|

راهکارهای اقتصادی دولت برای گذر از بحران کرونا

دولت در دوره همه‎‌گیری بیماری کرونا حمایت از اقشار آسیب‌پذیر را اولویت نخست خود قرار داد و در این ارتباط چهار نوع حمایت، شامل وام یک میلیونی، بیمه بیکاری، پرداخت تسهیلات به بنگاه‌ها و کمک هزینه ۲۰۰ تا ۶۰۰ هزار تومانی را اجرا کرد.

اقتصاد راهکارهای  اقتصادی دولت برای گذر از بحران کرونا

بیش از یک سال از شیوع بیماری کرونا در ایران می‌گذرد و در این مدت در کنار تحریم‌های ظالمانه روند صعود و نزول بیماری مسائل متعددی را برای کشور به همراه داشت. با وجود تبلیغات منفی علیه دولت، هیات دولت و در راس آن رئیس‌جمهوری اقدامات قابل توجهی برای مقابله با این بیماری در دستور کار خود قرار داد و موجب شد تا کشور از شرایط بحرانی که پیش‌بینی می‌شد با شیوع این بیماری رخ دهد، را شاهد نباشیم.

با وجود ابعاد گسترده شیوع بیماری کرونا کارگروه مقابله با پیامدهای اقتصادی ناشی از شیوع ویروس کرونا، پرداخت تسهیلات کرونایی به کسب و کارهای آسیب دیده، پرداخت وام یک میلیونی، کمک هزینه ۲۰۰ تا ۶۰۰ هزار تومانی و یارانه معیشتی را در دستور کار خود قرار داد.

پرداخت تسهیلات کرونایی

دولت برای حمایت از کسب و کارها، پرداخت تسهیلات کرونا را مصوب کرد و از سیزدهم خردادماه ثبت نام در سامانه کارا برای دریافت تسهیلات شروع شد.

در مجموع ۱۴ رسته اصلی و ۸۵۰ زیررسته شناسایی شد. تعداد بنگاه‌های آسیب دیده ذیل این ۱۴ رسته شامل سه میلیون واحد است که یک میلیون و ۳۰۰ واحد آن بیمه شده و دارای کد کارگاهی و یک میلیون و ۷۰۰ واحد فاقد بیمه و کد کارگاهی هستند. همچنین در این واحدها ۲.۸ میلیون نفر بیمه شده و ۳ میلیون نفر فاقد بیمه مشغول به کار هستند.

براساس این گزارش در کارگاه‌هایی که مستقیم از کرونا لطمه دیده و به اجبار تعطیل شدند، مبلغ ۱۶ میلیون تومان وام به ازای هر نیروی انسانی اختصاص یافت و در واحدهای کسب‌وکاری که فعال بوده، تعطیل نشده و غیر مستقیم از کرونا آسیب دیده‌اند، مبلغ ۱۲ میلیون تومان تسهیلات پرداخت شد.

نرخ سود تسهیلات نیز ۱۲ درصد بوده و بازپرداخت آن از مهرماه بود.

برابر آخرین آمار ۹ هزار و ۱۴۶ میلیارد تومان برای ۵۱۶ هزار کسب و کار با اشتغال ۹۵۷ هزار و ۵۲۰ نفر پرداخت شده است.

بیمه بیکاری کرونایی

دولت برای حمایت از معیشت کسانی که به ناچار در دوره شیوع کرونا کار خود را از دست داده‌اند، پنج هزار میلیارد تومان در نظر گرفت که با تزریق به صندوق بیکاری، صرف حمایت از کسانی خواهد شد که با تعطیلی مشاغل در اپیدمی کرونا از ادامه کار بازمانده‌اند.

همچنین برای همین منظور سامانه‌ای به آدرس bimebikari.mcls.gov.ir راه‌اندازی شد تا افراد، درخواست خود را در آن ثبت کنند. پس از انجام پایش‌های لازم مشمولان شناسایی و پرداخت بیمه بیکاری برای سه ماه (اسفند، فروردین و اردیبهشت) پرداخت شد. از ابتدای خردادماه رسیدگی به درخواست متقاضیان طبق قانون بیمه بیکاری انجام شد.

طبق آخرین آمار تعداد ۲۰۸ هزار و ۹۹۹ نفر از متقاضیانی دریافت مقرری بیمه بیکاری در سامانه اعلامی ثبت نام کردند و درخواست ۱۵۹ هزار و ۳۹۵ نفر رسیدگی شده و ۹۷ هزار و ۵۲۷ نفر مقرری دریافت کردند.

از ابتدای خردادماه رسیدگی به درخواست متقاضیان بیمه بیکاری مطابق ماده ۶ قانون بیمه بیکاری است وطبق ماده ۶ قانون بیمه بیکاری افراد یک ماه فرصت دارند درخواست دریافت مقرری بیمه بیکاری را ثبت کنند و احراز هویت شوند.

پرداخت وام یک میلیون تومانی

پرداخت تسهیلات بانکی به شکل وام قرض‌الحسنه یک میلیون تومانی به خانوارهای یارانه بگیر نیز از دیگر مصوبات حمایتی دولت بود.

بر اساس این طرح، خانوارهایی که یارانه نقدی ۴۵ هزار و ۵۰۰ تومان دریافت می‌کنند مشمول این مصوبه بودند. مبلغ وام یک میلیون تومان و نرخ کارمزد چهار درصد است که اقساط آن از ابتدای تیر ماه به مدت ۳۰ ماه و هر قسط ۳۵هزار تومان از یارانه سرپرست خانوار کسر می‌شود و پایان بهمن‌ماه، هشت قسط آن از حساب یارانه‌بگیران اخذ شده است.

پرداخت مرحله دوم وام یک میلیون تومانی خانوار

در ادامه حمایت‌های معیشتی دولت از اقشار آسیب‌پذیر جامعه، مقرر شد همه افرادی که در نوبت قبل، وام کرونای معیشتی دریافت کرده‌اند و درآمد ثابت نداشتند مشمول دریافت وام یک میلیون تومانی کرونا شوند. همچنین در مجموع ۱۱ میلیون خانوار معادل ۲۹ میلیون و ۷۰۰ هزار نفر تسهیلات یک‌میلیون‌تومانی دریافت ‌کنند.

طبق آخرین آمار بیش از بر ۶ میلیون و ۹۹۳ هزار و ۳۸۰ سرپرست خانوار در دو مرحله پرداخت تسهیلات به یارانه‌بگیران معیشتی، از تسهیلات یک میلیون تومانی بهره‌مند شده‌اند.

کسر اقساط این یارانه از یارانه معیشتی بنزین بوده و از دی ماه مبلغ ۳۰ هزار تومان از حساب سرپرستان خانوار کسر می‌شود.

کمک هزینه ۲۰۰ تا ۶۰۰ هزار تومانی

پرداخت مبلغ ۲۰۰ الی ۶۰۰هزار تومان به یک میلیون خانوار با جمعیت سه میلیون نفر که عضو کارمند یا بازنشسته نداشته و تحت پوشش بیمه یا نهادهای حمایتی هم نیستند (ماهانه ۳۵۰ میلیارد تومان به این بند اختصاص می‌یابد) از دیگر حمایت‌های معیشتی دولت است.

میزان کمک بین ۲۰۰ هزار تا ۶۰۰ هزار تومان بسته به بعد خانوار به این ترتیب که خانوار یک نفره ۲۰۰ هزار تومان، دو نفره ۳۰۰هزار تومان، سه نفره ۴۰۰ هزار تومان، چهار نفره ۵۰۰ هزار تومان و پنج نفره و بیشتر ۶۰۰ هزار تومان، در چهار مرحله پرداخت شده است که آخرین مرحله آن ۳۱ خرداد ۹۹ توسط سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها، واریز شد.

یارانه معیشتی ۱۰۰ و ۱۲۰ هزار تومانی

آخرین حمایت معیشتی دولت پرداخت کمک هزینه یکصد هزار تومانی به خانوار فاقد درآمد ثابت است. براساس اطلاعیه وزار ت تعاون در خصوص حمایت معیشتی از اقشار کم درآمد و فاقد درآمد ثابت، طبق تفاهم صورت گرفته بین مجلس شورای اسلامی و سازمان برنامه و بودجه مبنی بر حمایت از این قشر، سازمان برنامه و بودجه مصوبه مذکور را به وزارت تعاون ابلاغ کرد.

حمایت معیشتی ۱۲۰ هزار تومانی ماهیانه به ازای هر نفر، به افراد تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی، تعلق می‌گیرد. همچنین حمایت معیشتی ۱۰۰ هزار تومانی به ازای هر نفر، شامل خانوارهایی می‌شد که هیچ‌یک از اعضای آنها حقوق ماهانه دریافت نمی‌کنند، بیمه‌پرداز نبوده و در زمره دهک‌های پایین باشند، همچنین شامل خانوارهایی است که بسته حمایت معیشتی ۲۰۰ تا ۶۰۰ هزار تومان دریافت کرده‌اند.

بنابراین کارکنان بخش دولتی، نیمه‌دولتی، عمومی، بخش خصوصی و مستمری بگیران صندوق‌های بازنشستگی که دریافتی ماهیانه دارند و به نحوی شاغل یا بازنشسته محسوب می‌شوند، در زمره این گروه نبودند.

حمایت معیشتی ۱۰۰ و ۱۲۰ هزار تومان از آذرماه ۹۹ به مدت چهار ماه پرداخت می‌شد. نخستین مرحله واریزی نیز ساعت ۲۴ روز ۲۷ آذرماه ۹۹به حساب خانوارهای مشمول این طرح واریز شد و آخرین مرحله آن ۲۵ اسفندماه ۹۹ واریز شد.

منبع: ایرنا
کدخبر: 161986

ارسال نظر

 

آخرین اخبار