|

تاثیر عید فطر بر بازار دلار

بازارها در صبر و انتظار خرداد پُرحادثه میمانند، چرا که میتوانند تا حدودی دورنمای روشن‌تری از مسیر ریل سیاست‌گذاری داخل و خارج را واقعی تر ارزیابی کنند.

اقتصاد تاثیر عید فطر بر بازار دلار

در روز آخر هفته، بازیگران فعال در بازارها نسبت به روز قبل خود با احتیاط بیشتری کار خود را به پایان رساندند. در بازار ارز قیمت‌ها با شیب بسیار اندکی دوباره مسیر کاهشی را دنبال کرد و رشد روز قبل متوقف شد. این درحالی است که با تعطیلی عید سعید فطر در کشورهای عربی و ایران، انتظار کاهش میزان معاملات و انتقال اثر آن در قیمت‌ها مشهود بود. اگرچه در چهارشنبه شاهد شیب اندک قیمت‌ها در بازار ارز بودیم و ممکن است در هفته بعد نیز روزهای ابتدای هفته این روند ادامه یابد اما انتشار اخبار میدانی و دیپلماتیک از خاورمیانه و احیای برجام، شرایط را ممکن است تغییر دهد.

تغییر شرایط در بازارها متاثر از اخبار و گزارش‌ها البته در چارچوب سیگنال‌دهی و واکنش بازارها به منطق و دامنه اثرگذاری رویدادهاست و از این بابت نمیتواند پایدار بماند، چرا که اخبار و گزارش‌های جدید میتوانند سمت تقاضا یا عرضه را تحریک کنند و به واسطه آن قیمت‌ها دستخوش تغییر قرار گیرند.

با این وصف در بازار ارز به دلیل تعطیلات عید سعید فطر در کشورهای عربی و ایران، شاهد کاهش شدت حجم سمت تقاضا هستیم که همین مسئله توانسته تا حدودی به تناسب سمت عرضه، از تب قیمت‌ها بکاهد. در بورس هم در روز چهارشنبه با وجود شروع رشد معنادار شاخص، این روند رُشدی در ادامه نصف شد؛ شاخص سازها اگرچه تا پایان بازار تا حدودی توانستند بازار را مثبت نگه دارند اما در بیشتر نمادها صف‌های فروش، سمت عرضه را پُرزور نشان میداد. انتظارات بورس بازان از شنبه نیز با توجه به اخبار مثبت از تزریق پول‌های جدید به بازار، مثبت ارزیابی می‌شود.

در بازار خودرو نیز شاهد کاهش قیمت‌ها به تناسب از تب و تاب افتادن شیب مثبت قیمت‌ها در بازار ارز بودیم. از دید فعالان خودرویی، نرخ خودروها به تناسب مولفه‌های حاضر در بازار میتواند سیر کاهشی کنونی را تداوم بخشد. این در حالی است که در سایر بازارها همچون لب تاب یا موبایل نیز این روند کاهشی قابل لمس است اما از دید فعالان نکته اساسی اینجاست که تا زمان رسیدن انتخابات به دلیل فشارهایی که به سمت عرضه و تقاضا میآید، سعی می‌شود از تب و تاب قیمت‌ها کاسته شود. البته معلوم نیست با مشخص شدن رئیس‌جمهوری آینده و در دست گرفتن ریل سیاست‌گذاری داخل و خارج، آیا میتوان دورنمای واقعی و ملموسی از آینده در اختیار قرار گیرد.

لابی فشرده در وین

تازه‌ترین اخبار نیز حکایت از این دارد که رایزنی‌های برجامی میان طرف‌های برجام به صورت فشرده ادامه دارد اما همچنان شکاف‌ها وجود دارد و باید با گفت‌وگو ایران و امریکا این شکاف را پُرکنند تا به توافق برسند. گفت‌وگوهای تلفنی وزیر امورخارجه امریکا و روسیه بر سر احیای برجام یا دیدارهای سه جانبه ایران، چین و روسیه در همین راستا ارزیابی می‌شود. البته واکنش‌ها در داخل به تمدید توافق ایران با آژانس هم حاوی پیام‌های متضادی است؛ رئیس کمیسیون سیاست خارجه معتقد است تصمیم به تمدید تفاهم با آژانس توسط نهادهای بالادستی انجام می‌شود و نماینده ایران در وین نباید صحبتی مبنی بر قول این تمدید ارائه دهد. از سویی نماینده روسیه با تذکر این مطلب که تمدید تفاهم ایران و آژانس به معنای عدم توافق نیست، بر این باور است که احتمالا دو طرف تا ۳۱ اردیبهشت به تفاهم نمیرسند. عباس عراقچی، رئیس هیات ایرانی در وین تاکید کرده اگر امریکا به رفع تحریم‌ها پایبند باشد، ایران حاضر است به برجام بازگردد اما این بازگشت تنها زمانی رُخ خواهد داد که تحریم‌ها برداشته و ایران با راستی آزمایی مطمئن شود چالش‌ها رفع شده‌اند.

در خصوص تحولات منطقه نیز ظریف امروز در دیدار با وزیر خارجه سوریه در دمشق تاکید کرده ایران با عربستان مذاکراتی انجام داده و مثبت بوده و امید است در ادامه سرانجام مذاکرات به نتیجه برسد. ظریف البته قرار است در روزهای آینده هم سفری به کشورهای اروپا هم داشته باشد. با آغاز ثبت نام کاندیداهای ریاست جمهوری، بحث‌های مربوط به آن هم داغ شده است؛ در روز دوم رستم قاسمی، محمود احمدی نژاد (با حاشیه‌های بسیار)، محسن رضایی در کارزار انتخابات ثبت نام کردند و البته محمدجواد ظریف در بیانیه‌ای از تاکید بر نیامدن در انتخابات خبر داد.

برخی اخبار هم نشان می‌دهد اسحاق جهانگیری و علی لاریجانی قصد دارند در روزهای آینده وارد کارزار انتخابات شوند و ثبت نام کنند. هر چند که همچنان خبرهای رسیده حکایت از این دارد ابراهیم رئیسی نیز احتمالا جمعه به دفتر وزارت کشور برای ثبت نام خواهد رفت. البته تحلیل‌های غربی متاثر از بررسی جریان‌های سیاسی در ایران و میزان مشارکت مردم در انتخابات به این سمت حرکت می‌کند که میانه‌روها می‌روند و منتقدان آنها بر سر کار می‌آیند که میتواند موضوع ادامه مذاکرات ایران با غرب بر سر احیای برجام را تا حد زیادی متاثر کند و حتی آن‌طور که رسانه‌های غربی نتیجه می‌گیرند، چالشی شود. از این زاویه بازارها با دقت خاصی این دوره از انتخابات را زیرنظر دارند.

بازارها در مختصات کنونی ترافیک رویدادها احتمالا با صبر و انتظار این یک ماه پُرحادثه را پشت سر می‌گذرانند و البته ممکن است تصمیمات فعلی بازیگران با تصمیمات ماه‌های آینده بسیار تفاوت داشته باشد زیرا تا حدودی مسیر ریل‌گذاری ۴ سال آینده مشخص می‌شود.

منبع: اقتصاد نیوز
کدخبر: 172375

ارسال نظر

 

آخرین اخبار