نارضایتی کشاورزان از قیمت جدید گندم
مشاور عالی نظام صنفی کشاورزی و منابع طبیعی با انتقاد از عملکرد دولت در اصلاح قیمت خرید تضمینی گندم، از مجلس خواست به این مسئله ورود کند.
سید جعفر حسینی اظهارکرد: سال گذشته سالی بسیار دشوار برای کشاورزان کشور بود و متأسفانه حمایتها از بخش کشاورزی به حداقل رسید به طوری که بسیاری از تولیدکنندگان در سال قبل در آستانه ورشکستگی قرار گرفتند.
وی اظهار امیدواری کرد که در امسال، مسئولان با اتخاذ تدابیر مناسب و به موقع در راستای پشتیبانی، هزینههای تولید را کاهش دهند و کشاورزان را به کشت و تولید ترغیب کنند.
حسینی ادامه داد: در خصوص بحث موانع زدایی باید عنوان کرد که بزرگترین مانع تولید محصول استراتژیک گندم را که همان قیمتگذاری نامناسب است، اصلاح و قیمت متناسب با هزینههای واقعی تولید را محقق کنند.
وی در ادامه با انتقاد از شورای قیمتگذاری در عدم اقدام برای اصلاح قیمت خرید تضمینی گندم برای سال زراعی جاری اظهارکرد: دولت قصد اصلاح (افزایش) قیمت خرید تضمینی گندم را ندارد و اصرار دارد نرخ خرید این محصول همان ۴،۰۰۰ تومان باقی بماند ولی چرا شورای قیمتگذاری به وظیفه خود عمل نمیکند؟ به استناد قانون اصلاح قانون تضمین خرید محصولات اساسی کشاورزی، وظیفه قیمتگذاری و اعلام قیمت بعهده شورای قیمتگذاری است نه دولت، پس چرا شورا در اعلام رسمی قیمت گندم و جو اقدامی نمیکند؟
حسینی با اشاره به برگزاری چند جلسه توسط شورای قیمتگذاری محصولات استراتژیک، افزود: متأسفانه وزیر اقتصاد و رئیس سازمان برنامه و بودجه تاکنون در این جلسات حضور نیافتهاند و به نظر میرسد که دولت علیرغم ابلاغ رسمی قانون جهت اجرا به وزیر جهاد کشاورزی، اما رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور و وزیر امور اقتصاد و دارایی این شورا را به رسمیت نمیشناسند و همچنان نگاه بودجهای به گندم دارند. و به همین دلیل علیرغم تکلیف قانونی، در جلسات شورا شرکت نمیکنند.
وی تاکید کرد: البته بدون حضور اعضا دولتی، شورای قیمتگذاری به حدنصاب تشکیل میرسد و امکان قیمتگذاری را دارد پس شورای بایستی اعتماد کشاورزان را برای ایجاد انگیزه تولید جلب نماید.
حسینی با اشاره به اینکه برداشت گندم در برخی مناطق کشور آغاز شده و کشاورزان همچنان سردرگم و بلاتکلیف هستند، گفت: کشاورزان راغب به تحویل گندم تولیدی خود به بخش دولتی نیستند و به استناد قوانین هم تحویل گندم به دولت اجباری نیست.
وی با اشاره به اینکه در اتفاقی بیسابقه قیمت جو طی سالهای اخیر در کشور ما از قیمت گندم پیشی گرفته است، گفت: هم اکنون قیمت جو حدود ۵۵۰۰ تا ۶،۰۰۰ تومان است و گندم ۴۰۰۰ تومانی در دامداریها و مرغداریها خوراک دام و طیور میشود.
حسینی تصریح کرد: دولت نمیتواند با دستور و فشار، گندم کشاورزان را خریداری کند، گفت: تعیین قیمت مناسب و پرداخت به موقع وجه گندم به کشاورزان دو راهکاری است که کشاورزان را ترغیب به تحویل گندم تولیدی به دولت میکند.
وی همچنین هشدار داد که در صورت عدم تحویل گندم تولیدی کشاورزان به دولت، دولتمردان ناچار به واردات این محصول خواهند شد که در شرایط تحریم و جنگ اقتصادی و محدودیت منابع ارزی کشور این کار به دشواری انجام خواهد شد. با توجه به قیمت جهانی گندم و هزینههای حمل و بیمه و.... قیمت گندم وارداتی هم کمتر از ۷،۰۰۰ تومان برای دولت تمام نمیشود.
این فعال بخش خصوصی با اشاره به اینکه امسال پیشبینی کاهش تولید گندم را نیز داریم، گفت: به دلیل کاهش بارندگیها، تولید گندم در دیمزارهای جنوب کشور آسیب جدی دیده است ضمن اینکه کاهش تولید در گندم آبی را هم به دلیل کاهش بارندگی در استانهای مختلف پیشبینی میکنیم، در چنین شرایطی اگر کشاورزان نیز همه گندم تولیدی خود را تحویل دولت ندهند، چالش بزرگی ایجاد خواهد شد.
وی از مجلس خواست بر اجرای قانون اصلاح قانون تضمین خرید محصولات اساسی کشاورزی نظارت بیشتری کند و با متخلفان در این حوزه برخورد شود تا در ماههای آینده با سیلوهای خالی گندم در کشور مواجه نشویم که در صورت چنین رخدادی، هیچ کمیته یا قرارگاهی قادر به حل مشکل و ساماندهی بازار نخواهد بود
دولت همیشه برای کشاورز زرنگه .و از جیب کشاورز برای خودش بهره میبره .