که عرضه ارز همچنان ادامه دار و قیمت‌ها نیز در این بازار کاهشی تر شود.

البته با افزایش نرخ ارز در بازار قیمت خیلی از کالاها نیز در بازار افزایش یافت حال با توجه به پدیده چسبندگی قیمت‌ها در بازار و نظارت ضعیف بر کنترل قیمت‌ها دولت باید اقدامات محسوس و نامحسوس خود را در راستای کاهش بی‌منطق قیمت‌ها در بازار به کار گیرد و مانع از رشد قیمت‌ها شود.

منبع: بازار
کدخبر: 111796

ارسال نظر