|

گسترش نیوز گزارش می‌دهد:

تداوم روند افزایش تورم خوراکی ‌ها

بررسی آخرین گزارش‌ها حاکی از آن است که چون تمام نیمه دوم دهه ۹۰ نرخ تورم خوراکی‌ها در سال گذشته هم به مراتب بیش از نرخ کالاهای غیر خوراکی و خدمات روند افزایشی را تجربه کردند.

اقتصاد

بررسی آخرین گزارش این مرکز بیانگر آن است که تورم کالاها و خدمات مصرفی کشور در سال گذشته ۳۶.۴ درصد بوده است. این در حالی است که تورم این کالاها در مناطق شهری ۳۶.۲ درصد و در مناطق روستایی ۳۷.۷ درصد بوده است. نرخ تورم کالاها و خدمات مصرفی نسبت به سال ۹۸ افزایش ۱.۶ درصدی داشته است.

نرخ تورم گروه اصلی «خوراکی‌ها، آشامیدنی‌ها و دخانیات» در سال ۹۹ برای کل کشور ۳۹ درصد و در مناطق شهری ۳۸.۷ درصد محاسبه شد. همچنین تورم خوراکی‌ها در مناطق روستایی نیز ۳۹.۹ درصد اعلام شد. نرخ تورم خوراکی‌ها هم نسبت به سال ۹۸ ۳.۶ درصد کمتر شد.

نرخ تورم گروه عمده «کالاهای غیرخوراکی و خدمات» در سال گذشته هم برای کل کشور ۳۵.۲ درصد اعلام شد. به این ترتیب تورم این دست از کالاها در مناطق شهری ۳۵.۱ درصد و در مناطق روستایی ۳۵.۸ درصد برآورد شده است. تورم این بخش نسبت به سال ۹۸ افزایش ۳.۸ درصدی داشته است. به عبارت ساده‌تر همان طور که در نمودار هم قابل مشاهده است در کل نیمه دوم دهه ۹۰ تورم خوراکی‌ها بیشتر از تورم کالاهای غیرخوراکی و خدمات بوده است.

تورم-خوراکی-۱

مهرماه رکورددار تورم ماهانه در سال ۹۹

از سوی دیگر بیشترین نرخ تورم ماهانه خانوارهای کشور در سال گذشته مربوط به ماه مهر با تورم هفت درصدی، تیر با تورم ۶.۴ درصدی و آبان با تورم ۵.۲ درصد بوده است. همچنین کمترین نرخ تورم را هم به ترتیب اسفند، دی و خرداد با ۱.۸ درصد، ۱.۸ درصد و دو درصد از آن خود کرده‌اند. متوسط نرخ تورم ماهانه برای شاخص کل حدود ۳.۳ درصد بوده اما همین شاخص برای گروه خوراکی‌ها ۴.۴ درصد و برای گروه کالاهای غیر خوراکی و خدمات ۲.۹ درصد محاسبه شده است.

بررسی سری زمانی تورم سالانه در سال گذشته هم نشان می‌دهد نرخ تورم تا مرداد ماه روند کاهش داشته و سپس تا پایان سال روندی شتابان به خود گرفته طوری که نرخ تورم در اسفندماه سال گذشته بیشتر از فروردین ماه همان سال بوده است. همچنین تورم کالاهای غیر خوراکی و خدمات در ماه‌های اردیبهشت، شهریور، مهر، دی و اسفند بیش از نرخ تورم خوراکی‌ها بوده است و در بقیه ماه‌ها سرعت افزایش نرخ خوراکی‌ها بیشتر بود. این میان بیشترین فاصله میان نرخ تورم دو گروه به آبان ماه بر می‌گردد که نرخ تورم خوراکی‌ها به شکل بی‌سابقه ظرف یک ماه ۱۳ درصد افزایش یافته بود اما نرخ گروه غیرخوراکی‌ها در همان ماه تنها ۱.۳ درصد رشد کرده بود.

تورم-خوراکی-۲

از سوی دیگر نرخ تورم نقطه به نقطه در طول سال گذشته به غیر یک دوره که روند کاهشی در آذرماه داشت، روند افزایشی را پشت گذاشته است. این امر به گونه‌ای بوده که این شاخص که در ابتدای سال گذشته ۱۹.۸ درصد به ۴۸.۷ درصد در اسفندماه افزایش یافته است.

افزایش فاصله میان دهک‌ها و استان‌ها

نرخ تورم کل کشور در گذشته به ۳۶.۴ درصد رسید که در دهک‌های مختلف هزینه‌ای در بازه ۳۴.۶ درصد برای دهک اول تا ۴۳.۵ درصد برای دهک دهم در نوسان بود. محدوده تغییرات تورم دوازده ماهه در گروه خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها بین ۳۶.۵ درصد برای دهک دهم تا ۴۱.۲ درصد برای دهک دوم تغییر می‌کرد.

همچنین نرخ تورم کالاهای غیرخوراکی و خدمات هم در همین مدت زمانی از ۲۸.۶ درصد برای دهک اول تا ۴۵.۳ درصد برای دهک دهم در نوسان بود.

فاصله تورمی در ایران در حالی به ۸.۹ درصد رسید که در سال ۹۸ این شاخص ۶.۲ درصد نوسان را تجربه می‌کرد. به این ترتیب نوسانات تورمی برای دهک‌های مختلف در سال گذشته افزایش یافت.

در سال گذشته بیشترین نرخ تورم خانوارهای کشور مربوط به استان کرمانشاه بود. در این استان غربی کشور تورم خانوارها در طول سال ۹۹ به ۴۰.۱ درصد رسیده بود. در مقابل کمترین میزان تورم خانوار هم به استان مرکزی با ۳۳.۳ درصد تعلق گرفت. شکاف تورمی میان استان‌های گوناگون کشور در سال گذشته ۶.۸ درصد بوده است. این در حالی است که همین شاخص در سال ۹۸ افزایش ۴.۵ درصدی داشته است. به این ترتیب می‌توان ادعا کرد لااقل از نظر قیمتی شکاف میان استان‌های مختلف کشور در سال ۹۹ افزایش پیدا کرد.

از سوی دیگر بیشترین افزایش نرخ اقلام خوراکی در سال ۹۹ و در مقایسه با سال ۹۸ مربوط به گروه نان و غلات بوده است. البته بیشترین افزایش نرخ را موز تجربه کرد که هر کیلوگرم آن در آغاز سال ۹۹ با نرخ ۱۳ هزار تومانی مبادله می‌شد ولی در پایان همان سال نرخ هر کیلوگرم آن به بیش از ۵۰ هزار تومان افزایش یافته بود.

نویسنده: امیرعباس آزرم وند
کدخبر: 169838

ارسال نظر