آنچه سهامداران عدالت باید بدانند؟
با توجه به گستردگی مشمولان سهام عدالت که به ۴۹ میلیون نفر میرسد، واگذاری مدیریت این سهام به مردم زمینه مهمی در جلب مشارکت مردم در اقتصاد، سرمایهگذاری و توزیع ثروت فراهم میشود.
هدف قانونگذار در اعطای سهام عدالت به ۶ دهک کم درآمد جامعه، توزیع عادلانه ثروتهای جامعه بین حدود ۵۰ میلیون اقشار کم درآمد جامعه بود.
این سهام بعد از ۱۴ سال در ۹ اردیبهشت ۹۹ آزاد شد و ر مدیت یک ماه مردم فرصت داشتند دو روش مدیریت مستقیم یا غیر مستقیم برگزیند، و در نهایت حدود ۱۹ میلیون نفر روش مدیریت مستقیم را برگزیدند و ۳۰ میلیون نفر در روش مدیریت غیر مستقیم باقی ماندند، درحالحاضر امکان فروش ۶۰ درصد سهام عدالت وجود دارد و سهام بیشتر شرکتهای سرمایهگذاری استانی در بورس قابل معامله شده است.
اول قرار بود در ۲۰ اسفندماه انتخابات سراسری مجامع شرکتهای سرمایهگذاری استانی برگزار شود، اما با مصوبه شورایعالی بورس، این انتخابات به عقب افتاد و بعد از انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ برگزار خواهد شد که بزرگترین انتخابات اقتصادی کشور با ۳۰ میلیون نفر دارنده حق رای خواهد بود.
الگوی اداره شرکتهای سرمایهگذاری استانی سهام عدالت، همان الگوی تعاونیهای سهام عام خواهد بود، چون همه مشمولان دارای حق رای در این شرکتها مانند هم تعداد مشخصی سهام از ۳۶ شرکت بورسی سهام عدالت دارند و هر کدام یک حق رای برابر خواهند داشت. یعنی شرکت سهامی عام است که ماهیت تعاونی هم دارد.
گسترش مالکیت در سطح عموم مردم با هدف تأمین عدالت اجتماعی، بالا بردن مشارکت همه مردم در مدیریت اقتصادی کشور و بهبود درآمد خانوارها از طریق ساماندهی طرح توزیع سهام عدالت» به عنوان یکی از بارزترین دستاوردهای دولت ج.ا.ا در سالهای اخیر است.
اعلام صورتحساب به سهامداران و مشخص کردن پرتفوی نهایی آنها، واریز سه مرحله سود سهام عدالت به حساب مشمولان نهایی، تعیین وضعیت و انتقال سهام متوفیان به وراث قانونی، انجام اصلاحات هویتی آنها با هماهنگی سازمان ثبت احوال کشور از اقدامات انجام گرفته با هدف ساماندهی موضوعات مربوط به سهام عدالت در سه سال اخیر بوده است.
طی دوره مورد بررسی، سود شرکتهای سرمایه پذیر سهام عدالت دریافت و بر این اساس مبلغی به ارزش ۱۲۷ هزار میلیارد ریال به صورت سر جمع، به حساب بیش از ۴۱ میلیون نفر از مشمولان طرح واریز شد.
گام جدید تحولات در مدیریت سهام عدالت
با موافقت مقام معظم رهبری با درخواست رئیسجمهوری مبنی بر آزادسازی سهام عدالت در چارچوب ابلاغیه مورخ ۱۳۹۹.۲.۹ معظم له، این موضوع و فراهم کردن مقدمات آن در دستور کار وزارت امور اقتصادی و دارایی و شورایعالی بورس قرار گرفت.
با توجه به ابلاغیه مدنظر؛ آزادسازی سهام عدالت با دو روش انتقال مستقیم سهام به مشمولان» و «آزادسازی به شیوه غیر مستقیم» انجام و کلیه اطلاعات سهامداران برای ادامه فرآیند مذکور در اختیار شرکت سپردهگذاری مرکزی قرار گرفت.
در اجرای این فرآیند سه اقدام اساسی به عمل آمد:
الف) انتقال مستقیم سهام به مشمولان:
حدود ۱۹ میلیون نفر از مجموع ۴۹ میلیون نفر مشمولان سهام عدالت، با انتخاب روش مستقیم به منظور مدیریت و اداره سهام خودشان اقدام کردند. درحالحاضر فروش حداکثر ۶۰ درصد ارزش پرتفوی متعلق به مشمولان فوق، از طریق بانکها و یا شرکتهای کارگزاری به وکالت از فرد مشمول، امکانپذیر است.
ب ) آزادسازی به شیوه غیر مستقیم:
مقرر شده است پرتفوی سهام حدود ۳۰ میلیون نفر از مشمولان انتخابکننده روش غیر مستقیم از طریق شرکتهای سرمایهگذاری استانی و یا کانون متشکل از شرکتهای سرمایهگذاری استانی، اداره شود. این دسته از مشمولان پس از پذیرش شرکتهای سرمایهگذاری استانی در بازار بورس و اوراق بهادار، سهامدار این شرکتها خواهند بود و از زمان اعلام آزاد شدن خرید و فروش، میتوانند نسبت به معامله سهم خود در بورس اقدام نمایند.
موضوع افزایش و ثبت سرمایه شرکتهای سرمایهگذاری استانی سهام عدالت در راستای انجام ماموریت مهم آزادسازی سهام عدالت در دستور کار قرار گرفته و این موضوع با موفقیت انجام و در حال اتمام است.
بعد از مرحله فوق؛ مطابق برنامهریزی صورت گرفته مقرر شده است مجامع عمومی عادی به طور فوقالعاده شرکتهای سرمایهگذاری استانی و انتخاب اعضای هیات مدیره شرکتهای یادشده در ۲۰ اسفند ماه امسال مقارن با مبعث رسول اکرم (ص) برگزار شود.
برای انجام موضوع مهم برگزاری مجمع شرکتها و انتخاب اعضای هیات مدیره آنها لازم است همه دارندگان سهام عدالت انتخابکننده روش غیر مستقیم در سامانه موسوم به سامانه سجام شرکت سپردهگذاری و تسویه وجوه ( https: //www.sejam.ir/ ) ثبت نام کنند تا بتوانند در انتخابات اعضای هیات مدیره اسفند ماه شرکتهای سرمایهگذاری استان متبوع شرکت نمایند. یکی از مزایای ثبت نام در سامانه یادشده واریز سود سهام عدالت و همچنین بهرهمندی از مزایای افزایش سرمایه شرکتهای سرمایهگذاری سهام عدالت است.
تا تاریخ ۱۳۹۹.۱۱.۱۹ به طور متوسط حدود ۵۳ درصد از دارندگان سهام عدالت در سامانه سجام ثبت نام کردهاند. مشارکت حداکثری دارندگان سهام عدالت در ثبت نام در سامانه سجام و حضور آنها در انتخابات اعضای هیات مدیره شرکتهای سرمایهگذاری استان متبوع خود میتواند مسیر مدیریت کارآمد و ارزش آفرین شرکتهای سرمایهگذاری سهام عدالت در اقتصاد ملی و استانی را تضمین نماید.
با توجه به اطلاع رسانیهای گسترده و مشارکت هموطنان عزیزمان به ترتیب سه استان کرمان، فارس و یزد بالاترین درصد ثبت نام سجامی را به خود اختصاص دادهاند. لازم است هموطنان عزیز دارنده سهام عدالت و انتخابکننده روش غیر مستقیم که تاکنون ثبت نام خود را انجام نداده اند، برای ثبت نام در سامانه یادشده اهتمام بیشتری مبذول نمایند.
در ادامه این فرآیند فراخوان هایی به منظور دعوت از همه افراد واجد شرایط و دارای صلاحیتهای تخصصی و حرفهای، فعالان بخش خصوصی و مسلط به مباحث شرکت داری، کارآفرینان، فعالان بازارهای مالی و همچنین صاحبنظران و اساتید دانشگاه در همه استانها به عنوان داوطلبین کاندیداتوری اعضای هیات مدیره شرکتهای سرمایهگذاری استان متبوع خود در سامانه ستان سازمان بورس و اوراق بهادار (سامانه تبادل اطلاعات نهادهای مالی به آدرس setan. seo. ir ) انجام شد تا دارندگان سهام عدالت به شایستهگان استان خود رای داده و آنها را به عنوان اعضای هیات مدیره شرکت سرمایهگذاری استان خود انتخاب نمایند. دقت در انتخاب افراد خبره و متخصص و دارای صلاحیت به عنوان اعضای هیات مدیره شرکتهای سرمایهگذاری استانی میتواند آثار و برکات قابل توجهی مالی و اقتصادی برای ذینفعان سهام عدالت و اقتصاد ملی و استانی داشته باشد.
افراد داوطلب دارای صلاحیتهای حرفهای و واجد شرایط کاندیداتوری برای عضویت هیات مدیره شرکتهای سرمایهگذاری میتوانند حداکثر تا ۵ ام اسفند ماه در سامانه ستان ثبت نام نمایند.
ارسال نظر