پلاتین بر سقف ۶ ساله
بازار جهانی در روز گذشته شاهد رکوردشکنی جدیدی بود؛ قیمت هر اونس پلاتینیوم در معاملات با عبور از مرز ۱۳۰۰ دلار به بالاترین قیمت خود از ماه سپتامبر سال ۲۰۱۴ رسید.
در حالی قیمت این فلز بر سقف شش ساله خود ایستاده است که آغاز روند صعودی قیمت آن به ماه نوامبر سال گذشته برمیگردد یعنی از زمانی که رسما شرکتهای مختلفی از واکسنهای موفق خود برای غلبه بر کرونا پردهبرداری کردند.
پس از آن پلاتینیوم در دو ماه آخر سال گذشته روی هم رفته بیش از ۲۴ درصد افزایش قیمت داشت تا کار خود در سال ۲۰۲۰ را با قیمت ۱۰۷۲ دلاری آغاز کند. پس از آن در ماه ژانویه تا حدودی رشد قیمتی این فلز متوقف و سپس فوریه توفانی پلاتینیوم آغاز شد و درحالیکه فقط نیمی از این ماه تاکنون سپری شده، این فلز بیش از ۲۰ درصد افزایش قیمت را ثبت کرده است. مهمترین عامل پرواز قیمتی پلاتینیوم افزایش امیدواریها به تسریع ریکاوری اقتصاد جهانی توسط فرآیند واکسیناسیون بود؛ در حقیقت با تکمیل شدن ریکاوری اقتصاد جهانی و بازگشت سطح فعالیتها به سطح نرمال، احتمال کسری در عرضه و تقاضای این فلز که کاربرد بالایی در صنایع دارد افزایش پیدا کرده است. یکی از مهمترین کاربردهای پلاتینیوم در خودروسازی است که از این فلز در کاتالیزورهایی استفاده میشود که انتشار برخی گازها را در اگزوز خودرو محدود میکند.
فشار پلاتینیوم بر طلا
با بهبود چشمانداز اقتصادی جهان و احتمال بالای سرمایهگذاران درباره پتانسیل صعودی قیمت پلاتینیوم همانطور که پیشبینی میشد، فشار بر تقاضای طلا بیشتر شد و قیمت طلا در معاملات روز گذشته روندی نزولی داشت. همین موضوع سبب شد تا قیمت طلا در ساعاتی از روز گذشته تا ۱۸۱۶ دلار ریزش کند، هر چند پس از آن تا حدودی قیمت طلا افزایش یافت و مجددا به بالای مرز ۱۸۲۰ دلاری بازگشت. با توجه به بهبود چشمانداز فعالیتهای صنعتی در فصلهای پیشرو این احتمال وجود دارد که همچنان تقاضای بالایی برای پلاتینیوم در بازار وجود داشته باشد و این موضوع میتواند سبب فشاری نزولی بر قیمت طلا شود. به همین دلیل گروهی از تحلیلگران پیشبینی میکنند در آینده میانمدت احتمالا پلاتینیوم نسبت به رقبای خود در بازار فلزات گرانبها عملکرد بهتری داشته باشد. شرکت تخصصی Johnson Matthey پیشبینی کرده در پایان سالجاری میلادی برای سومین سال متوالی تقاضای پلاتینیوم از عرضه آن بیشتر باشد. همچنین تحلیلگران بازار پلاتینیوم پیشبینی کردهاند که به احتمال زیاد ادامه مشکلات تامینکننده اصلی این فلز در آفریقای جنوبی به کسری عرضه این فلز دامن بزند.
طلا فعلا نمیدرخشد
یکی دیگر از عواملی که روز گذشته به قیمت طلا فشار وارد کرد افزایش نرخ بازدهی اوراق خزانهداری در آمریکا بود. روزگذشته نرخ بازدهی اوراق به بالاترین حد خود در ۱۱ ماه گذشته رسید و هزینه فرصت نگهداری طلا را افزایش داد. مایکل مککارتی، استراتژیست ارشد بازارها در CMC Markets عنوان کرد که طلا در حال حاضر از لحاظ جنبه پناهگاهی خود دیگر درخشش سابق را ندارد. یکی از دلایل این موضوع بهبود چشمانداز اقتصادی در جهان است که سبب کاهش چشمگیر نااطمینانیهای اقتصادی در ماههای آینده خواهد شد. همچنین معاملهگران و سرمایهگذاران در بازارها در انتظار انتشار صورتجلسه نشست آخر ژانویه کمیته بازار باز فدرال رزرو در آخرین ساعات روز چهارشنبه هستند. تحلیلگران بهطور کلی وضعیت کنونی قیمت طلا را شکننده میدانند و در صورتی که نرخ بازدهی اوراق خزانهداری روند صعودی را ادامه دهد، احتمالا روند نزولی قیمت طلا ادامه خواهد داشت. در حقیقت وضعیت طلا در ماههای آینده را عوامل نسبتا متناقض میانمدت و بلندمدت مشخص خواهند کرد.
ارسال نظر