آینده بورس در ابهام
با استعفای قالیباف اصل و انتخاب رئیس جدید بازار سرمایه در مرحلهای جدید قرار گرفت. این انتخاب میتواند به ورود بیشتر تصمصیات سیاسی به جای تصمیمات فنی دامن بزند.
با افت حدود ۵۰درصدی شاخص کل از روزهای اوج تاریخی خود، فشارها بر مسئولان بازار سرمایه شدت گرفت و در نهایت قالیباف اصل در آخرین روز دیماه امسال، از سمت خود استعفا داد.
پس از آن شورایعالی بورس باید ظرف ۱۵روز جانشین وی را معرفی میکرد. در حالی که اهالی بازار از رئیس بعدی سازمان بورس، انتظار استقلال و تلاش برای بهبود ساختارهای بازار را داشتند، با مطرح شدن گزینههای مختلف، نگرانیها در بازار تشدید میشد. دو عضو ناظر مجلس در شورایعالی بورس در نامهای به ریاست جمهوری، درخواست کردند که از انتصاب افراد غیرمرتبط با بازار سرمایه جلوگیری شود، اما دوشنبه، ۶بهمن ماه، با اعلام دهقان دهنوی به عنوان گزینه اصلی دژپسند برای سکانداری ریاست سازمان بورس، کارشناسان و فعالان بیش از پیش بهت زده شدند.
دهقان دهنوی که سابقهای در بازار سرمایه ندارد، برای انتخاب نیز با برخی مخالفتها مواجه شد ولی سرانجام ۷ بهمنماه به سمت ریاست سازمان برگزیده شد. طبق اعلام علیزاده، عضو ناظر مجلس در شورایعالی بورس، دو تن از اعضای شورا با انتخاب وی مخالفت کردهاند. اما ساعاتی بعد از این اظهار نظر، سلاحورزی، عضو شورایعالی بورس، در توییتر خود اعلام کرد دهقان تنها با یک رای مخالف به مسند ریاست سازمان بورس تکیه زد. این حرف و حدیثها فارغ از تداوم فشار افکار عمومی بر رئیس سازمان بورس، نشان از نگرانیها و ابهامات جدی در توانایی وی برای مدیریت و پیشبرد بازار سرمایه دارد.
دژپسند پیش از این به قالیباف اصل، رئیس سابق سازمان، فشارهایی را برای محدودیت فروش روزانه در بورس و فرابورس اعمال کرده بود که خوشبختانه با مقاومت قالیباف اصل به نتیجه نرسیده بود. حال شاید این جملات قالیباف اصل در استعفایش را بهتر متوجه شویم: «... بزرگترین کارها در بازار سرمایه انجام گردید ولی متاسفانه به واسطه اقدامات سیاسی و ورود غیرحرفهای و بیش از حد اشخاص و مسئولان به بازار سرمایه و بروز افت و خیز شدید شاخص کل، هیچوقت دیده نشد.»
پس از استعفای قالیباف اصل و با روی کار آمدن گزینه مدنظر دژپسند بهنظر میرسد باید دخالتهای غیرمسئولانه و غیرتخصصی بیشتری از جانب سیاسیون در بازار سرمایه باشیم. دخالتهایی که صرفاً به ارائه بیلان کاری به مسئولان بالادستی ختم میشود و در این بین بازار سرمایه مظلوم واقع میشود و بیش از ۴۰میلیون سهامدار نیز از متضرران اینگونه رفتارها و سیاستها خواهند بود.
باید دژپسند اخراج شود اگر بازار روند مثب ت را دنبال کرد که هیچ اما اگر ریزش ادامه پیدا کرد باید ساختمان بورس و هیئت دولت را با خاک یکسان کرد تف به شرف کسی که سها مدار خرد را پودر کرد