|

ارزانی دلار صرافی ملی در روز گرانی

رفتار بازارساز ارزی در روزهای اخیر معامله‌گران را گیج کرده است. در حالی که قیمت دلار در روزهای اخیر سیر صعودی گرفته است، قیمت دلار در صرافی‌های بانکی نه تنها افزایش پیدا نکرده که در جاده کاهشی قرار گرفته است.

روز چهارشنبه، قیمت دلار در کانال ۲۴ هزار تومانی پیشروی کرد؛ سکه هم توانست رشد قیمتی خود را حفظ کند، ولی بار دیگر در رسیدن به سطح ۱۱ میلیون و ۵۰۰ هزار تومانی ناکام ماند. در پنجمین روز هفته، دلار ۴۰۰ تومان رشد کرد و به عدد ۲۴ هزار و ۴۵۰ تومان رسید. در واکنش به رشد دلار، سکه تمام بهار آزادی نیز ۵۰ هزار تومان افزایش یافت و به بهای ۱۱ میلیون و ۳۵۰ هزار تومان رسید.

برخی از تحلیلگران عنوان می‌کنند، واردات در مردادماه نسبت به تیرماه دچار کاهش شده بود و اگر این روند در شهریور ادامه داشته باشد، به این معناست که از این سمت قیمت ارز نمی‌تواند تحریک شده باشد. با این حال، گروهی از تحلیلگران عنوان می‌کنند که رشد اقتصادی در بهار منفی بوده است. از نگاه این گروه، از آنجا که رئیس‌کل بانک مرکزی اخیرا اعلام کرده است که اقتصاد در حال خروج از رکود کرونایی است؛ می‌توان حدس زد که میزان واردات در شهریور و ماه‌های آتی افزایش پیدا کند.

در واقع اگر قرار بر خروج از رکود باشد، باید تقاضا برای واردات مواد اولیه افزایش پیدا کند. در این نگاه، سیاست ارزی متفاوتی برای دوران پسارکود نیاز است. در کنار این، عده‌ای از فعالان بازار عنوان می‌کنند، حتی اگر اقتصاد از رکود خارج نشود، در ادامه سال، میزان تقاضای ارزی برای واردات خصوصا در پاییز افزایش پیدا خواهد کرد. از این زاویه دید، بازارساز نیاز است که سمت عرضه را برای جلوگیری از تاثیرگذاری جدید تقاضا در بازار تقویت کند. سیاست‌گذار می‌تواند با امکانات تشویقی بیشتر برای صادرکنندگان، سمت عرضه را تقویت کند.

مسئله دیگر این است که بازارساز باید با یک استراتژی بهینه اجازه دهد که قیمت تعادلی برای دلار رقم بخورد که باعث شود تراز تجاری نیز به یک توازن برسد. در واقع در ادامه سال، اگر قرار باشد اقتصاد از رکود خارج شود، بازارساز نیاز است که سمت عرضه خود را تقویت کند و در گام دوم بپذیرد که دیگر نمی‌توان به قیمت‌هایی برای دلار برگشت که در بهار وجود داشت. اگر بازارساز بخواهد با نرخ‌های پایین تر اقدام به فروش ارز کند، دست خود را برای مقابله با نوسان گیران دلار خالی خواهد گذاشت و زمینه ساز ورود تقاضای کاذب زیادی به بازار خواهد شد.

تاکتیک بازارساز برای مدیریت قیمت

رفتار بازارساز ارزی در روزهای اخیر معامله‌گران را گیج کرده است. در حالی که قیمت دلار در روزهای اخیر سیر صعودی گرفته است، قیمت دلار در صرافی‌های بانکی نه تنها افزایش پیدا نکرده که در جاده کاهشی قرار گرفته است. دیروز صرافی ملی قیمت فروش دلار خود را ۲۰۰ تومان کاهش داد و روی عدد ۲۲ هزار و ۷۰۰ تومان قرار داد.

این در حالی بود که از همان ابتدای روز قیمت این ارز در بازار آزاد سیر صعودی گرفته بود و در نزدیکی سطح ۲۴ هزار و ۵۰۰ تومانی نوسان می‌کرد. در واقع دیروز اختلاف قیمت دلار در بازار آزاد و صرافی ملی به بیش از هزار و ۵۰۰ تومان رسیده بود. چنین فاصله‌ای می‌تواند زمینه ساز ورود تقاضای آربیتراژی به بازار شود. در این میان، گروهی از فعالان عنوان می‌کنند بازارساز به دنبال ضرری کردن معامله گران بزرگ است و همزمان ترجیح می‌دهد تقاضای خرد را با قیمت‌های پایین تری پاسخ دهد. از نگاه این گروه، بازارساز به دنبال آن است که از قیمت‌های بالا اقدام به عرضه ارز کند و از طریق غافلگیری نوسان گیران، توان آنها برای مداخله دوباره در بازار را کاهش دهد.

در واقع اگر بازارساز در نقطه‌ای اقدام به عرضه کند که نوسان گیران انتظار آن را نداشته باشند، در آینده بازار می‌تواند از حملات آنها دور باقی بماند. البته این دیدگاه را بسیاری از فعالان قبول ندارند. از نگاه آنها اساسا بازارساز به دنبال بازی با قیمت‌ها نیست و تمایلی ندارد برای مدیریت قیمت‌ها چنین ریسکی کند. به باور این گروه، تقاضای جدیدی به بازار وارد شده است و از آن جایی که در زمینه عرضه ارز مشکلاتی وجود دارد، قیمت در جهت صعودی قرار گرفته است. البته این گروه باور دارند که عمق بازار چندان زیاد نیست و هر گونه تقویت در سمت عرضه می‌تواند منجر به افت قیمت‌ها شود.

در این میان، نباید نادیده گرفت که بیشتر معامله گران فنی باور دارند تا زمانی که قیمت دلار بالای سطح ۲۳ هزارو ۸۰۰ تومانی قرار دارد، می‌تواند حرکت در جهت صعودی را ادامه دهد. در این میان بازار با برخوردهای پلیسی نیز مواجه شده است.

رئیس پلیس امنیت اقتصادی تهران از دستگیری ۶ مدیر کانال تلگرامی خبر داد و گفت: متهمان با خرید و فروش ارز غیرقانونی موجب نوسانات قیمت بازار ارز و سیر صعودی قیمت‌ها بودند. سرهنگ علی ولی‌پور گودرزی با اشاره به بازداشت ۶ مدیر کانال تلگرامی دلالان ارزی، در این رابطه اظهار کرد: در رصدهای اطلاعاتی و پالایش‌های فنی بازار ارز در فضای مجازی، تعدادی کانال تلگرامی دلالان ارز که نقش ویژه‌ای در تعیین قیمت وگرانی‌های اخیر بازار ارز داشته‌اند، شناسایی شدند و بررسی موضوع در اختیار تیمی از کارآگاهان پلیس امنیت اقتصادی تهران بزرگ قرار گرفت.

رئیس پلیس امنیت اقتصادی تهران بزرگ عنوان کرد: در بررسی به عمل آمده مشخص شد این گروه‌ها هرکدام حداقل ۱۶۰ عضو داشته که با خرید و فروش ارز به صورت غیرقانونی باعث ایجاد نوسانات قیمت بازار ارز و سیر صعودی قیمت‌ها شده‌اند.

این مقام انتظامی با اشاره به اینکه در این تحقیقات پلیسی ۶ گروه تلگرامی شناسایی شد، تصریح کرد: در ادامه تحقیقات، هویت مدیران گروه‌های تلگرامی شناسایی و با هماهنگی‌های قضایی هر ۶ مدیر کانال تلگرامی دستگیر و گروه‌های آنها مسدود و حذف شد. وی تصریح کرد: برخورد با اخلالگران اقتصادی یکی از اولویت‌های کار پلیس امنیت اقتصادی تهران است و پلیس با قاطعیت با اخلالگران نظام اقتصادی مقابله می‌کند. گودرزی تصریح کرد: متهمان با صدور قرار مجرمیت توسط مراجع قضایی برای تکمیل تحقیقات در اختیار این پلیس قرار می‌گیرند.

 

منبع: تجارت نیوز
کدخبر: 119995

ارسال نظر

 

آخرین اخبار