|

گرانی ۱۲ هزار تومانی تخم ‌مرغ در بازار

قیمت مصوب هر شانه تخم‌مرغ ۲۸ هزار تومان است اما قیمت‌ بازار بین ۴۰ تا ۴۸ هزار تومان است.

اقتصاد

بازار تخم‌مرغ طی هفته‌های اخیر با نوساناتی مواجه شده است و بهانه‌هایی همچون سایز درشت‌تر برای فروش آن با قیمت بیشتر از نرخ مصوب عنوان می‌شود.

تخم‌مرغ یکی از ارزانترین محصولات پروتئینی در دسترس خانوار به شمار می‌رود، اما طی هفته‌های اخیر با نوساناتی در بازار مواجه بوده که پشتیبانی امور دام برای کاهش التهابات قیمت وارد شده تا خانوارها در تامین مایحتاج خود دچار مشکل نشوند.

بررسی‌ها از سطح بازار نشان می‌دهد که قیمت هر شانه تخم‌مرغ در خرده فروشی‌ها ۴۰ تا ۴۸ هزار تومان است که هر یک از فروشندگان دلایلی مبنی بر کیفیت، درشت بودن و... را علت اختلاف قیمت با تخم‌مرغ دولتی مطرح می‌کنند، در حالیکه سخنگوی اتحادیه مرغداران میهن اذعان می‌کند درشت یا ریز بودن تخم‌مرغ ارتباطی به مرغدار ندارد و هر چه سن مرغ بیشتر باشد، تخم‌مرغ آن درشت تر است و هم اکنون تخم‌مرغ مربوط به مرغ‌های پرورشی فروردین و اردیبهشت در بازار عرضه می‌شود که به علت سن کم مرغ ها، تخم‌مرغ آنها ریز است، اما در کیفیت تفاوتی ندارد.

بسیاری از مسئولان براین باورند که در تولید و تامین تخم‌مرغ کمبودی نداریم و تنها مشکل اساسی در این خصوص توزیع محصول است که به علت تعدد در وجود زنجیره‌ها و شبکه سنتی عرضه، بازار دچار التهاب می‌شود و با عرضه از طریق سامانه بازارگاه بدنبال تعادل قیمت در بازار هستیم.

حال به سراغ مسئولان ذی ربط می‌رویم تا از آخرین جزییات تولید و عرضه تخم‌مرغ، دلایل گرانی این محصول و تاثیر عرضه از طریق سامانه بازارگاه با خبر شویم.

گرانی تخم‌مرغ در خرده فروشی‌ها ملاک نیست

ناصر نبی پور سخنگوی اتحادیه مرغداران میهن درباره آخرین تحولات بازار تخم‌مرغ اظهار کرد: هم اکنون تخم‌مرغ با نرخ مصوب هر کیلو ۱۴ هزار تومان معادل شانه‌ای ۲۸ هزار تومان است.

وی قیمت تمام شده هر کیلو تخم‌مرغ را ۱۵ هزار و ۷۳۳ تومان اعلام کرد و افزود: با توجه به منافع مصرف‌کننده و بهبود نسبی بازار نهاده، اتحادیه نرخ مصوب ستاد تنظیم بازار را قبول کرده است.

نبی پور از افزایش ۱۰۰ درصدی قیمت جوجه یکروزه خبر داد و گفت: طی ۳ تا ۴ ماه اخیر، قیمت جوجه از ۵ تا ۷ هزار تومان به ۱۲ هزار تومان رسید که به عنوان یکی از مولفه‌های تولید، تاثیر بسزایی در قیمت تمام شده دارد.

سخنگوی اتحادیه مرغداران میهن با انتقاد از افزایش مجدد قیمت کارتن و شانه بیان کرد: ابتدای هفته قیمت کارتن ۷۰۰ تومان بود که به یکباره فروشنده آن را به ۷۶۵ تومان افزایش داده است. طی نامه‌ای به سازمان حمایت تقاضا کردیم که تنها تولیدکننده را نبینند و بر قیمت سایر مولفه‌های تولید همچون کارتن، شانه، دارو، مکمل و... نظارت کنند.

وی ادامه داد: ستاد تنظیم بازار، ماهی یکبار باید قیمت مصوب را اعلام کند و افزایش یا کاهش قیمت نهاده‌ها را در آن لحاظ کند که متاسفانه این موضوع مورد بی‌توجهی قرار می‌گیرد.

نبی پور با اشاره به اینکه گرانی تخم‌مرغ در خرده فروشی‌ها ارتباطی به مرغدار ندارد، بیان کرد: اتحادیه مرغداران میهن با نرخ مصوب تخم‌مرغ را در سامانه بارانداز توزیع می‌کند و وظیفه تشکل‌ها تنها تامین تخم‌مرغ است و دستگاه‌های نظارتی باید بر بازار نظارت کنند.

این مقام ‌مسئول ادامه داد: مغازه داران روزانه میزان قابل توجهی تخم‌مرغ نمی‌فروشند و تنها برای جوری جنس می‌آورند و مغازه داری در تهران نیست که روزانه ۱۰ کارتن معادل ۳۰ شانه تخم‌مرغ بفروشد.

رئیس هیات مدیره اتحادیه مرغ تخم‌گذار استان تهران با بیان اینکه مازادی در تولید نداریم، گفت: قیمت تخم‌مرغ تابع مکانیزم عرضه و تقاضاست، و شاهد بودیم که با مازاد عرضه، قیمت پایین بود.

وی کمبود نهاده با نرخ مصوب و نبود سنخیت میان هزینه‌های تولید با قیمت فروش را علت اصلی افت تولید تخم‌مرغ اعلام کرد و گفت: با توجه به افزایش قیمت نهاده ها، مرغداران مرغ‌های خود را روانه کشتارگاه کردند به طوریکه ظرفیت تولید تخم‌مرغ استان تهران از ۱۴ میلیون به ۵ میلیون مرغ رسیده است که این امر بدان معناست که بزرگترین تولیدکننده تخم‌مرغ با ۳۰ درصد ظرفیت خود کار می‌کند.

نبی پور پیرامون انتقاد مصرف‌کنندگان به عرضه تخم‌مرغ‌های ریز در بازار بیان کرد: مرغ هرچه سنش بالا رود، تخم‌مرغ آن درشت‌تر می‌شود و تخم‌مرغ‌های موجود در بازار مربوط به مرغ‌های فروردین و اردیبهشت است و ریزی یا درشتی تخم‌مرغ ارتباطی به مرغدار ندارد.

وی با اشاره به اینکه فروش تخم‌مرغ بر مبنای کیلو باید انجام شود، گفت: درب مرغداری تخم‌مرغ بر مبنای کیلو فروخته می‌شود که در مغازه‌ها هم عرضه به مشتری باید بر این مبنا باشد و حال اینکه عرضه بر مبنای عدد یا شانه در مغازه‌های خرده فروشی انجام می‌شود، دستگاه حاکمیت باید نظارت کند.

نبی پور تولید روزانه تخم‌مرغ را ۲ هزار و ۶۰۰ تا ۲ هزار و ۷۰۰ تن اعلام کرد و افزود: با توجه به کشتار مرغ‌های جوان، تولید تخم‌مرغ ۲۵ تا ۳۰ درصد کاهش یافته است.

سخنگوی اتحادیه مرغداران میهن نرخ کنونی هر کیلو کنجاله سویا را ۱۲ تا ۱۳ هزار تومان و ذرت را ۴ تا ۴ هزار و ۲۰۰ تومان اعلام کرد و گفت: با توجه به کمبود نهاده با نرخ مصوب، مرغداران مجبورند ۶ تا ۱۰ درصد کنجاله سویا و ۴ تا ۵ درصد ذرت را از بازار آزاد تامین کنند.

این مقام مسئول با اشاره به اینکه در ایام پایانی سال تقاضا برای خرید تخم‌مرغ افزایش نمی‌یابد، تصریح کرد: گرچه در ایام‌ پایانی سال تقاضا برای خرید تخم‌مرغ بواسطه افزایش مصرف از سوی قنادی‌ها بالا می‌رفت، اما امسال به خاطر کرونا، تعطیلی برخی مراکز و همچنین تعطیلی مدارس و کاهش تولید کیک و کلوچه افزایشی در بازار نداریم.

کمبودی در تامین تخم‌مرغ نداریم

رضا سالمی مدیر کل پشتیبانی امور دام استان تهران با اشاره به اینکه کمبودی در تولید و تامین تخم‌مرغ نداریم، اظهار کرد: با توجه به تولید بیش از یک‌میلیون تن تخم‌مرغ و مصرف سالیانه ۹۴۰ تا ۹۵۰ هزار تن کمبودی در تامین این کالا نداریم.

وی تولید روزانه تخم‌مرغ را ۲۷۰۰ تا ۲۸۰۰ تن اعلام کرد و گفت: با وجود تعدد زنجیره‌های توزیع و شبکه سنتی عرضه، قیمت تخم‌مرغ در بازار دچار نوساناتی شده چرا که میزان مصرف کمتر از تولید است که با نظم در عرضه امیدواریم کاهش قیمت محقق شود.

سالمی با اشاره به اینکه مشکل اساسی تخم‌مرغ در بحث شبکه توزیع است، بیان کرد: افزایش یا کاهش قیمت هر کالایی تحت تاثیر سه عامل تامین، توزیع و نظارت است که خوشبختانه در بحث تامین تخم‌مرغ مشکلی نداریم و مشکلات به توزیع و نظارت باز می‌گردد.

این مقام مسئول ادامه داد: در شرایط پیک مصرف سالیانه ۹۴۰ تا ۹۵۰ هزار تن تخم‌مرغ در داخل استفاده می‌شود که با این وجود ۵۰ هزار تن مازاد بر نیاز کشور است.

به گفته وی، تولیدکنندگان داخل و خارج استان با نرخ مصوب تخم‌مرغ را در اختیار شبکه‌های توزیع می‌گذارند که طی چند روز آینده پیش‌بینی می‌شود که بازار تخم‌مرغ به تعادل برسد.

سودجویی دلال علت اصلی اختلاف قیمت تخم‌مرغ از دامداری تا بازار

 خطیبی یکی از تولیدکنندگان مرغ تخم‌گذار با اشاره به اینکه ۷۵ درصد قیمت تمام شده تخم‌مرغ را نهاده‌های دامی شامل می‌شود، اظهار کرد: در ماه‌های گذشته با افزایش ۲۰ تا ۳۰ درصدی نهاده‌های دامی، قیمت تمام شده تولید بالا رفت.

وی افزود: تولیدکنندگان تخم‌مرغ راغب هستند که قیمت محصولشان را به نرخ پایین عرضه کنند تا مصرف‌کننده حجم بیشتری کالا را بتواند خریداری کند.

خطیبی ادامه داد: تولیدکنندگان تخم‌مرغ تلاش می‌کنند تا محصول تولیدیشان را با بهترین کیفیت و ارزان‌ترین قیمت در اختیار مصرف‌کننده قرار دهند و در شرایط فعلی اقتصاد و کاهش قدرت خرید خانوار‌ها دوست ندارند با گرانی تخم‌مرغ، خرید خانوار کاهش یابد.

وی افزود: بعد از تامین نهاده، قیمت‌گذاری مهم‌ترین چالش پیش روی تولیدکنندگان است که گاهی مواقع به علت پاسکاری میان وزارت جهاد و صمت با تاخیر انجام می‌شود، در حالیکه مرغداران خواهان قیمت تمام شده تولید با سود منطقی هستند.

این تولیدکننده سودجویی عوامل واسطه و دلال را علت اصلی اختلاف قیمت تخم‌مرغ درب مرغداری تا خرده فروشی دانست و گفت: این اختلاف قیمت ارتباطی به مرغدار ندارد و دستگاه‌های مسئول با اعمال نظارت باید این فاصله قیمت را کاهش دهند.

 

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان
کدخبر: 145017
  • علی ارسالی در

    پنجشنبه 11دی ماه تخم مرغ کیلو22 تومان در مشهد رفتم ای خدا لعنت تان کند که فقط حر ف میزنید

ارسال نظر