بار تورم بر دوش دهکهای کم درآمد !
یک اقتصاددان درخصوص نرخ تورم و بالا رفتن تورم در ایران گفت: برخلاف همه جای دنیا، در ایران بار تورم بر دوش دهک های کم درآمد جامعه است، نه ثروتمندان.
وحید شقاقی شهری رییس دانشکده اقتصاد دانشگاه خوارزمی گفت: در همه جای دنیا زمانی که تورم رخ میدهد بار تورمی بر دوش ثروتمندان است و این سه نظام کلیدی (نظام بانکی، مالیاتی و یارانهای) به درستی عمل میکنند اما در ایران بار تورم بر دوش دهکهای کم درآمد جامعه است.
فقط یک گروه به وام های کلان دسترسی دارند
این اقتصاددان خاطرنشان کرد: در ایران چه افرادی به جز ثروتمندان که دارای ارتباط، رانت و وثیقههای کلان هستند میتوانند به وامهای کلان دسترسی داشته باشند؟ با توجه به تورم ۴۰درصدی و نرخ سود ۱۸ درصدی وامها، در صورتی که فردی یک وام میلیاردی دریافت کند همین دریافت وام ۲۲ درصد سود برای این فرد به همراه دارد.
در ایران مالیات بر ثروت و مالیات بر درآمد وجود ندارد
شقاقی شهری با اشاره به نظام مالیاتی در کشور تصریح کرد: در ایران مالیات بر ثروت و مالیات بر درآمد وجود ندارد و این موضوع نیز باعث میشود تا رشد تورم به نفع ثروتمندان تمام شود و فردی که در ایران دارای چندین بنگاه و خانه و خودرو و... است با افزایش تورم هر روز ثروتمندتر میشود و بار تورمی باز هم بر دوش دهکهای کم درآمد جامعه خواهد بود.
رییس دانشگاه اقتصاد خوارزمی در ادامه به آماری که در سال ۱۳۹۴ در خصوص خانوارهای ایرانی دهک سوم زیر خط فقر منتشر شد، اشاره کرد و افزود: در این تاریخ اعلام شد که ۳۴ درصد از خانوارهای ایرانی با معیار دهک سوم زیر خط فقر هستند و در صورتی که این آمار امروز به روز شود قطعا این رقم به بیش از ۶۰ درصد افزایش خواهد یافت.
شقاقی شهری گفت: در اقتصادی که نظامات بازتولید ثروت و درآمد آن معیوب است فشار تورمی تحریمها و ضعف مدیریت اجرایی همه بر دوش دهکهای کم درآمد آن است.این اقتصاددان با بیان اینکه دردهه ۹۰ رکود بزرگی سراسر کشور را فرا گرفته بود، ادامه داد: میانگین رشد اقتصادی طی این سالها صفر شد و ۷ دهک درآمدی ما بیشترین هزینه را از حیث تحریمها و چالشهای اقتصادی تحمل کردند و میتوان گفت در این شرایط سخت تنها دو دهک بالایی جامعه منتفع شدند.
او افزود: عملا قدرت خرید ایرانیان در دهه ۹۰ بهشدت افت کرد و نظام مالیاتی که باید در این مدت خوب عمل میکرد تنها با هدف کسب درآمد فعالیت کرد و ماموریت باز تولید ثروت در آن مغفول ماند این در حالی است که در همه جای دنیا وظیفه اصلی نظامهای مالیاتی بازتولید ثروت در جامعه است.
او گفت: در کشورهایی که نظام مالیاتی به درستی کار میکنند فشار بر دوش ثروتمندان است و آنها باید نرخهای بالای مالیاتی را بپردازند.در ایران مالیات بر درآمد و ثروت وجود ندارد و ثروتمندان ما از تورم بالا لذت میبرند ضمن آنکه نظام بانکی و یارانهای نیز در اختیار ثروتمندان است و این افراد از یارانه پنهان ۲۰ برابر بیشتر از دهکهای پایین جامعه منتفع میشوند زیرا از حاملهای انرژی ارزان قیمت برای خودروها و خانههای خود بهره میبرند
ارسال نظر