در گفتگوی گسترشنیوز با دبیرکل کانون سراسری مرغ تخمگذار مطرح شد:
قحطی نهاده در اقیانوس نهاده
سیدفرزاد طلاکش: تمام محصول سویا و ذرت با نرخ دولتی وارد کشور میشود اما کمتر از ۳۰ درصد نهاده دولتی به دست مرغدار میرسد. مرغدار به ناچار ۷۰ درصد از نهاده موردنیاز خود را از بازار آزاد تهیه میکند.
رئیس سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان ۳۱ تیرماه ۹۹ در مراسم رونمایی از سامانه یکپارچه مدیریت بازرسی در ارتباط با موضوع گرانی و فروش نهاده در بازار آزاد اظهار داشت که مرغداران مدعی باید مستندات خود را ارائه کنند چون حداقل روی کاغذ چنین امکانی وجود ندارد. برای بررسی بیشتر این موضوع با دبیر کل کانون سراسری مرغ تخمگذار به گفتگو نشستیم. با گسترش نیوز همراه باشید.
پیدا کردن مدرک سخت نیست
به اعتقاد رئیس سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان باور اینکه مرغداران بخش عمده نهاده موردنیاز خود را از بازار آزاد تهیه میکنند سخت است بنابراین اثبات این ادعا به عهده خود آنان است. سید فرزاد طلاکش، دبیر کل کانون سراسری مرغ تخمگذار در این باره اظهار داشت: «از یک نظر حق با آقای تابش است. خود ایشان هم گفتهاند که روی کاغذ، شدنی نیست! بله در کشور ما همه چیز روی کاغذ درست است و امکان تخلف وجود ندارد. بدیهی است که امکان ارائه مستندات و شواهد وجود ندارد. اگر کاسبی، جنس ۲ هزار تومانی را ۸ هزار تومان بفروشد فاکتور صادر نمیکند که خریدار مدرکی در دست داشته باشد. با این حال پیدا کردن حقیقت کار سختی نیست؛ کافی است به انبار تعدادی از مرغداران مراجعه و قیمت نهاده تهیهشده و محل خرید آن را استعلام کنند. از طرف دیگر حوالهفروشی نهاده همچنان به وفور اتفاق میافتد و ما بارها در این زمینه صحبت کردهایم ولی بررسی نمیشود».
فروش حواله نهاده از سر ناچاری
وی در تشریح بیشتر حوالهفروشی گفت: «مرغدار گوشتی پول نهاده را اسفند یا بهمن سال قبل به فلان فروشنده نهاده پرداخت کرده ولی هنوز سفارش خود را دریافت نکرده است. پول تعداد زیادی از مرغداران مدتهای طولانی نزد فروشندگان نهاده مانده است. فروشنده بعد از چند ماه محصول را در اختیار مرغدار قرار میدهد ولی مرغدار محصول خود را به کشتارگاه فرستاده است. او که نمیتواند مرغ خود را گرسنه نگه دارد بنابراین در این فاصله مجبور شده که نهاده موردنیازش را از بازار آزاد و به قیمت آزاد خریداری کند. بهاینترتیب مرغدار وقتی موفق به دریافت سهمیه خود میشود آن را میفروشد تا ضرر قبلی جبران شود. حوالهفروشی به معضلی بزرگ تبدیل شده است».
خرید ۷۰ درصد نهاده از بازار آزاد
طلاکش در ادامه خاطرنشان کرد: «تمام محصول سویا و ذرت با نرخ دولتی وارد کشور میشود اما وقتی توزیع به درستی انجام نشود و تکلیف سهمیه مرغدار یک هفته قبل از جوجهریزی، مشخص نباشد به نقطه کنونی میرسیم. کمتر از ۳۰ درصد نهاده دولتی به دست مرغدار میرسد و مابقی به قیمت آزاد به دست او میرسد. درست است که نهاده به وفور در بازار آزاد وجود دارد اما اگر بخواهید نهاده دولتی را از بندر به واحد تولیدی خود منتقل کنید با انبوهی از مشکلات و موانع مواجه میشوید. نبود کامیون و هزینه بالایی که رانندگان طلب میکنند فقط یکی از این مشکلات است».
قیمت تخممرغ در بازار
دبیرکل کانون سراسری مرغ تخمگذار در ارتباط با قیمت تخممرغ اظهار داشت: «قیمت کنونی تخممرغ پایه ۱۳ کیلویی هفت هزار و ۳۰۰ و قیمت نوع ۱۲ کیلویی که عرف بازار است ۷ هزار و ۵۰۰ تومان است. این به آن معناست که قیمت سه هزار تومان زیر نرخ تمامشده برای تولیدکننده و پرورشدهنده است. اگر فرض را بر آن قرار دهیم که مرغدار محصول خود را با دان دولتی (۳۰ درصد از نهاده دولتی و ۷۰ درصد نهاده آزاد) تغذیه کند قیمت تمامشده هر کیلو تخممرغ ۱۱ هزار و ۴۰۰ هزار تومان قیمت تمامشده مرغدار خواهد بود».
ارسال نظر