|

در گفت‌وگوی گسترش‌نیوز با مدیرعامل اتحادیه دامداران ایران مطرح شد:

پیشنهاد منصفانه دامداران برای ارزان شدن گوشت

سعید سلطانی سروستانی: تنظیم بازار گوشت کار سختی نیست. برخلاف تصور بیشتر مردم این گره کور را می‌توان به آسانی باز کرد.

اقتصاد

به اعتقاد مدیرعامل اتحادیه دامداران ایران دولت اگر واقعاً اراده‌ای برای تنظیم بازار گوشت و نهاده داشته باشد می‌تواند این کار را به راحتی انجام دهد. در گفتگویی که با سعید سلطانی سروستانی داشتیم از او درباره نحوه مدیریت اصولی این بازار سوال کردیم. با گسترش‌‌نیوز همراه باشید.

سعید-سروستانی

واردکننده موبایل چه ربطی به بازار گوشت دارد؟

به اعتقاد سعید سلطانی سروستانی در کشور ما وقتی پای حرف در میان باشد تولیدمحور هستیم اما وقتی نوبت عمل می‌رسد واردات‌محور می‌شویم. مدیرعامل اتحادیه دامداران ایران ضمن بیان این موضوع گفت: «خودکفایی نسبی در عرضه گوشت آسان به دست نیامده و پتانسیل لازم برای خودکفایی کامل هم وجود دارد اما به حمایت درست و اصولی نیاز است. یکی از بهترین شکل حمایت سپردن کار به فعالان واقعی و ریشه‌دار است اما بعضاً این اتفاق نمی‌افتد. برای مثال واقعاً برای من سوال است که نماینده گوشی نوکیا چه ربطی به حوزه گوشت دارد؟ چرا این شخص باید بتواند از طریق ارتباطاتی که دارد به دنبال راه‌اندازی انجمن واردکنندگان گوشت باشد؟ بالا رفتن نرخ ارز حداقل از این نظر جای خوشحالی دارد که سود و انگیزه واردات را کم کرد. کاهش تقاضا هم به نوبه خود باعث شده است که دیگر وارداتی انجام نشود».

تنظیم بازار گوشت سخت نیست

آمارها حاکی از آن است که مصرف گوشت به شدت کاهش یافته و با انباشت دام در دامداری‌ها مواجه هستیم. سعید سلطانی سروستانی ضمن اشاره به این مطلب گفت: «تنظیم بازار گوشت کار سختی نیست. برخلاف تصور بیشتر مردم این گره کور را می‌توان به آسانی باز کرد. معضل نهاده را در نظر بگیرید. کافی است مدیریت توزیع نهاده در اختیار اتحادیه‌ دامداران قرار گیرد. دولت ۵ میلیون تن نهاده در اختیار قرار دهد و در ازای آن یک میلیون تن گوشت تحویل بگیرد. با این راهکار ساده می‌توان به معضل کمبود نهاده، افتادن دامدار در دام دلال و واسطه و بازار سیاه پایان داد. این موضوع را در دیدار با خود وزیر هم مطرح کرده‌ام. کمبود را باید وارد و مازاد را صادر کرد. انواع و اقسام انجمن‌های مختلف، بخش‌های مختلف بازار گوشت را در کنترل خود گرفته‌اند. به این ترتیب بخش تعاونی عملاً نادیده‌ گرفته شده است. این در حالی است که یکی از اشکال اقتصادی به رسمیت شناخته شده در قانون اساسی همین تعاونی‌ها هستند. حداقل ۲۰ درصد از اقتصاد کشور باید در دست تعاونی‌ها باشد اما در حال حاضر به ۶ درصد هم نمی‌رسد».

مدیرعامل اتحادیه دامداران ایران در تشریح بیشتر این موضوع گفت: «در کشورهای توسعه‌یافته و قطب‌ دامداری‌، تعاونی‌های قدمت ۱۰۰ ساله دارند و صفر تا صد بازار را مدیریت می‌کنند و دولت هیچ دخالتی نمی‌کند. کل دپارتمان و تشکیلاتی که در هلند برای مدیریت این بخش در نظر گرفته شده در حد چند کارشناس و یک ساختمان ساده است. در هندوستان هم علی‌رغم جمیعت یک میلیاردی، فقط یک تشکیلات وجود دارد با این حال هند، اولین تولیدکننده شیر در جهان هستند».

وی افزود: «شبکه‌ای از تعاونی‌ها در سراسر کشور تشکیل شده است. مراکز جمع‌آوری شیر را دایر کرده‌ایم. در بعضی نواحی تعاونی در بخش تولید علوفه و خوراک دام هم فعالیت می‌کنند. تعاونی دامداران حتی بعضی وظایف هزینه‌بر دولت را هم متقبل شده است. تلفیق مصنوعی که قبل توسط دولت انجام می‌شد اکنون توسط تعاونی‌ و با بودجه آن انجام می‌شود. ثبت مشخصات دام، آزمایش شیر، آموزش و ترویج تماماً توسط تعاونی و با هزینه خود آن انجام می‌شود. فقط یک کار ساده برای دولت باقی مانده است (توزیع نهاده) اما از عهده انجام همین یک کار هم برنمی‌آید. دولت اگر واقعاً قصد خیر دارد و به دنبال پایان دادن به آشفته بازار نهاده و جمع کردن بساط بازار سیاه را دارد مدیریت توزیع نهاده را به تعاونی دامداران واگذار کند و در ازای آن مسئولیت بخواهد».

کدخبر: 138523 شاپور پشابادی

ارسال نظر