|

نایب رئیس سابق اتاق ایران در گفت و گو با گسترش نیوز:

افزایش قیمت دلار با صادرات کشور چه کرد؟

پدرام سلطانی گفت: سیاست‌های ارزی دولت در قبال صادرکنندگان، سیاست‌هایی به‌ مراتب بد، بسیار سختگیرانه، بدون آینده نگری و بدون راهبرد است.

اقتصاد افزایش قیمت دلار با صادرات کشور چه کرد؟

اتخاذ سیاست های ارزی صحیح و درست، مولفه ای بزرگ در تسهیل مسیر صادرات کشور است. ناگفته پیداست که تصمیمات سیاستگذار ارزی کشور تاثیر مستقیمی در میزان صادرات و در کل فعالیت های تجاری و اقتصادی کشور دارد.

حال باید دید این سیاست ها تا کنون در خدمت صادرکنندگان بوده یا دست و پای این فعالان تجاری را بسته است.

در همین راستا خبرنگار گسترش نیوز گفت و گویی را با پدرام سلطانی نایب رئیس سابق اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران و رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و اتریش ترتیب داده و نظر وی را در این خصوص جویا شده است که در ادامه مطالعه خواهید کرد.

با گسترش نیوز همراه باشید:

پدرام سلطانی در ابتدای این گفتگو اظهار داشت:: من سیاست‌های ارزی دولت در قبال صادرکنندگان را سیاست‌هایی به‌ مراتب بد، بسیار سختگیرانه، بدون آینده نگری و بدون راهبرد ارزیابی می کنم و دلیل این امر نیز این است که شرایط ارزی کشور رو به وخامت است. البته این موضوع را باید مورد تاکید قرار دهیم که تشدید تحریم‌ها، ورود ایران به لیست سیاه FATF و موضوعاتی از این دست نیز در ایجاد این اوضاع بی‌تأثیر نیست‌.

پدرام-سلطانی

 رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و اتریش در ادامه عنوان کرد: یک سلسله از سیاست ها در طی این دو سال انتخاب شده که برخی از آنها درست بوده و برخی از آنها تاریخ مصرف داشته یعنی در زمان خود درست بوده و امروزه قابلیتی چندانی ندارد و برخی از آنها نیز به صورت کامل غلط بوده اند. امروزه تمام این سیاست‌ها با یکدیگر دست به دست هم داده و شرایط کنونی را به وجود آورده است. تغییر این سیاست ها، یک به یک با نگاه به شرایط و وضعیت موجود و چشم انداز آینده باید اتفاق بیفتد. مشکل سیاستگذار ما همواره این است که تا زمانی که احساس می‌کند بازار و پیامدهای سیاسی حاصل از تصمیماتش تحت کنترل است گوشی برای شنیدن سخنان و نظرات کارشناسان مشاوران و همینطور دست اندرکاران از جمله فعالان اقتصادی ندارد. زمانی که چالش ها بروز پیدا می کنند آن زمان شروع می‌کند به اتهام زنی و زمانی که اصطلاحاً کارد به استخوان می رسد به حرف مشاوران و بخش خصوصی گوش می دهد. اکنون نیز متاسفانه سیاستگذار به این مقطع رسیده است و این گونه است که می بینیم فارغ از اینکه بازار اتهام‌زنی و فرافکنی بسیار داغ شده است سیاستگذار به تدریج در حال شنیدن سخنان فعالان اقتصادی و صاحب نظران است.

چرا قیمت دلار کاهش یافت؟

پدرام سلطانی در بخش دیگری از صحبت‌های خود به سخنان اخیر رئیس بانک مرکزی مبنی بر افزایش صادرات نفتی کشور واکنش نشان داد و گفت: به عقیده من بخشی از مطالبی که آقای همتی ظرف چند ماه گذشته گفته‌اند صرفاً برای آرامش دادن به بازار بوده است و حتی امکان دارد که تصورات ایشان بوده باشد. اگر چنین اتفاق‌هایی رخ دهد ما باید اثر آن را به صورت پایدار در بازار احساس کنیم. حدود یک هفته است که قیمت ها در بازار ارز روند کاهشی پیدا کرده است اما تمام کارشناسان و صاحب نظران متفق القول بر این باورند که این امر واکنش بازار به احساس شانس بیشتر انتخاب آقای بایدن به ریاست جمهوری آمریکا است نه تحولات داخلی مانند ورود منابع ارزی به بازار داخل کشور.

این فعال اقتصادی افزود: مانوری که حدود ۲ هفته است بانک مرکزی آغاز کرده و ابراز می کند که در بازار متشکل هر روز ۵۰ میلیون دلار ارز عرضه می کند ولی بیش از ۸۰۰ هزار دلار خرید وجود ندارند مانور هوشمندانه‌ای است ولی واقعیت امر این است که بخش اعظمی از ارز کشور در بازار آزاد و در چرخه غیررسمی معامله می شود و ۸۰۰ هزاری که بانک مرکزی مدعی آن است تقاضای رسمی است نه واقعیت موجود در بازار.

تاثیر افزایش قیمت دلار بر میزان صادرات

 پدرام سلطانی در بخش پایانی صحبت‌های خود به تشریح تاثیر افزایش قیمت دلار بر میزان صادرات کشور پرداخت و گفت: متاسفانه افزایش قیمت دلار از جهت اینکه تنش های صادر کننده در این چند ماه، همپای افزایش قیمت دلار افزایش پیدا کرده است، تاثیر چندانی بر میزان صادرات کشور نگذاشت.

یعنی سخت گیری‌ های بانک مرکزی، فشارهایی که این بانک به صادرکنندگان وارد کرده، فاصله بین نرخ نیمایی و نرخ بازار آزاد، چهارچوب سخت‌تری که بانک مرکزی برای بازگشت ارز حاصل از صادرات اعمال کرده، بسته بودن مرزها و مشکلاتی که شیوع ویروس کرونا ایجاد کرد، سختی تامین مواد اولیه برای واحدهای تولیدی و غیره موجب شده که افزایش نرخ ارز برای صادرات ما فرصت ساز نباشد.

کدخبر: 130789 سهیل فرزین

ارسال نظر

 

آخرین اخبار