|

بهانه جدید برای افزایش قیمت دلار!

در حالی دلال‌ها سعی دارند به بهانه فعال شدن مکانیسم ماشه فضای بازار ارز را بیش از این متشنج کنند که حتی اگر این مکانیسم فعال هم شود اتفاق جدیدی رخ نخواهد داد چراکه در گذشته به لطف امریکا مشمول تمام تحریم‌ها شده‌ایم.

افزایش قیمت‌ها در بازار ارز درحالی همچنان ادامه دارد که بازارساز سعی دارد با مدیریت عرضه و تقاضا کمی از تنش ارزی بکاهد و اختلاف قیمت ارز آزاد و رسمی را نیز به حداقل برساند.

صبح امروز برخی اخبار سیاسی موجب شد تا فضای بازار ارز ملتهب شود و نرخ دلار در معاملات فردایی از ۲۷ هزار و ۲۰۰ تومان هم عبور کند و به دنبال آن نرخ ارز در صرافی‌های بانکی نیز افزایش یافت و به ۲۷ هزار و ۲۰۰ تومان رسید.

اما افزایش قیمت ارز در معاملات فردایی ساعتی بعد متوقف شد و مسیر قیمت‌ها در بازار طلا و ارز نزولی شد تا جایی که دلار در معاملات نقدی ۲۶ هزار و ۸۰۰ تومان و در معاملات فردایی ۲۶ هزار و ۹۰۰ تومان قیمت خورد.

از مهم‌ترین دلایل تشدید نوسانات در بازار ارز به اذعان فعالان ارزی حاضر در خیابان فردوسی، تهدیدهای امریکا مبنی بر فعال کردن مکانیسم ماشه از هفته آینده است.

صراف‌ها و فعالان بازار ارز می‌گویند احتمالاً تا هفته آینده فضای بازار ارز مانند روزهای قبل با نوسان قیمتی همراه باشد اما بعد از آن با کاهش التهابات، کاهش قیمت‌ها را خواهیم داشت.

یکی از صراف‌ها به خبرنگار تسنیم می‌گوید: هفته قبل صرافی‌های بانکی با ثبات قیمت موجب افزایش اختلاف نرخ ارز با بازار آزاد شدند و همین موضوع باعث تحریک مجدد بازار همزمان با کاهش شاخص بورس بود.

آنطور که بازاری‌ها می‌گویند: جو روانی منفی در بازار موجب شد تا در روزهای قبل مردم عادی با سرمایه‌های خرد که بعضاً از بورس بیرون آورده بودند، راهی بازار ارز شوند.

اما نکته مهم این روزهای بازار ارز جو منفی است که در بین خریداران ارز وجود دارد؛ نگرانی‌ها از تهدیدهای امریکا مبنی فعال‌سازی مکانیسم ماشه موجب شده تا برخی بر طبل گرانی‌ها به‌خصوص گرانی قیمت ارز بکوبند و از اب گل‌الود ماهی بگیرند.

درحالی که حتی اگر تهدید امریکا عملی و مکانیسم ماشه اجرایی شود بازهم تغییری در فرآیند اجرایی و مبادلات مالی کشورمان صورت نمی‌گیرد چراکه قبلاً شدیدترین تحریم‌ها اعمال شده و آنچه این روزها از سوی مقامات امریکایی اعلام می‌شود صرفاً تهدیدهای توخالی است که در واقعیت اثری برای ایران و مردم‌ش ندارد.

برخی از فعالان اقتصادی معتقدند در شرایطی که هر روز با تهدیدهای امریکا برای تحریم روبه رو هستیم باید با برنامه‌ریزی و هماهنگ به مقابله با تحریم‌ها روی بیاوریم؛ آنها از بانک مرکزی می‌خواهند که اجازه نقل و انتقالات را دوباره به شبکه صرافی‌ها بدهد تا به صورت چریکی با تهدید و تحریم‌های امریکا مبارزه کنند. صرافی‌ها تأکید دارند که هر چه شبکه گسترده تر باشد امکان آسیب‌پذیری کمتر می‌شود.

مکانیسم ماشه چیست؟

در زمان جاری بودن مذاکرات هسته‌ای میان ایران و گروه ۱+۵ امریکا به دنبال راهکاری بود که بتواند علی‌رغم رفع موقت یا تعلیق تحریم‌ها تهدید بازگشت آنها در هر آن علیه ایران را حفظ کند. واشنگتن و متحدان غربی‌اش در آن زمان ادعا می‌کردند به دلیل بی‌اعتمادی به ایران به دنبال آن هستند که تحریم‌ها در صورت نقض عهد از سوی ایران به صورت خودکار و بدون نیاز به هیچ فرآیند اضافی مانند رأی‌گیری در شورای امنیت از سر گرفته شوند.

در همین راستا، نخستین تلاش کشورهای غربی بر ایجاد ساز و کاری برای بازگشت خودکار تحریم‌ها بدون نیاز به رأی شورای امنیت قرار گرفت، اما این تلاش سرانجام به جایی نرسید زیرا روسیه و چین با اصرار داشتند که هر گونه تصمیم‌گیری درباره اعمال تحریم‌های بین‌المللی باید منوط به رأی اعضای شورا باشد.

از آن طرف، امریکا و متحدانش می‌دانستند که هدف آنها برای خودکارسازی بازگشت تحریم‌ها عملاً از خلال فرآیند معمول و متداول رأی‌گیری در شورای امنیت محقق نخواهد شد، زیرا چین و روسیه به احتمال قریب به یقین از حق وتوی خود استفاده کرده و قطعنامه مربوط به بازگشت تحریم‌ها ضد ایران را وتو خواهند کرد.

ماحصل این کمشکش سرانجام به تولید راهکاری منجر شد که اکنون به «مکانیسم ماشه» شهرت یافته و در بندهای ۳۶ و ۳۷ توافق هسته‌ای ذیل مفاد مربوط به «ساز و کار حل اختلافات» گنجانده شده است. در این راهکار مقرر شد شورای امنیت به جای رأی‌گیری بر سر قطعنامه‌ای برای «بازگرداندن تحریم‌ها علیه ایران» در چندین دوره بر سر قطعنامه‌ای برای «تداوم تعلیق تحریم‌ها» رأی‌گیری کند. این راهکار عملاً از چین و روسیه برای جلوگیری از بازگرداندن تحریم‌ها علیه ایران سلب اختیار می‌کرد.

 آنچه از دو بند ۳۶ و ۳۷ توافق هسته‌ای درباره ساز و کار حل و فصل اختلافات می‌توان استنباط کرد این است که هر یک از طرف‌های توافق هسته‌ای می‌توانند با بهانه‌های حتی ساختگی ایران را به نقض توافق هسته‌ای متهم کرده و ظرف حداکثر ۶۵ روز تحریم‌ها علیه ایران را برگردانند؛ مطابق این دو بند، حتی اگر ایران طرف مقابل را به نقض عهد متهم کرد و پس از طی مراحل پیش‌بینی‌شده در ساز و کار حل و فصل اختلاف از توضیحات طرف مقابل متقاعد نشد، در صورت ارجاع مسئله به شورای امنیت با بازگشت تحریم‌ها روبه‌رو خواهد شد.

گفتنی است، مایک پمپئو، وزیر خارجه امریکا، اعلام کرده «همه تحریم‌های سازمان ملل متحد علیه ایران» در پی فعال‌سازی مکانیسم ماشه از سوی این کشور از ۳۰ شهریورماه باز خواهند گشت.

حسن روحانی رئیس‌جمهوری ایران امروز اما در واکنش به این تهدیدها اعلام کرد: حواس ملت ما جمع باشد، روز شنبه و یکشنبه روز پیروزی ایران و شکست امریکاست. کانال‌های ضدایرانی برای خود خبر جعل نکنند که امریکا ادعایی کرده و یک‌ماه صبر کرده و می‌تواند از این استفاده کند؛ مکانیزمی شروع نشده تا به نتیجه‌ای برسد. من این موفقیت را همان‌طور که ایستادگی ملت ایران در ۸ سال دفاع مقدس را به ملت تبریک می‌گویم، پیشاپیش پیروزی شنبه و یکشنبه هفته آینده را به ملت ایران تبریک می‌گویم که امریکا دچار شکست مفتضحانه‌ای شد.

منبع: تسنیم
کدخبر: 123082

ارسال نظر

 

آخرین اخبار

پربازدیدترین