جزییات جدید از یارانه سوم
اعلام مخالفت دولت با طرح تامین کالاهای اساسی که اخیراً در مجلس تصویب شد، واکنش نمایندگان را در پی داشته است. کارشناسان معتقدند با توجه به عدم وجود کوپن و سازوکارهای مربوط به آن عملاً شاهد ارائه یارانه سوم به مردم هستیم.
سید احسان خاندوزی، نائب رئیس کمیسیون اقتصادی با اشاره به حواشی تصویب طرح تامین کالای اساسی در مجلس نوشت، مخالف منابع بودجهای طرح مجلس و همزمان مدافع حمایت از جمعیت زیرخط فقر بودم اما دولت حق اعتراض ندارد.
هفت سال فرصت داشت تور حمایتی پیاده کند. دوسال پیش هم دولت در برابر طرح بنکارت معیشتی مجلس قبل همین وعده سرخرمن را داد که ماطرح جامعتر داریم! عمل، هیچ.
منابع ۳۰ هزار میلیاردی برای پرداخت یارانه کالاهای اساسی
حاجی بابایی رئیس کمیسیون برنامه و بودجه هم در این خصوص گفت: دولت کسری خود را از طریق فروش اوراق حتی بیش از آن عددی که در بودجه سال ۹۹ مصوب شده، تامین کرده، همانطور که تاکنون ۵۰ هزار میلیارد تومان در بند (و) و ۳۰ هزار میلیارد تومان در تبصره ۵ بودجه به صورت ETF بفروش رسانده و هیچ مشکلی هم در این زمینه نداشته است و میتواند به موجب این طرح تا حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان از دارایی و اموال خود را برای تامین منابع کالا برگ بفروش برساند.
گفتنی است، بر اساس این طرح دولت مکلف است به جای کوپن که در طرح اولیه آمده بود- بهصورت ماهانه یارانهای مشخص برای تامین کالای اساسی به کارت اعتباری یارانه نقدی سرپرستان خانوار واریز کند. به این ترتیب، یارانه کالای اساسی سومین نوع از یارانهای است که دولت موظف است به مردم بپردازد. تاکنون دولت دو نوع یارانه نقدی و یارانه معیشتی را به مشمولان میپرداخت و حالا، یارانه کالای اساسی نیز تا ۶ ماه (نیمه دوم سال ۹۹) بهصورت ماهانه بر آن افزوده میشود.
البته مشمولان یارانه نقدی با دو نوع یارانه دیگر متفاوتاند و تعداد مشمولان آن بیشتر است. دایره شمول یارانهبگیران کالای اساسی اما همان است که در بند ۳۱ جدول تبصره ۱۴ قانون بودجه ۹۹ آمده است؛ همان افرادی که در فهرست دریافتکنندگان یارانه طرح معیشت (حاصل از اصلاح قیمت بنزین در سال ۹۸) قرار دارند و تعداد این افراد ۶۰ میلیون نفر است. رقم مورد نظر برای یارانه کالای اساسی در این مصوبه ۱۲۰ هزار تومان برای هر یک از افراد سه دهک اول و مبلغ ۶۰ هزار تومان برای هر یک از افراد سایر دهکها است.
تعلل ۷ ساله در زمیه رفع فقر در کشور
خاندوزی معتقداست، سخنگوی دولت که باید نسبت به تعلل هفت ساله دولت در زمینه رفع فقر در کشور شرمسار باشد، اکنون در مقابل پیشنهاد مجلس درباره طرح تامین کالاهای اساسی همان پاسخ سال ۹۷ مبنی بر ادعای داشتن برنامههای مدون حمایتی را بار دیگر تکرار کرد.
وی گفت: به همراه جمع دیگری از متخصصان و مرکز پژوهشهای مجلس پیشنهادهای جایگزین خود را به کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس ارائه کردیم که متاسفانه از سوی ریاست کمیسیون مورد استقبال قرار نگرفت اما این ایراد جزئی طرح مانع این نمیشود که اعلام کنیم، حمایت از مردم در شرایط بد کنونی اقتصادی جزو مسئولیت دولت است.
مفتح عضو کمیسیون برنامه و بودجه گفت: پیشبینی میشود شورای نگهبان مخالفتی با این طرح نداشته باشد زیرا بارمالی آن با فروش اموال دولت تامین میشود و اگر در ماههای نخست اجرای طرح پرداخت یارانه برای تامین کالاهای اساسی، اموال دولت به فروش نرسید، دولت اجازه دارد از "تنخواه گردان خزانه" هزینه مورد نیاز را برداشت کند و پس از فروش اموال با خزانه تسویه کند. براساس این طرح به حدود ۴۰ میلیون نفر از اقشار کمک درآمد جامعه ماهانه مبلغ ۶۰ هزار تومان تعلق میگیرد و به ۲۰ میلیون نفر دیگر ازجمله افراد تحت پوشش کمیته امداد و سازمان بهزیستی ۱۲۰ هزار تومان پرداخت میشود که میتوانند با این اعتبار کالای اساسی تهیه کنند.
واکنش سخنگوی دولت به طرح مجلس برای ارائه یارانه سوم
لازم به ذکر است، ربیعی سخنگوی دولت در این خصوص گفته بود، طرحی که بدون هماهنگی با ارکان اجرایی کشور تهیه میشود با سختی در اجرا مواجه خواهد شد. این طرح به ما نشان داد هر تصمیم این چنینی باید با همکاری دولت جلو برود و قطعا ما از هیچ کاری که وضعیت معیشت مردم را بهبود دهد، نه دریغ و نه محدود خواهیم کرد.
دولت با این طرح مخالف است و معتقد است هر راهحلی باید بدون آثار تبعی در بلند مدت و دراز مدت باشد و از ترمیم دریافتیها و افزایش قدرت خرید مردم استقبال خواهد کرد. در آستانه ارائه بودجه ۱۴۰۰ هستیم. در سال ۹۹ تصمیم به همسانسازی گرفتیم، به دهکهای پایین سبد داده شود و همه اینها انجام شد. بنابراین بنای ما این است آنچه فکر میکنیم به طور ماندگار صورت گیرد را دنبال کنیم. با هر کمکی به زندگی مردم موافقت کنیم اما معتقدیم امکان این طرح وجود ندارد.
ارسال نظر